21 Ekim 2020 Çarşamba

Marka Şehir Balıkesir Projesi’nde İmzalar Atıldı...

 

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



Marka Şehir Balıkesir Projesi’nde İmzalar Atıldı

Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Balıkesir’i bir marka şehre dönüştürmek hedefiyle Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı iş birliğiyle gerçekleştirilen “Marka Şehir Balıkesir” projesinin ilk adımı 9 Ekim Cuma günü düzenlenen imza töreniyle atıldı.

Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle tanınan Balıkesir, gastronomiden turizme, üniversitelerden sanayisine, et ürünlerinden süt ürünlerine, zeytinyağından pirincine çok gelişmiş ve zengin bir şehir. Bu zenginlikleri başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya tanıtmak isteyen Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı güçlerini “Marka Şehir Balıkesir” projesi için birleştirdi. Projenin protokol imzaları 9 Ekim Cuma günü gerçekleştirilen bir törenle atıldı. İmza töreni Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü, Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş ve GMKA Genel Sekreteri Hasan İskender’in katılımıyla gerçekleştirildi. 

“Balıkesir’in tüm zenginliklerini daha iyi tanıtacağız”

Projenin tüm paydaşlarına teşekkür eden Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, “Marka şehir şehrin kimliğini bulması ve iddiayı dile getiriyor. ’Ben bir kentim kırsalımla ve ilçemle, bütün insanımla birlikte hareket ediyorum, güç birliği  yapıyorum. Ben ülke ve dünya sahnesinde daha kimlikli, daha güçlü ve kendinden emin adımlarla yürümeye aday bir ilim. Ben varım’ demek anlamına geliyor, bu coşkuyu taşıyor. Balıkesir bu başlık altında pek çok çalışmayı görecek. Bu projede her şeyden önce reel sektörün yönetimle elele verip insanına ve şehrine verdiği değeri en yükseğe taşıma gayreti var. Azim var, irade var, güç birliği var. Hepimiz Balıkesir’in gücünü, potansiyelini biliyoruz. O kadar çok değere sahibiz ki… Bu projeyle bütün zenginliklerimizi daha iyi tanıtacağız. Balıkesirimize hayırlı olsun” dedi.

“Marka şehir olmak, şehrin tüm dinamiklerinin aynı hedefe kilitlenmesiyle mümkün”

Balıkesir’in bulunduğu konum, ulaşım olanakları, doğal ve mimari yapısı, limanları, yöresel lezzetleri, tarihi ve kültürel değerleriyle bir bütün, yaşayanların her beklentisine cevap verebilecek sağlıklı ve uzun bir yaşam şehri olduğuna dikkat çeken Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise şunları söyledi: “Nihai amacımız; yatırımlarımızı canlandırarak şehrimize daha fazla turist çekmek ve şehrin kalkınmasını sağlamak, vatandaşlarımıza daha iyi hayatlar sunarak onların refahını artırmak, kültür ve sanat noktasında şehre değerli katkılar sağlayabilecek yaratıcı insanları şehirde yaşamaya ikna etmektir. Balıkesirimizi marka şehir olma yolunda her geçen gün daha çok şahlandırıyor, şehrimizin adını ülkemize ve tüm dünyaya duyuruyoruz. Marka şehir olmak, şehrin tüm dinamiklerinin aynı hedefe kilitlenmesiyle mümkündür. Şehrin üniversitelerinden esnafına, bürokrasisinden siyasetine, basın/medyasından vatandaşına kadar her kesim markalaşmak için dertlenirse bu hedef gerçekleşir. İyi ki Balıkesirliyiz, iyi ki bu topraklarda yaşıyoruz.”

Balıkesir’in Büyükşehir Belediyesi ve şehirdeki kamu kuruluşlarıyla ortaklaşa gerçekleştirdiği yetişkin eğitimleri ve hayat boyu öğrenme konusundaki çalışmalarıyla 'UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı'na dahil olduğunu, ayrıca Avrupa Komisyonu tarafından gerçekleştirilen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Yarışması (EDEN - European Destinations of Excellence) kapsamında Avrupa’nın seçkin destinasyonları arasına katıldığını da hatırlatan Yılmaz, Marka Şehir Balıkesir projesinin hem bu vizyonun taçlandırılması hem de şehirdeki tüm kurumlar arasında koordinasyon sağlanması adına önemine dikkat çekti.


Projenin ilk yılı için 1.500.000 TL bütçe ayrıldı

Projenin sözcülüğünü yürüten Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “Marka Şehir Balıkesir” projesi ile hedeflerinin bölgedeki hizmet ve tesis kalitesi yükselterek Balıkesir’e gelen turist sayısı ve kalitesini artırmak, daha iyi hizmet ve olanaklar sağlayarak memnuniyeti ve böylece kişi başı harcama miktarını artırmak olduğunun altını çizdi. Bir diğer hedeflerinin ise Balıkesir’in coğrafi işaretli ürünleri başta olmak üzere markalaşmasını sağlamak, kente bölgenin ihtiyaçlarına yönelik yeni yatırımları ve yatırımcıları çekebilmek olduğunu belirten Kula, projenin hedeflenen süresinin 5 yıl olduğunu, projenin ilk yılı için yaklaşık 1.500.000 TL bütçe ayrıldığını söyledi. “Bu işin sadece ayırdığınız bütçeyle olmayacağını biliyoruz. Marka şehir olmak şehrin tüm paydaşlarıyla birlikte bu işe inanması, zaman ayırması ve emek vermesiyle gerçekleşebilir. Projeye hazırlanmak için geçtiğimiz bir yıllık süreçte projenin tüm paydaşları el ele vererek şehrin sanayiden üretime turizmden kültüre şehrin mevcut değerlerini ortaya çıkaracağımız araştırmalar ve stratejiler oluşturduk. İlk adımı bugün atılan imzalarla attık. Şimdi önümüzde uzun bir yol var” diyen Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, projenin ilk yılında Balıkesir’deki ilçe kaymakamlıklarımızdan, ilçe belediyelerimize, ticaret odalarımız, ticaret borsalarımızdan sanayi odamıza, üniversitelerden sivil toplum örgütlerine kadar bu şehirde yaşayan ve bu şehre gönül bağı olan herkeste bir farkındalık yaratarak projeyi sahiplenerek katılım göstermesini arzu ettiklerini belirtti.

Kula, Marka Şehir Balıkesir projesinin hem kent hem de kentli kimliğinin daha güçlü bir şekilde inşa edeceğinin ve farklı değerlere sahip Balıkesir’i değerler bütünü olarak bir araya getireceğinin altını çizdi. Bu projenin Balıkesirliler için gerçekleştirildiğini hatırlatan Kula, “Şehrimizin kültür, sanat, sosyal yaşam anlamda gelişmişlik düzeyini artırmak, altyapısını en iyi hale getirmek, tüm ürün ve hizmetlerde markalaşmayı hedefleyerek katma değeri artırmak, yatırımlarla yeni ve daha iyi iş olanakları yaratarak işsizliği çözmek, kısacası bu şehirde yaşayan herkesin bugününü ve geleceğini güzelleştirmek en büyük arzumuz” dedi. 

Bu proje yatırımcıları Balıkesir’e çekecek 

Kula, Marka Şehir Balıkesir projesi sonrasında 4 ve 5 yıldızlı otel yatırımlarının yanı sıra sağlık sektörüne ve sağlık turizmine yönelik yatırımların artmasının beklendiğini hatırlattı. Projeyle ayrıca kentin yatırım ortamı hakkında farkındalık yaratarak, nitelikli yatırımcıları Balıkesir’e çekmeyi öngördüklerini belirten Kula, yapılacak yeni yatırımlarla sanayinin gelişimine ve istihdama önemli bir katkı sağlanacağına dikkat çekti. 

Turizm gelirlerinin yüzde 50 artması öngörülüyor

Kula, Marka Şehir Balıkesir projesiyle birlikte turist sayısının yüzde 30, turizm gelirlerinin ise yüzde 50 oranında artmasını öngördüklerini söyledi. Balıkesir’in Türkiye’nin en önde gelen destinasyonlarından biri olduğunu hatırlatan Kula, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok ciddi bir turizm potansiyelimiz var. Öncelikli hedefimiz turizmi çeşitlendirerek, dalış, doğa, gastronomi, kültür turizmi gibi niş ve katma değeri yüksek turizm hedeflerini gerçekleştirerek şehrimize daha çok turist çekebilmek. Büyük şehirlere ulaşım olarak yakınlığımız, uçağa binmeden ulaşım imkanları, keşfedilmemiş yerlerimiz ve ürünlerimiz, hizmetlerimiz en büyük avantajımız. İç turizme yönelik bu çeşitliği ve hareketi sağladıktan sonra yeni yatırımlar ve salgının etkisinin geçmesiyle daha hazır olarak dış turizme ağırlık vermeyi düşünüyoruz.” 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder