HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
5 altın
kuralı
Zeytinyağı Tadım Uzmanı
Serdar Öçten Ünsal, bir gıda maddesi olan zeytinyağının bozulmasını
engellemenin 5 altın kuralını açıkladı.
Zeytinyağı
bir gıda maddesidir, diğer gıdalar gibi doğru şartlarda saklamaz ve
kullanmazsak bayatlar ve bozulur.
Tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kalp rahatsızlıklarından kansere, şekerden yüksek tansiyona ve kolesterole
kadar pek çok hastalığa şifa olan zeytinyağının doğru şartlarda saklanması
ve kullanılması gerektiğini belirten Zeytinyağı Tadım Uzmanı Serdar Öçten
Ünsal, zeytinyağının bozulmasını engellemenin 5 altın kuralını açıkladı.
Tam
bir antioksidan deposu olan ve faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağının
bozulmasını engellemek için dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde sıralayan
Zeytinyağı Tadım Uzmanı Serdar Öçten Ünsal, şunları söyledi;
1-
Aldığımız markalı ve ambalajlı zeytinyağını evde güneş görmeyen, karanlık, serin (18C) ve kuru bir ortamda bulundurmalı.
2-
Zeytinyağını pet ambalaja koymamalıyız, hızla bozulur ve kanserojen etki
oluşturabilir. Zeytinyağının içerisinde bulunan yağ asitleri pet şişenin
bileşiminde bulunan kimyasalları çözücü etkiye sahiptir.
3-
Yemeklerde yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır, sağlık etkileri kaybolur ve
özelliklerini yitirir, çiğ tüketilmesi daha faydalı olacaktır.
4-
Özellikle teneke ambalajlarda yağın daha rahat akmasını sağlamak için ikinci
bir delik açmamalıyız, açılan delikten oksijen (hava) gireceği için yağımız
bozulacaktır. Ekonomik olsun diye alınan 5000 ml zeytinyağını evimizde
kullanabileceğimiz 1 litrelik koyu renkli cam şişelere bölerek saklamalıyız.
5-
Son olarak, dört önemli faktör olan Işık, hava, ısı ve nemden zeytinyağını
korumalıyız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder