8 Aralık 2019 Pazar

Gastro Talks'ın Bu ayki konuğu Sahrap Soysal oldu.


HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



Yöresel Olmadan Evrensel Olamazsın...

Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği'nin düzenlediği Gastro Talks "Kanaat önderleri konuşuyor" programının Aralık ayı konuğu Gourmand Dünyanın En İyi Yemek Kitabı Ödülünün sahibi Sahrap Soysal oldu. Hilton Bosphorus'da düzenlenen programa Türsab Gastronomi İhtisas Başkanı Ömer Kartın,  Rehberler Odası E. Başkanı Şerif Yener, sektörün önde gelen temsilcilerinden Milkomak Gıda Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akbulut, Alaçatı Kurabiye Otel sahibi Perihan Akbulut, Momo Beach ve Momo Restoran'ın sahibi Burak Beşer, GTD Başkanlık Danışmanı Serdar Yanaşan ve gastronominin önemli temsilcileri yoğun katılım sağladılar. Sahrap Soysal bitmeyen enerjisi, yüzünden eksilmeyen gülümsemesi ile Türkiye'nin yemek kültürünü, şuan da durduğumuz noktayı ve gelişmek için neler yapılması gerektiğini anlattı.




Sahrap Soysal: "Dünya ülkeleri gastronomiye çok önem veriyor. Olayı sadece yemek yapmak olarak görmüyorlar. İşin içine bilimi ve sanatı da katıp füzyon mutfağı yaratıyorlar. Şefler uzun yıllar laboratuvar da çalışıyorlar. Türkiye'de bunu benzer çalışmaları göremiyoruz. Ülkeler mutfağını tanıtmak için çok büyük yatırım yapıyorlar. Türkiye bu konu da çok geri kaldı. Yurt dışında bizimle ilgili hiç yemek bilinmiyor. Gaziantep, Hatay ve Afyon UNESCO'da Dünya Gastronomi Kentler listesine girdi. Çok büyük bir başarı. Gastronomi marka kentlerin artması gerekiyor. Yöresel olmadan evrensel olamazsınız. Bazı ürünlerimize sahip çıkmalıyız. Gastronomi Turizmi Derneği ile bu konu da gurur duyuyorum. Türk mutfağını dünyada tanıtmak için çok çalışıyorlar" dedi.

GTD Başkanı Gürkan Boztepe:" Dernek artık Türkiye Gastronomi Fedarasyonu oldu. Derneğin yoğun çalışmaları sonucu Kültür Turizm Bakanlığı 2020 yılını Gastronomi Turizmi ve Türk Mutfağı yılı ilan etti. Bu tüm üyelerimizin başarısıdır. Dernek yurt dışı tanıtımlarına önem veriyor. 2020 yılında Dünya Yoğurt Konferansı yapacağız." dedi.

Sahrap Soysal'ın toplantıya getirdiği kakao meyvesini ve Singapur'lu çikolata usatsı ile birlikte çikolatadan yaptığı yenebilir tabloyu sunması çok ilgi çekti.

Gastronomi İhtisas başkanı Ömer Kartın'da Gastronomi marka kentlerin yol haritaları ve Peru örneği ile etkinliğe değer kattı.

Gastro Talks'un Ocak ayı konuşmacısı merakla bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder