HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR
Reis Gıda, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Girişimcilik Kulübünün etkinliğine katıldı.
Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis,
“Şans çalışanın yanında olur; kendinize güvenin başarıya odaklanın”
Reis Gıda, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Girişimcilik Kulübü Liderlik Yolu etkinliğine katıldı. Mühendislik Fakültesi binasında 18 Mart tarihinde gerçekleşen ‘Şirketlerde İnovasyon ve Girişimcilik’ konulu oturumun konuğu Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis oldu. Kuru gıda sektörünün lideri Reis Gıda’nın kuruluşundan günümüzü başarı öyküsünü anlatan Reis Gıda’nın Başkanı Mehmet Reis, gençlere başarılı olma noktasında, daima bir önceki günden daha fazla azim ve enerjiyle çalışmaları tavsiyesinde bulundu.
Kendinize güvenin, başarıya odaklanın
Başarıya ulaşmak için daima çok çalışmak gerektiğini ifade eden Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Okul, insanı çalışma hayatına hazırlar. Bir birey olmayı, bir takım olmayı okulda öğreniriz. İş hayatına başladığımızda bambaşka gerçeklerle karşılaşırız ve çalıştığımız işletmelere değer katıyor olma süreci hayatımıza girmiş olur. Öğrenme sürecimiz ise hiçbir zaman bitmez; patrondan yöneticilerden yeni şeyler öğrenmeye devam ederiz. Ben geleceğimiz olan siz gençlerimize; kendinize her zaman güvenip, başarıya odaklanmanızı tavsiye ederim. Elbette, şans faktörü de etkilidir. Ancak şu unutulmamalıdır ki, şans çalışanın yanında olur. Bir de, tecrübe çok önemlidir. Tecrübe ne eğitimle olur, ne de satın alınabilir. Tecrübe yaşayarak ve hatalardan ders çıkarılarak öğrenilir. Özetle, koyduğunuz hedeflere daima daha çok çalışarak ulaşabilirsiniz” dedi.
İnovasyon ve girişimcilik birbirini tamamlıyor
İnovasyon ve girişimciliğin birbirini tamamladığını kaydeden Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:
“İnovasyon, yeni fikirlerin ve olasılıkların, değişik bir bakış açısı ile tanınması ve üretilmesidir. Firmaların gelişimini sağlayan girişimcilik ve inovasyon; birbirlerini destekleyerek işlevsellik kazanır. Girişimcilik, inovasyonun tabanında yer aldığı gibi, başarısı için yine inovasyona ihtiyaç duyulur. İşin ömrünün uzun olmasında, inovasyon ciddi bir rol oynağından, işletmelerin inovasyona önem verip, yeni iş modelleri geliştirmeleri de gerekir” şeklinde konuştu.
4 kıtada 20 ülkeye ihracat yapıyoruz
Kuru gıda sektörüne yön veren Reis Gıda’nın, bu yılın başında Hong Kong’a gerçekleştirdiği ihracatla, ihracat yaptığı ülke sayısını 4 kıtada 20 ülkeye çıkarttığını açıklayan Mehmet Reis, Amerika’dan Almanya’ya, Dubai’den İngiltere’ye dünyanın dört bir yanına, “Made in Turkey” damgalı Reis markalı pirinç ve bakliyat ürünleri ihraç ettiklerini söyledi.
Aile şirketi olan Reis’in temellerinin 1981 yılında atıldığını kaydeden Mehmet Reis, ödünç masa ve telefonla başlayan başarı öyküsünde, o yıllarda kuruma ve kendisine piyasanın sonsuz güveni ve itibarı olduğunu anlattı. Aradan geçen 34 yılda girişimcilikte bir başarı öyküsü yazdıklarını ifade eden Mehmet Reis, “Reis ailesi olarak bizleri; markamızın sahip olduğu itibar, bir sevgi şirketi olmamız ve toplumun tüm kesimleriyle paylaşmamız, son derece onurlandırıp, mutlu etmektedir. Tüketiciye, kuru gıdada marka sorulduğunda, ilk aklına gelen markanın ‘Reis’ olmasından gurur duyuyoruz” dedi.
En yüksek kaliteyi, tüketicimize sunuyoruz
34 yıldır ürün standardına vermiş oldukları önem ile “Türk Gıda Kodeksine” uygun üretim yaparak, tüketiciye en üstün kaliteyi sunmayı ilke edindiklerinin altını çizen Mehmet Reis, şunları açıkladı:
“Avrupa Birliği’nin gıda hijyeni olarak benimsediği HACPP ‘Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Yönetim Sistemi’ni, 2000 yılında sektörümüzde ilk alan marka olduk. Bu sistemde ürün, tarladan sofraya gelene kadar üretimin her aşamasında izlenip, kontrol edilerek gıda güvenliği sağlanmaktadır. Reis Gıda ailesi için, TSE tarafından verilen Kalite Ödülü başta olmak üzere, diğer tüm ödül ve belgeler, ayrı bir sorumluluk ve gurur kaynağı olmaktadır” şeklinde konuştu.
Ev yemeği sofrada, hesap ortada!
Obeziteye karşı, Reis Gıda’nın kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında 6 yıldır ‘Abur Cubura Karnımız Tok’ kampanyasını hayata geçirdiğine değinen Mehmet Reis, kampanyanın devamı olarak bu yıl ‘Ev yemeği sofrada, hesap ortada!” projesini hayata geçirdiklerini söyleyerek, 4 kişilik, 4 çeşit, dört dörtlük lezzet menülerinin 15 TL ve 16 TL fiyat aralığında değiştiğini kaydetti.
Genç nüfus, tarımsal üretimde çalışmaya yönlendirilmelidir
Her ülkenin kendi topraklarında iç tüketimini karşılayacak kadar gıda üretimi yapması gerektiğini de her fırsatta dile getiren Mehmet Reis, hiçbir ülkenin beslenmek gibi yaşamsal bir konuyu, başka bir ülkeden ithal ederim diyerek, ihale edemeyeceğini kaydetti.
Türkiye’nin ‘tarım ülkesi’ olma konumuyla şanslı olduğunu ifade eden Mehmet Reis, öğrencilerle yaptığı söyleşi de şunları söyledi:
“Tarıma elverişli topraklarımız var ve bu konuda ülke olarak halen çok şanslıyız. Bu nedenle, verimli tarım arazilerinin, kesinlikle amacı dışında kullanılmasının önüne geçmeliyiz. Bu arada, TÜİK’in verilerine göre, 2,5 milyon sayısını geçen işsizimiz var. İşsizlik, en yoğun genç nüfusta gözleniyor. Özetle, genç nüfusun, tarımda çalışmaya yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gençler, tarım ekonomisine geçmek için teşvik edilmelidir. Günümüzde, yaşlılar köylerde yaşarken, gençler büyük şehirlere göçüyor. Oysa gençlerin, doğduğu yerde doymalarını sağlarsak; hem ülkemizin iç tüketimi için ihtiyacımız olan gıda üretimini yaparız, hem dünyaya daha çok gıda ihracatı yaparak cari açığa çare oluruz, hem işsizliğin önüne geçeriz, hem de nüfusun sosyal ve ekonomik olarak daha refah içinde yaşamasını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.