30 Haziran 2020 Salı

e-İrsaliye uygulaması ve 1 Temmuz geçiş süreci değerlendirildi...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR




Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, 19 Ekim 2019 tarihinde, elektronik belgeleri düzenleyen 509 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Ocak 2020 itibariyle cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler için e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu geldi ve bu işletmelere 1 Temmuz tarihine kadar süre tanındı. e-İrsaliye’de ise, 25 milyon TL’nin üzerinde cirosu olan işletmeler için, e-İrsaliye zorunlu hale geldi ve onların da geçiş süresi 1 Temmuz 2020 olarak açıklandı. Ülke genelinde yaklaşık 270 bin civarındaki mükellef şirketin, 1 Temmuz 2020 itibariyle, e-Belge (e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Defter) uygulamasına geçmiş olacağı kaydediliyor.
Dijital dönüşüm konusunda işletmeleri bilgilendirmek amacıyla, Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın moderatörlüğünde, 23 Haziran Salı günü düzenlenen “1 Temmuz'da gelecek olan yeni e-Dönüşüm Uygulamaları”  webinarına, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ e-Dönüşüm Takım Lideri Sena Hoşken, konuşmacı olarak katıldı. Sektör temsilcileri 1 Temmuz’da gelecek olan e-Belge uygulamaları ve ağırlıklı olarak e-İrsaliye hakkında bilgiler vererek, izleyicilerden gelen soruları yanıtladılar.

e-İrsaliye nedir, nasıl uygulanır?

e-İrsaliye’nin, kağıt irsaliye ile aynı hukuki niteliği taşıdığını anlatan
Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ e-Dönüşüm Takım Lideri Sena Hoşken, şunları söyledi:
“e-İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı hukuki niteliği taşıyan, alıcısına ise elektronik ortamda iletilip,  muhafaza edilen elektronik bir belgedir. Sadece, sevk irsaliyeleri, e-irsaliye kapsamına alınmıştır. Alıcı, e-irsaliye mükellefi olmasa dahi, irsaliyeler e-irsaliye olarak kesilmelidir. e-İrsaliye, ilgili malın sevkinden önce düzenleniyor ve GİB altyapısı üzerinden alıcısına iletiliyor. Malın sevkiyatı sırasında, e-İrsaliye’nin bir çıktısının araçta bulunması da zaruridir. Bu çıktı üzerinde, ıslak imza veya kaşe bulunması zorunluluğu bulunmamakta olup, karekodun yer alması gerekmektedir. Denetim memurları tarafından bu karekod doğrulanıyor olacaktır. Mal, satıcı tarafından taşıma/taşıttırma ile sağlanıyorsa, kağıt irsaliyeden farklı olarak araç şoförünün kendi kimlik bilgileri ve aracın plaka bilgilerinin olması gerekmektedir. Alıcı, e-irsaliye mükellefi ise, ilgili mala ilişkin, kabul veya ret yanıtını, 7 gün içerisinde sistem üzerinden verebilmektedir” dedi.

e-İrsaliye’de, lider özel entegratör Uyumsoft tercih ediliyor 

e-İrsaliye uygulamasına geçecek olan mükelleflerin, 3 yöntemden birisini seçeceğini kaydeden Sena Hoşken, konuşmasına şöyle devam etti:
“e-İrsaliye’nin de dahil olduğu e-Belge (e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Defter, e-SMM vd) uygulamalarına geçişte 3 yöntem bulunuyor. Bunlar, GİB Portalı, Kendi Bilgi Sistemlerine Entegrasyon ve Özel Entegratörlük yöntemleridir. Mükelleflerin tamamına yakını, özel entegratör firmalarından birisini tercih ediyor. Ülkemizin lider özel entegratörü Uyumsoft, e-Belge uygulamalarına ilişkin yoğun talep alıyor ve 24 yıldır 25 binden fazla işletmenin dijital dönüşümüne önderlik etmeye devam ediyor” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder