9 Haziran 2015 Salı

Türk bulguru ve mercimeğine yurtdışından yoğun talep var...

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR




Türk bulguru ve mercimeğine yurtdışından yoğun talep var

Amerika, Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri,
rotayı Türk bulguru ve mercimeğine çevirdi

Amerika, Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri, rotayı Türk bulguru ve mercimeğine çevirdi.
Türk bulguru ve mercimeğine yoğun talep aldıklarını kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Yerli tohumla üretilen ve Anadolu’da yetişen, tahıl ve baklagillere yurtdışı pazarı büyük ilgi gösteriyor. Pilavlık bulgurumuzun yanı sıra, diğer bulgur çeşitlerinde ciddi talep artışları var. Örneğin, Amerika, Ortadoğu ve Avrupa’dan gelen, yerli mercimek siparişleri, bir önceki yıla göre %50 oranında arttı. Dünyada en lezzetli, artımlı ve pişmesi kolay ürünler ülkemizde yetişiyor. Yerli ürünlerimizin sahip olduğu bu kalite sayesinde de, kendi pazarlarındaki muadillerine göre daha yüksek bir fiyattan ihraç edebiliyoruz” dedi. Ülkemizde yıllık 400 bin tona yakın mercimek üretimi yapıldığını anlatan Mehmet Reis, ihraç ettiğimiz ürünlerdeki fiyatların yüksekliğine rağmen, mercimekteki üretim 1 milyon tonu aşsa bile dünya pazarındaki talep sayesinde bu ürünlerin satılabileceğini söyledi.

Buğday ve mercimekte rekolte sevindirdi


Buğday ve mercimekte rekoltenin 2015’te iyi olduğunu ifade eden Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Bu yıl çiftçimizin yüzü gülüyor. Tahıl ürünlerinde, özellikle de buğdayda rekolte iyi oldu ve yaklaşık 22 milyon ton miktarda üretimin gerçekleşeceği öngörülmektedir. Mercimekte de, rekolte iyi oldu. Ortalama 350 - 400 bin ton arasında ürün beklentisinde olduğumuz mercimeğimizden; yurtdışından gelen yoğun talepleri de dikkate alarak, gelecek yıl üretimimizi artırmalıyız” diye konuştu.
Buğday ve mercimekte alınan mahsulün ardından iç pazarda fiyatların %10’luk bir düşüş yaşandığını kaydeden Mehmet Reis, her iki üründeki fiyat gerilemesinin %20’leri bulabileceğini belirtti.

2015 kuru gıdada bereketli bir yıl olacak

İklim koşullarının olumlu seyretmesiyle başta buğday olmak üzere tahıl ve baklagillerde bereketli bir yıl olacağını söyleyen Mehmet Reis, “Ülkemizin tahıl ambarı olan Güneydoğu ve İç Anadolu bölgesinden edindiğimiz bilgilerde, önceki yıllara göre hasat edilen ürün miktarlarında rekor sayılabilecek bir artış olacağı beklentisi var” diyerek konuşmasını tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder