2 Nisan 2015 Perşembe

TUROB Başkanı Timur Bayındır, yatırımlarda arz-talep dengesinin gözetilmediğini söyledi..

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR



Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul turizminin en önemli sorunlarının başında bir planlamaya bağlı olmadan büyümesi, yatırımlarda arz-talep dengesinin gözetilememesi ve bu konuda tedbirlerin alınmaması olduğunu söyledi. Bayındır, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Skal International İstanbul Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘İstanbul Turizminin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ başlıklı sempozyumda konuştu. Kamu, özel sektör ortaklığında İstanbul’u tanıtacak ve turizmini yönetecek, turizmde tek söz sahibi bir otorite, birim veya güçlü bir kuruluşun henüz oluşturulamadığını hatırlatan Bayındır, bu yönde bir kuruluşun vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bayındır, İstanbul’da turizm için giderek daha fazla büyüyen sorunları ise şöyle sıraladı:
- İstanbul’da trafik sorunu gün geçtikçe büyüyor.
- Taksim meydanının şehre yakışır şekilde düzenlenemedi. Atatürk Kültür Merkezi  terkedilmiş olarak akibetini bekliyor.

TARİHİ ESERLER BAKIMSIZ
- Tarihi eserler ve miras önemli oranda yıprandı ve bakımsızlaştı.  İstanbul’un etrafındaki orman alanlar gün geçtikçe eriyor. Mimaride ve kentsel düzenlemelerde belli bir tarz yaratılamadı. Bu alanlardaki karmaşa kaosa dönüşmüş durumda.
- Gecekondulaşma ve çarpık yerleşimin kentin önemli bir oranını temsil ediyor. Altyapıda kalitesizlik söz konusu.
- Gelişmiş ülke halkları İstanbul hakkında hâlâ karmaşık ve gayrisıhhi bir kent imajına sahip. Bu imaj bir ölçüde haklı gerçeklere dayanıyor. Sözgelimi tabela kirliliği, inşaatlar nedeniyle oluşan toz bulutları, gürültü kirliliği, toplu ulaştırma araçları, binalar ve nesneler üzerindeki şekilsel ve bakımsızlıktan oluşan kirlilik vb.
- İstanbul’un Avrupa ülkeleri ile kara ve demir yolu bağlantısı hızlı ve konforlu değil.
- Kültür, sanat ve eğlence etkinlikleri yetersiz. İstanbul halkının bu etkinliklere katılımının azlığı nedeniyle bu alanlarda endüstrileşme yaşanamıyor.
-  Uluslararası düzeyde akademik araştırmaların ve çalışmaların yapıldığı düzeyde bilim merkezleri, enstitüler ve üniversiteler bulunmuyor.
-  İstanbul’un kuzey sahillerinin sürdürülebilir turizme açılmasını sağlayacak ciddi bir alt ve üst yapı  planlaması yok. Marmara ve Karadeniz sahillerinde deniz kirliliği önlenemiyor.
- Ülke imajı açısından da sorun teşkil eden dilenci, tinerci, dolandırıcı vs artıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder