Güvenilir Ürün’de 2020 yol haritasını belirlendi
Yaptığı farkındalık çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren Güvenilir Ürün Platformu üyeleri 2020 yol haritası için bir araya geldi.
2006 yılında kuş gribi salgını ile tüketici ve üretici bilincini arttırmak amacıyla Sağlıklı Gıda Platformu adıyla kurulan platform; 2014 yılı itibari ile ‘tüm ürünlerde güvenlik’ mottosuyla ismini değiştirerek Güvenilir Ürün Platformu oldu. Gazeteciler, sanayiciler, STK’lar, akademisyenler ve meslek odaları gibi birçok sosyal sorumluluk bilinci yüksek kişi ve kuruluşun desteği ile çalışmalarına hız kesmeden devam eden platform, 2020 planlarını değerlendirmek üzere genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı gerçekleştirdi.
Platformun danışma kurulu üyesi Beta Çay İstanbul Bölge Müdürü Hatice Uğur’un desteği ile tarihi Eminönü Beta Yeni Han’da gerçekleştirilen toplantıda 2020 etkinliklerinin detayları masaya yatırıldı.
Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak’ın açılış konuşmasının ardından söz alan platformun kurucularından İTO Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özer, Nisan ayında gerçekleştirilecek Güvenilir Ürün Zirve’sine değindi. Bu zirvenin her kesimin bilincini arttırması yolunda Türkiye’de atılacak en önemli adım olacağını vurgulayan Özer, devletin kurumlarında ürün güvenliği konusunda çok önemli çalışmalar olduğunun altını çizdi.
Farklı paydaşlardan oluşan bir STK olarak bu TÜR çalışmalara destek verdiklerini belirten Ahmet Özer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Farkındalık yaratabilmek sürecin en zahmetli işi ve biz amacı farkındalık yaratmak olan bir STK olarak etkinliklerimize arttırarak daha fazla kişiye ulaşmalıyız. 3 Şubat tarihinde Haliç Üniversitesi’nde düzenleyeceğimiz panelde her kurumun ürün güvenliği çalışmalarını konuşulacak. Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Belediyeler, Akademisyenler ve daha birçok kurum ve kişi kendi çalışmalarını anlatacak.’
Nisan sonunda gerçekleştirilmesi planlanan Güvenilir Ürün Zirvesi için her ürünün güvenli olması gerektiğini belirten TÜGİS Genel Başkanı Necdet Buzbaş, “Gıda başta olmak üzere tekstil, oyuncak gibi sektörel bazda ele alınması gerekecek kadar riskli ve önemli. Bu nedenle Nisan ayında yapılacak zirvenin sadece gıda güvenliğini içermesini teklif ediyorum. Diğer sektörler için ayrı zirve ya da etkinlik planlamalıyız’ dedi.
Yapılan oylamanın ardından Nisan ayındaki zirve için turizm ve restaurant sektörünün dahil edilmesi ile gıda sektörünü içeren bir zirvenin yapılmasına karar verildi.
Et sektörüne değinen Ahmet Yücesan, ‘Hemen her gün ette yapılan hileler ile karşılaşıyoruz, mutlaka sektörün kendi sorunları da var ancak halk sağlığı her şeyin üzerinde biz sektörleri regüle eden kişiler olarak tüketici ve üreticinin bilinçlenmesi için her şeyi yapmaya hazırız. Çok kısa bir zaman önce döner çalıştayı yaptık çok ses getirdi, bu tür bilinçlendirme çalışmalarının savaşçısı olmaya devam edeceğiz’ dedi.
Toplantının ardından platform üyeleri için dünya çayları ile workshop düzenlendi. Hem çayları hem de Beta Han’ı anlatan Beta Çay İstanbul Bölge Müdürü Hatice Uğur, ‘Bizim beta çay olarak, yan tarafta da dükkanımız var yaklaşık 30 yıldır bizim. Sonra bu han ihaleye girince ihaleye girdik ve aldık. Buranın 400 seneye kadar uzanan bir tarihi var. Muhtemelen daha da fazla ama bizim ulaşabildiğimiz bu. Burayı restore ettik ve satılan tüm ürünlerin bizim kalite kontrolümüzde olmasını istedik. Bu nedenle tüm dükkanları birebir biz açıyoruz. 17 adet dükkân var henüz 8 tanesini açtık, hepsi gıda üzerine, bir iki tanesini hediyelik eşya gibi düşünüyoruz. Birincisi Tea House, burada tüm dünya çaylarını bulabiliyorsunuz. Zaten Beta Çay 32 senedir çay işinde ve tüm dünya çayları ürü gamımızda mevcut. İkinci dükkânı kahve yaptık, tüm dünya kahvelerini bulabiliyorsunuz. Sonrasında sadece türk kahvesinin olduğu bir dükkanımız var. Bunun dışında bir tane baharat dükkanımız var, bir tane kuruyemiş, bir tane lokum, bir tane çikolata, bir tane de tatlı ve börek evimiz var. Bu şekilde 8 dükkânı tamamladık. İki hafta sonra bir tane Burger House açıyor olacağız. Sonra bir adana kebap görüyor olacaksınız. Bunun gibi devam ediyoruz’ diye konuştu.
Toplantıya Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, İTO Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özer, Beta Çay İstanbul Bölge Müdürü Hatice Uğur, BalparmakArge Müdürü Dr.Emel Damarlı, TÜGİS Genel Başkanı Necdet Buzbaş, ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, Reis Döner Kurucusu Mehmet Mercan, Mahmut Grup Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Haliloğlu, Gurme Magazin genel yayın yönetmeni Ufuk Güngör, Adres Patent Pazarlama Müdürü Derya Kılıç, Mucit Panda kurucu ortakları Duygu Yalçın ve Gökçe Güner, Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Mühendisi Nurten Sırma, Gastronomi Turizmi Derneği Genel Sekreteri Koraltan Saygın, Turizmci NüliferYücedağ, Güvenilir Ürün Platformu Genel Sekreteri Elif Attepe, Gastronomi Yazarı Talip Bayram ve Ajans Dijital Kurucusu Mehmet Gözcü katıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder