7 Temmuz 2015 Salı

Türk Yazılım sektörü, ABD’den ‘yatırım ve istihdam’ mesajı verdi ...

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR




Türk Yazılım sektörü,
ABD’den ‘yatırım ve istihdam’ mesajı verdi

Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında yer alan yazılımda 2023 yılı için belirlenen 15 milyar dolarlık ihracata ulaşmak hayal değil. Türk yazılım firmalarını dünyanın en büyük pazarı ABD ile buluşturan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), Türkiye tarihindeki ilk yazılım ticaret heyetinden 150 milyon dolarlık iş bağlantısı ile döndü. Düzenlenen programa, Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in aralarında bulunduğu Türk yazılım sektörünün temsilcileri katıldı.
Boston ve Washington’da yapılan görüşmelerin ardından, Tetsoft takımında yer alan firmalardan bazıları ABD’de ofis açarak, bu pazardaki potansiyeli değerlendirme kararı aldı.

Yazılım sektörü, Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE teşvikleri (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ) kapsamında TET tarafından kurulan Yazılım Yurtdışı Pazarlama Takımı (Tetsoft) Projesi ile yeni pazarlara açılmanın yollarını arıyor. Tetsoft, Almanya’nın ardından ikinci ticaret heyetini dünyanın en büyük pazarı konumundaki ABD’ye gerçekleştirdi. Boston ile Washington’ı kapsayan Yazılım Sektörü Ticaret Heyetine 16 firmadan 22 yetkili katıldı. Türk firmaları heyet sırasında toplam 170 ikili görüşme gerçekleştirirken, sadece altı günde 150 milyon dolarlık iş bağlantısı yapıldı.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), altı aylık hazırlık sürecinin ardından hayata geçirdiği ABD heyetinde, firmaları Microsoft, IBM, Raytheon, Honeywell ve Boeing gibi dünya devi şirketler ile buluşturdu. Türk firmalarının özellikle savunma sanayi ve sağlık sektörüne yönelik çözümleri ABD’li firmaların büyük ilgisini çekti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) sanayi ile temas noktası olan MIT Industrial Liason Program, Cambridge İnovasyon Merkezi, Microsoft Teknoloji Merkezi, IBM İnovasyon Merkezi, Maryland Üniversitesi ve ABD Kongre Binası heyetin ABD’deki ziyaret rotaları arasında yer aldı. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Tetsoft heyeti onuruna Büyükelçilik binasında bir resepsiyon da verdi.

TET, Boston’da bir Ticaret Ofisi açılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor…

İnovasyon yatırımları ve start up firmalara sunduğu imkanlarla dikkati çeken Boston’daki Cambridge İnovasyon Merkezi, Türkiye’den yazılım firmalarının yatırım yapmaları için stratejik bir nokta olarak belirlendi. TET; Microsoft, Google gibi önemli firmaların yer aldığı merkezde bir Ticaret Ofisi açılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Ayrıca Tetsoft heyetine katılan firmalardan bazıları da burada ofis açmak üzere görüşmelere başladı.

Tetsoft ABD heyetine Başkanlık yapan TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, yazılım ve bilişim ihracatının artırılması, firmaların uluslararası pazarlara açılımlarının sağlanması amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında gerçekleşen ABD heyeti ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Türkiye’nin yazılım ve bilişim ihracatı 1 milyar dolar seviyesinde. 2023 yılı için belirlediğimiz 15 milyar dolarlık ihracatın bir hayal olmadığını, Türkiye’nin bu potansiyelin çok daha fazlasına sahip olduğunu ABD’de yaptığımız görüşmelerde daha net olarak gördük. Yazılım heyetimiz ABD’li firmaların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Firmalarımız ile tanıştıklarında, kendilerini anlattıklarında; Türkiye’nin bu denli bir yazılım altyapısına sahip olması karşısında şaşırdılar. Ziyaret ettiğimiz dünya devi teknoloji firmalarının yöneticileri tarafından heyetin kalitesi konusunda büyük övgüler aldık.”

Yazılım sektörü ABD’de yatırım fırsatlarını araştırıyor

Türk firmaları açısından savunma sanayi, eğitim ve sağlık sektörlerinde önemli fırsatlar olduğunu ifade eden Esim, “ABD temaslarımız sırasında verdiğimiz mesaj, ‘Biz ABD’ye yatırım yapmaya, istihdam yaratmaya geldik’ oldu. Özellikle Maryland bölgesi, bu konuda bize devlet tarafında her türlü kolaylığın gösterileceği konusunda söz verdiler. İş ekosistemi yatırım yapmaya gayet uygun olan bu
ortamı şirketlerimizin yerinde görmesi çok yararlıydı. Aldığımız yorumlar belirlediğimiz bu stratejinin doğru olduğunu gösterdi” dedi.

Tetsoft ticaret heyetine katılan firmaların 150 milyon dolar seviyesinde iş bağlantısı gerçekleştirdiklerini, devam eden görüşmeler göz önüne alındığında bu rakamın önümüzdeki dönemde artmasını beklediklerini de belirten TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, “Türkiye yazılımda dünya ölçeğinde iş yapabilecek firmalara sahip. Temsilcilerimiz, dünyanın en büyük pazarında kendilerini tanıtma ve ikili görüşmeler yapma olanağı buldu. ABD dünyanın en büyük pazarı doğru, ama diğer taraftan da en zorlu pazarı. Biz işe zor olandan başladık ve bu da firmalarımızın kendilerine güvenmelerini sağladı, cesaretlerini artırdı. ABD’de kendimizi kabul ettirmemiz bize tüm dünya pazarını açacaktır, biz buna inanıyoruz. Yeni bağlantılar kadar heyetin en büyük kazanımlarından biri bu oldu. İçlerinden bazıları ABD’de ofis açmak için görüşmelere başladı bile” diye konuştu.

Selahattin Esim, sözlerine Tetsoft ticaret heyetinin Boston ve Washington ziyaretlerindeki destekleri için Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye’nin Boston Başkonsolosu Ömür Budak, Vaşington Ticaret Başmüşaviri Ömür Demir Kızılarslan, Boston Ticaret Ataşesi Alperen Kaçar ve Vaşington Ticaret Müşaviri Tuba Hatipoğlu’na teşekkür ederek son verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder