HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ekonomiyi gündemde tutmak için başlattığı toplantıları sürüyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile birlikte gerçekleştirilen “Ticari Diplomasi Yolculuğu” buluşmalarının bu defa ki konuğu DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Mauritius İş Konseyi Başkanı Berna Gözbaşı oldu.
INBUSINESS Genel Yayın Yönetmeni ve Sabah Gazetesi Yazarı Hülya Güler moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Mauritius İş Konseyi Başkanı Berna Gözbaşı Afrika Bölgesi ile ekonomik ilişkilerimizi, kadın girişimciliğini ve dış ekonomik ilişkilere kadın bakış açısını anlattı.
Toplantıda konuşan Berna Gözbaşı şu açıklamaları yaptı:
"DEİK, Türkiye'nin dışa açılan yüzü. Kendi işimi kurduktan sonra ilk ticaretim Afrika'ya oldu. Afrika her zaman fırsatlara açık. Türkiye'nin bu fırsatı kaçırmaması gereken bir bölge. Afrika'da iş kadınlarının her yerde daha etkin olduğunu görüyoruz. Afrika'da ticaret daha çok kadınların elinde. Biz de bunu ülkemiz lehine kullanabilmek için kadın başkanlarımızla Afrika'da daha etkiniz. Kadın büyükelçilerimizin de Afrika'da sayıları oldukça fazla.
Bunların hepsinin etkilerini zamanla göreceğiz. Afrika'da kaçırdığımız fırsatlar olabilir fakat son dönemde Eximbank'ın bizim müteahhitlere desteklerini artırdığını, müteahhitlerimizin Afrika'da oldukça etkin işler yaptığını duyuyoruz. Afrika ile ticaret hacmimizi artırmak için çok sayıda planımız var. Bu konudaki çalışmalarımız hızlı şekilde devam ediyor."
Çin'in Türkiye'den çok daha önce Afrika'da yer aldığını belirten Gözbaşı, ülkelerin o bölgeye giderken finansmanı ile birlikte gittiğini, Türkiye'nin bunu yeni yeni yapmaya başladığını, bu yüzden orada daha fazla yer alacağını, inşaat sektörü dışında Türk firmalarının Mauritius'ta turizm sektöründe iş birlikleri yapabileceğini ifade etti.
Berna Gözbaşı, ilk ihracat sürecine ilişkin deneyimlerini anlatırken, ürünün hangi ülkeye satılacağı konusundaki fırsatların iyi bilinmesi ve araştırılması gerektiğini aktararak, firmaların yeni dönemde Afrika'daki fırsatları kaçırmamasının önemli olduğuna değindi.
Kadın girişimci olarak kendi hikayesine değinen Gözbaşı, 10 kişi ile 800 metrekarede başladığı yatak üretiminde şu anda yaklaşık 1.000 kişiye istihdam sağladığını, geçen yıl ihracatlarının yaklaşık 100 milyon doları bulduğunu söyledi.
Gözbaşı, "Kayseri'de bu işe başladığımda 'bu işi yapamayacağımı, kısa süre dayanabileceğimi, hevesle başladığımı' söylediler. Bunların tamamına kulaklarımı tıkadım. Çünkü iş yaparken kadın ya da erkeğin çok da farklı olduğunu düşünmüyorum. Eğitiminiz iyiyse, yaptığınız işe hakimseniz, erkek ya da kadın fark etmiyor. Erkekle kadın yan yana mücadele ederse başarılı olabilir." dedi.
"Kulüp başkanlığına kısa bir süreliğine diye başladım. Hayatımın en büyük çalışması ve uğraşma süreci kulübü toparlama süresi oldu. Asıl pes etmemeyi, sabretmeyi burada öğrendim. 10-15 günlüğüne diye başlayıp hala bırakamadığım bir görev." dedi.
Gözbaşı, Türkiye'de kadın futbolunun Avrupa ve dünyadaki kadar gelişmesi için algı ve finansal nedenlerden dolayı biraz zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.
Afrika ile ilgili ek bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/afrika/mauritius/ulke-profili
https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/afrika
https://www.kolayihracat.gov.tr/ulkeler/mauritius
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder