HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
2022 EDİRNE YILI KAPSAMINDA KENT KÜLTÜR VE SANATA DOYACAK
Kentin turizm potansiyelini geliştirmek üzere Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile beraberindeki heyet, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkezini ziyaret etti.
TÜRSAB TV’de yayınlanan Kültür Keşifleri programı öncesinde TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Eker, Tolga Gencer, Hamit Kuk ve Soner Bacaksız, İstanbul Fatih BTK Başkanı Gürkan Özcan, İstanbul Avrupa BTK Başkanı Yıldırım Taş, İstanbul Boğaziçi BTK Başkanı Yüksel Türemez, Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın, Kültür Turizmi İhtisas Başkan Yardımcıları Özgür Ildır Öksüz ve N. İlham Seyyale’nin katılımıyla düzenlenen toplantıda, Edirne’nin turizm potansiyelini geliştirmek ve seyahat acentalarına yeni fırsatlar sunmak üzere görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantının ardından, TÜRSAB TV’de Kültür Turizmi İhtisas Başkan Yardımcıları Özgür Ildır Öksüz ve N. İlham Seyyale’nin sunumlarıyla yayınlanan, her bölümünde birbirinden değerli konuklarla farklı şehirlerimizin kültürel miraslarına ve turizm değerlerine ışık tutan Kültür Keşifleri programının 50. bölümü kutlandı.
Stüdyo konuğu olan Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Osmanlı Devleti’nin ikinci başkenti; kervansarayları, gösterişli camileri, tarihi hamamları, sanat eseri köprüleri, zengin mutfağı ve samimi insanlarıyla Edirne’nin turizm değerlerinden bahsetti.
HAYATINIZI EDİRNE’Yİ GÖRMEDEN YAŞARSANIZ EKSİK YAŞAMIŞ OLURSUNUZ
Edirne Belediyesi tarafından ilan edilen ‘2022 Edirne Yılı’ ile ilgili Belediye Başkanı Recep Gürkan şu cümleleri kurdu:
‘‘Hayatınızı Edirne’yi görmeden yaşarsanız eksik yaşamış olursunuz. Dünyada binlerce kent var; peki neden Edirne? İstanbul nasıl Asya ve Avrupa kıtalarını bağlıyorsa, Edirne de Avrupa ile Anadolu’yu bağlayan bir köprü kentidir. Edirne’yi geçmeden Asya’ya veya Avrupa’ya gidemiyorsunuz. Trakya’ya ismini veren Traklar tarafından kurulmuş bir kent. Ardından Büyük İskender’in Makedonya’sı, daha sonra Doğu Roma İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti. Edirne’nin tarihte 12 tane ismi bulunuyor. Bu yıl, vatandaşı olmaktan onur ve gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşunun 100. yılını kutluyor olacağız. Edirne, cumhuriyetin en batısında yer alan kent. Batı sınırını oluşturan bir kent. Dolayısıyla bu yıl daha farklı etkinlikler düzenlemeye karar verdik. Öncelikle kurtuluşumuzun 100. yılını kutlamaya karar verdik. 2022 yılının bizim için takvimde de ayrı bir önemi var. Plakamız 22, yıl 2022, kurtuluşumuz 1922, belediyemizin kuruluşunun 155. Yılı, tarihi belediye binamızın da 122. yılı. O kadar çok 2 rakamı bir araya geldi ki belediye meclisinde karar aldık ve 2022 yılını Edirne Yılı ilan ettik.’’
2022 EDİRNE YILI İÇİN 14 KATEGORİDE 169 TANE ETKİNLİK PLANLADIK
Kentte planlanan etkinlikler ile ilgili ‘‘Danışma kurulu oluşturduk ve kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversitelere, STK’lara, derneklere ve herkese 2022 yılında Edirne’de neler yapalım diye bir çağrıda bulunduk. Gelen talepleri derledik, kendi fikirlerimizi ekledik ve sonuç itibarıyla 14 kategoride 169 tane etkinlik planladık bu yıl.’’ cümlelerini kuran Gürkan, kentin turizmdeki büyük potansiyeline dikkat çekti.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, sözlerine kentte öne çıkan ve farklı kültürlerden harmanlanan etkinliklerden bahsederek devam etti.
Gürkan, ‘‘Edirne aynı zamanda bir kültür, tarih ve doğa kenti. Ülkemizde çok bilinen bir Hıdırellez etkinliği yapıyoruz. Kırk Pınar Yağlı Güreşleri’ni yapıyoruz, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde. Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali’ni yapıyoruz. Bunların yanına yeni festivaller eklemek istedik. Bu yıl insanımıza da yakışan 9/8 Festivali başlatıyoruz, çok renkli olacağına inanıyoruz.1492 yılından itibaren İspanya’dan kaçan Yahudilere kucak açmış bir ülkeyiz. Dolayısıyla 1900’lerin ortalarına kadar Edirne’de ciddi bir Yahudi nüfusu da var. Belediyemizin yayınlarından biri olarak ‘Edirne Yahudi Yemekleri Kitabı’ basıldı. Bir de Edirne Sefarad Festivali yapacağız. Edirne’de yaşamış Yahudi toplumunun kültüründen oluşan bu yemeklerin festivalini yapacağız. Dünyanın her yerinden insanları Edirne’ye bekliyor olacağız. Saymakla bitmeyen yüzlerce festivale ev sahipliği yapacağız’’ dedi.
SELİMİYE CAMİİ’NDE RAMAZAN BAYRAMI İLE BERABER ÇALIŞMALARIN BİTMESİNİ PLANLIYORUZ
Ardından, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii’nde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında detaylar paylaşıldı.
‘‘2014 yılından beri Edirne’de yapılacak tüm inşaatlarda ‘Selimiye Camii’nin ve kentin siluetini korumak amacıyla proje önce belediyeye sunulacak, imar komisyonunun uygun görmesi halinde projeye izin verilecektir’ şeklinde bir uygulamamız var. Selimiye Camii’nin daha ortaya çıkmasını sağlamak için bu proje kapsamında belediyemize ait 16 dükkân ve 1 kafeteryayı yıktık. Bazen sadece yapmak değil, daha güzelini oluşturmak için yıkmak gerekir. Daha sonra 7 yıllık bir çalışmanın eseri olarak çevresinde rekreasyon çalışması gerçekleştiriyoruz. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bir anıt eser olmasından dolayı çok özellikli olması gerekliydi ve titizlikle çalışıldı. Mülkiyeti ve projesi belediyemize ait, finansmanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait. Şu an camiinin etrafını çevreleyen toplamda 72.000 metrekarelik bir proje yapıyoruz. Bu, Türkiye’nin en büyük meydanlarından birine de ev sahipliği yapıyor olacağız demek oluyor. Ramazan Bayramı ile beraber çalışmaların bitmesini ve açılışının yapılmasını bekliyoruz. Çevresinde turizme dönük kafeteryalar oluşturduk. Turizm zabıta bürosu, turizm info bürosu ve Edirneli kadınların el emeklerini satabileceği alanlar yarattık. Ayrıca Selimiye’nin ön alanında 25.000 metrekarelik bir yeşil alan ortaya çıkacak.’’ cümleleriyle Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentin tarihi dokusuna her alanda önem verdiklerini ifade etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder