HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
Kamyonlara takılacak “Karakutu”lar görücüye çıktı
TIRPORT geliştirdiği Araç Güvenlik Sistemi (AGS) ile kamyonlara, uçaklardaki gibi “Karakutu” standardı getiriyor.
TIRPORT’un, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun da desteğini alarak yürüttüğü projede, son aşamaya gelindi. Uçaklardakine benzer, tüm seyir güvenliğini kayıt altına alacak ve araçtaki gerçek zamanlı bilgilere anlık ulaşılmasını sağlayacak olan Araç Güvenlik Sistemi (AGS) adı verilen “Karakutu”lar kamyon ve araçlarda kullanıma hazır.
Trafiğe kayıtlı yaklaşık 850 Bin Kamyon ve TIR’ın olduğu ülkemiz, Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı olma özelliğine de sahip.
Türkiye’de taşımanın %92’si karayoluyla yapılıyor. Fakat gerçek çarpıcı veri, yollardaki kamyonların %90’ının şahıslara ait olması. Bu oran, Amerika ve Avrupa’daki sektör verileri ile kıyaslandığında oldukça yüksektir. 1 milyonu aşkın insan evine ekmeğini doğrudan kamyonuyla götürüyor.
Her gün yaklaşık 900 bin kamyonun yük aldığı, 2 bini aşkın lojistik firmasının bu işin organizasyonunu yaptığı ülkemizde kamyonun ve yükün güvenliği son derece önemli.
TIRPORT, kamyonlara özel geliştirdiği, yüksek teknoloji gömülü Karakutusu ile; Yük Verenlerle yük taşıyan kamyonları ve üzerlerindeki yükü sigortalayan sigorta şirketlerini gerçek zamanlı ve konum tabanlı güvenlik zinciriyle birbirine bağlıyor.
Araç Güvenlik Sistemi (AGS), klasik Araç Takip Sistemi’nin üstüne bir dizi güvenlik donanımı ihtiva ediyor.
AGS’li “Karakutu”ların Özellikleri:
• Yolda seyir halindeki kamyonlar, gerçek zamanlı ve konum tabanlı olarak dijital haritalardan izlenebiliyor. Duraklama, yavaşlama, hızlanma gibi bilgiler, konum tabanlı olarak sisteme kaydediliyor. Aracın kayıtlı bilgisi üzerinde, geçmişte hangi noktayı hangi hızla geçtiği, kamyonun nerede, ne kadar beklediği, sistemden görülebiliyor. Tüm bilgiler, bünyedeki GSM ve GPS modülleriyle anlık olarak bulutta tanımlanan güvenli veri tabanına aktarılıyor.
• Entegre bluetooth sensörlerle, dorselerdeki ürünlerin gerçek zamanlı izlenmesi, gereken ısı ve basınç durumu gibi bilgileri anlık olarak takip edilebiliyor. Tanımlanan standartların dışında bir hareket olması durumunda, ürün ve taşımadan sorumlu şirketler, otomatik olarak sistem üzerinden ikaz edilebiliyor.
• TIRPORT AGS’nin, kara kutusuna HD çekim yapabilen 4 kamera eklenebiliyor. Bu kameralarla, seyir hali önden ve arkadan kayıt altına alınabildiği gibi, arzu edilirse dorse-kabin içi de görüntülenebiliyor. Bu bilgiler, bünyedeki diskte 30 güne kadar muhafaza ediliyor. Ayrıca, yükün sahibi ve lojistik firması, istediği kamyonun seyir bilgilerine online olarak cep telefonu üzerinden ulaşıp izleyebiliyor.
• Kara kutuyu “karakutu” yapan en önemli özelliklerden birisi de, bünyesindeki entegre G-Sensör (Darbe Sensörü). Bu sensör sayesinde, araç çok ani bir fren yaptığında veya kazaya uğradığında, kara kutu son 1 dakikaya ait seyir bilgileri ile kaza anından sonraki 30 saniyelik görüntüleri, anında bulut ortamındaki güvenli platforma gönderiyor. Bunun yanında yükün sahibi olan şirketi, taşımayı yapan lojistik firmasını ve o yük ile aracı sigortalayan sigorta firmasını bir anlık ileti ile anında ikaz ediyor, cep telefonuna gelen link tıklatıldığında ise kazanın dinamik raporu ve kaza anında kaydedilen tüm görüntüler izlenebiliyor. Seyir bilgilerine ulaşılabiliyor.
• Bu kit ile; Yük Veren, kamyoncu ve sigorta firması bir platformda güvenlik çemberine alınıyor. Sigorta firması kazadan haberdar olmak için önüne kaza raporlarının gelmesini beklemiyor. İşlemler için zaman kazanıyor, gerçek-sahte kaza ayrımı yapılabiliyor. Sigorta firmasının riski normal seviyelere düşüyor.
• Kara kutu takılı araçlarda, sigorta riskleri minimize oluyor. Sigorta firmalarından, her yıl sahte kaza raporları ile çalınan on milyonlarca liralık hasar ödemesi cepte kalıyor. Yine lojistik firmalarından çeşitli sahtecilik oyunlarıyla (sahte plaka-ruhsat vb. evraklı kamyon) çalınan yükler için ödemek zorunda kaldıkları tazminatlar son buluyor.
Özetle, TIRPORT tarafından geliştirilen ve hayata geçirilen bu sisteme, sigorta firmaları oldukça sıcak bakıyor. Son yıllarda, özellikle trafik sigorta primlerinin çok arttığı ülkemizde, bu durum sigorta firmaları ile araç sahiplerini karşı karşıya getirmişti.
Normal bir kamyonun trafik sigortasının 5-6 bin TL’lerde olduğu pazarda, kara kutu ile sigorta primleri düşecek. Yük ve yol güvenliği artacak. Ekmeğinin derdinde 7-24 direksiyon sallayan şoför ile tek amacı “hırsızlık” olan sahteciler, hızla sistemden ayıklanacaklar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder