5 Nisan 2021 Pazartesi

Kolaysoft Teknoloji, e-Buluşmalara devam ediyor ...

 



HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR


2021 yılındaki elektronik mali uygulama değişiklikleri nelerdir? 

Ülkemiz, E-Dönüşümde başarılı çalışmalara imza atıyor. E-Belge uygulamalarına bakıldığında mükellef sayıları, E-Fatura’da 350 bini, E-Arşiv’de 340 bini, e-Defter’de 200 bini, e-İrsaliye’de 95 bini geçmiş durumdadır.  

İlk 500 bilişim şirketi arasında E-Dönüşüm kategorisinde 7. sırada yer alan Kolaysoft Teknoloji AŞ, e-Buluşmalar kapsamında Ankara, Uşak, Adana, İzmir gibi ülke genelinde düzenlediği toplantılar ile “2021 yılındaki  elektronik mali uygulama değişiklikleri nelerdir” başlığında bilgilendirmeye devam ediyor. 

2021’de E-Fatura’ya zorunlu geçecek sektörler kimlerdir?

Kolaysoft Teknoloji AŞ Dijital Dönüşüm Uzmanı Gizem Ülger, Kolaysoft Teknoloji AŞ Dijital Dönüşüm Uzmanı Serpil Şahin ve Kolaysoft Teknoloji AŞ Dijital Dönüşüm Uzmanı Tuba Sezgin moderatörlüğünde, S.M Mali Müşavir Selçuk Gülten ve webinarın düzenlendiği ilin mali müşavirler odası yöneticilerinin katılımıyla toplantılar gerçekleşiyor. Yoğun katılımın olduğu webinarlarda, S.M Mali Müşavir Selçuk Gülten tarafından, 2021’de E-Fatura’ya geçmek zorunda olan sektörler ve firmalar hangileridir, E-Adisyon uygulamasına geçiş, döviz alım satım belgesi düzenleyen firmalara E-Döviz alım satım belgesi düzenleme imkanı getirilmesi ve özel sektöre mali mühür üretim izni verilmesi gibi bu yılın içinde uygulamaya alınacak konular hakkında bilgiler veriliyor. 

**Eczane, hastane, medikal gibi sağlık sektörüne E-Fatura zorunluluğu: 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, sağlık hizmet sunucuları (eczane, hastane, medikal malzeme satıcıları, optikçiler vb.)’na yönelik gerçekleştirilen belge teslimi, kontrol ödeme ve muhasebe süreçlerinin uçtan uca elektronik ortama taşınması ve süreçlerin kolaylaştırılması amacıyla, sağlık hizmet sunucularından ilgili Kurum ile sözleşme imzalayanlara 1 Temmuz 2021 tarihine kadar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme imzalamayanlar ise, Kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

**Elektronik Adisyon:  

Hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “Adisyon” belgesinin, elektronik ortamda E-Adisyon Belgesi olarak düzenlenebilmesine, muhafaza ve ibraz edilebilmesine imkan sağlanmıştır. Elektronik adisyon, şimdilik isteğe bağlı uygulanacaktır. Kısaca, masada servis yapılan ve gerçek usulde (bilanço veya işletme hesabı esasına göre) vergilendirilen hizmet işletmeleri (lokanta, kafeterya, pastane, gazino, bar, pavyon gibi) tarafından kullanılması zorunluluğu bulunan ve kağıt ortamda düzenlenmekte olan “adisyon”un, elektronik belge olarak düzenlenmesi, muhafaza ve ibraz edilebilmesi ile belge veya bilgilerinin GİB’e elektronik ortamda iletilmesi ve raporlanması imkanı getirilmiştir. 


**E-Döviz Alım – Satım Belgesi 

E-Döviz Alım-Satım Belgesi uygulaması, döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseseler dahil olmak üzere ilgili mevzuat gereğince, döviz alım-satım belgesi düzenleyebilen tüm mükellefler tarafından kağıt ortamda düzenlemekte olan “Döviz Alım Belgesi ve Döviz Satım Belgesi”nin, elektronik ortamda düzenlenmesi, muhatabına talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilebilmesi, elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilebilmesine imkan veren uygulamadır. E-Döviz alım-satım belgesi uygulamasından yararlanabilecek mükelleflerin kapsamına, banka vb. kuruluşlar da dahil edilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder