3 Ekim 2024 Perşembe

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali Türkiye’nin ilk sosyal gastronomi odaklı Tarım Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor.


HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



8. ULUSLARARASI ADANA LEZZET FESTİVALİ KAPSAMINDA TÜRKİYE’NİN İLK SOSYAL GASTRONOMİ ODAKLI TARIM ZİRVESİ DÜZENLENİYOR

DÜNYANIN EN GENİŞ KATILIMLI OLUŞUMU SOCIAL GASTRONOMY MOVEMENT İŞ BİRLİĞİYLE DÜZENLENEN TARIM ZİRVESİ’NDE İSVİÇRE, HOLLANDA, MEKSİKA VE FİLİPİNLERDEN UZMANLAR ÇUKUROVA’NIN ÇİFTÇİLERİ İLE BULUŞACAK

ŞEF EBRU BAYBARA DEMİR’İNKATKILARIYLA DÜZENLENEN ZİRVEDE TOPRAKTAN HAYVANCILIĞA, SULAMADAN KARBON SALINIMINA VE YAŞLANAN ÇİFTÇİ NÜFUSUNA GIDANIN GELECEĞİ DÜNYA ÖRNEKLERİYLE ELE ALINACAK

Adana Valiliği kapsamında gerçekleşecek 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali Türkiye’nin ilk sosyal gastronomi odaklı Tarım Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Alanında dünyanın en önemli oluşumlarından SocialGastronomyMovement iş birliğiyle düzenlenen zirvede gıdanın geleceği topraktan hayvancılığa, sulamadan karbon salınımına yerel üreticinin gücünden yaşlanan çiftçi nüfusuna kadar tüm açılarıyla ele alınacak. Şef Ebru Baybara Demir’in katkıları ile 17 Ekim’de gerçekleşecek buluşmada İsviçre, Hollanda, Meksika ve Filipinler’den gelen konuklar Çukurova’nın çiftçisi, girişimcisi ve şefleriyle bir araya gelecek.

Adana Valiliği himayesinde Adana Büyükşehir Belediyesi, dört merkez ilçe belediyesi ve oda başkanlarının katkılarıyla düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. SocialGastronomyMovement işbirliği ve Şef Ebru Baybara Demir’in katkılarıyla 17 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek zirvenin teması “Toprağın Lezzeti.” Düzenlenecek olan Tarım Zirvesi dünyanın farklı ülkelerinden sosyal gastronomi alanında uzman şef, çiftçi, girişimci ve geliştiriciyi Adana’da yerel çiftçiler ve uzmanlar ile bir araya getirecek.

DÜNYANIN SOSYAL GASTRONOMİ ALANINDAKİ EN BÜYÜK OLUŞUMU FESTİVAL İÇİN GELİYOR

Dünyada gastronomiyi bir dönüşüm aracı olarak kullanan, gıdanın geleceği için insanların toprakla buluşmasını, bu yolla toplumların değişmesini sağlayan gıda profesyonellerini çatısı altında birleştiren SocialGastronomyMovement (Sosyal Gastronomi Hareketi), 5 kıtada 70’ten fazla ülkede, 400’ün üzerinde kâr amacı gütmeyen kuruluş, şef, aktivist ve girişimciyi temsil ediyor. İsviçre, Hollanda, Meksika ve Filipinler’den Adana’ya gelecek olan SocialGastronomyMovement üyeleri Tarım Zirvesi kapsamında düzenlenecek panellerde gıdanın geleceğine yön veren topraktan hayvancılığa, sulamadan karbon salınımına yerel üreticinin gücünden yaşlanan çiftçi nüfusuna kadar birçok konu başlığını panellerde ele alacak.

SocialGastronomyMovement’ı temsilen kurucuları arasında yer alan Nicola Gryczka’nın katılacağı Tarım Zirvesi’nde gastronomi sektöründe 40 yılı aşan deneyimiyle bir şef, profesyonel bir işletmeci, girişimci ve öğretim görevlisi kimliğiyle birçok sivil toplum kuruluşunu hayata geçirenFood Networks kurucusu Patrick Honauer ekonominin temel taşlarından tarımın evrimini ve tarımda sıfır atık konularını ele alacak. Hollanda Utrecht University Honors College’da Yenileyici Şehirler Programını yürüten Dr. ThieuBesselink, su verimliliği çerçevesinde dayanıklılığı ve yılda iki mahsul ekiminin zorluklarını ve fırsatlarını gündeme taşıyacak. Kendisini rejeneratif çiftçi olarak tanımlayan ve kendi kendine yeten bir çiftlik sistemi kurmayı amaçlayan bir tarım işletmesi olan Gut Rheinau’nun eş yöneticisi David Jacobsen tarımsal planlama ve hayvancılık konusunda küresel örnekler sunacak. Filipinler Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği Elçisi, AGREA AgriculturalSystem International, Inc.'in kurucu çiftçisi Cherrie Atilano, tarımda mirasın korunması ve kadın çiftçilerin önemini 12 yaşından bu yana Sürdürülebilir Gıda Sistemleri konusunda yaptığı çalışmalardan da yola çıkarak aktaracak. Meksika’da topraktaki karbon düzeninin korunması ve faydasının artırılması konusunda modeller geliştiren Húmica'nın kurucusu ve CEO'su Ramon Bacre, karbon ayak izi konusunu ele alacak. Gıda ve tarım konusunda dünyanın ilk inovasyon platformu Through forFood’un kurucusu ve “TheChange-makers Guide toFeedingthe Planet” kitabının yazarı Christine Gould, yaşlanan çiftçi nüfusuna rağmen geleceğin mesleği çiftçiliği dünyanın farklı ülkelerinde bir araya geldiği 30 bin gençten aldığı ilhamla anlatacak. 

GIDANIN GELECEĞİ İÇİN HEP BİRLİKTE PİŞİRECEĞİZ

SocialGastronomyMovement’ın 16 Ekim, Dünya Gıda Günü kapsamında herkesin gıdaya eşit erişimine dikkat çekmek için 30’a yakın ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği “Universal Plate” etkinliği Festival kapsamında 18 Ekim’de gerçekleştirilecek. 

Adana’ya dünyanın farklı noktalarından gelen gastronomi profesyonelleri yanlarında getirdikleri yerel ürünleri de ekleyerek Fesitval’in bir parçası olarak belirlenecek bölgede hep birlikte yemek pişirerek dağıtımını gerçekleştirecek. 

Dünya genelinde 6 hafta süren bu etkinlik kapsamında geçtiğimiz yıl 72 saatte 900.000 porsiyon yemek dağıtıldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder