2 Mayıs 2024 Perşembe

"Trabzon'dan Dünyaya Turizm Zirvesi" temalı toplantı gerçekleşti

 

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR


MÜSİAD Genel Merkezi’nin himayelerinde, MÜSİAD Trabzon Şubesi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Trabzon’dan Dünyaya Turizm Zirvesi” programına TÜROB Genel Sekreteri İsmail Taşdemir, TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Topaloğlu ve TÜROB Trabzon İl Temsilcisi Metin Baykara Türkyılmaz ile birlikte katıldılar. 

Programa ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ile sektör temsilcileri, basın mensupları ve davetliler katıldı.



Türob Başkanı Müberra Eresin açılış konuşmasından satır başları.

Sayın Bakanım değerli katılımcılar,

Türkiye Otelciler Birliği olarak, MÜSİAD Genel Merkezi'nin himayelerinde, MÜSİAD Trabzon Şubesi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen "Trabzon'dan Dünyaya Turizm Zirvesi" temalı toplantı vesilesiyle Trabzon’da bulunmaktan son derece memnun olduğumu dile getirmek isterim.

Turizm sektörü olarak, dünya turizminde sayılı ülkeler arasında olmaktan gurur duyuyoruz. Bu başarıda şüphesiz Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Trabzon Büyükşehir Belediyesi gibi turizm vizyonu ile çok sayıda başarılı projelere imza atmış yerel yönetimlerimizin ve sektörümüzde azimle faaliyet gösteren üyelerimizin başarılı yatırımları ve deneyimleri ile, ülke ekonomisi, turizm altyapısı ve istihdamın yaygınlaşmasında önemli rol oynadıkları aşikardır.

Türkiye için 2024 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla aynı doğrultuda 60 milyar dolar turizm geliri ve 60 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmak en temel hedefimizdir.

Turizm sektörünün hedeflerine ulaşarak cari açığın kapatılmasına, ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına güçlü desteğini vermeye devam edeceğine inanıyoruz.

Paylaşım ekonomisinin en güzel örneği olarak kabul gören sektörümüz yılda yaklaşık30 milyar doların üzerinde satın alma ile kendisi dışında 54 sektörü doğrudan etkileyen yapısıyla ülkemizin vazgeçilmez sektörleri arasına girmiş ve Hizmet ihracatında en üst sıralarda yer almıştır. 

Bilindiği gibi ‘Türk turizminde ağırlık kıyı turizmindedir’ imajı maalesef günümüzde de kabul görmüştür. Kitlelere yönelik olan kıyı turizmi, deniz-kum-güneş üzerine kurulmuştur. Türk turizminde bu ürüne sahip olan Güney Ege ve Antalya destinasyonları öne çıkmaktadır.

TÜROB olarak, kurulduğumuz 1971’den beri turizmin tüm ülkeye yayılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnanıyoruz ki, ancak Trabzon’da Kars’ta, Gaziantep’te, Mardin’de kısaca tüm Anadolu’da turizmi geliştirmemiz halinde Cumhurbaşkanımız ve Kültür ve Turizm bakanlığımız tarafından 2028 yılı için ortaya konulan ülkemizin 100 milyon turist sayısı ve 100 milyar dolar turizm geliri hedeflerine ulaşabiliriz.

Sayın Bakanım, değerli katılımcılar,

Türkiye Otelciler Birliği olarak, Trabzon turizmine geçmişten beridir çok özel bir önem veriyoruz. Ülkemizde faaliyete geçirdiğimiz ilk TÜROB İl Temsilciliklerinin başında Trabzon gelmektedir. DoubleTreeBy Hilton Trabzon Genel Müdürü ve TÜROB Trabzon İl Temsilcimiz Sayın Metin Baykara Türkyılmaz da şu anda aramızda, Trabzon turizmi için süregelen gayretli çalışmaları nedeniyle huzurlarınızda kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Bilinen tarihi geçmişi en az 4 bin yıl öncesine dayanan Trabzon, konumu itibariyle tarihin bütün evrelerinde tüm dünyanın ilgisini çekmiş ender kentlerimizden biridir.

Eşsiz doğası, tarihi, gastronomisi ve kültürü ile son derece önemli bir cazibe merkezidir.

Trabzon’a, özellikle yaz aylarında başta Körfez bölgesi olmak üzere birçok ülkeden uçakla seferlerin düzenlenmesi memnuniyet vericidir. Trabzon Havalimanında başlatılan yenileme, pist uzatılması ve terminal modernizasyonu çalışmasının tamamlanması ile 2023 yılında kaydedilen 4 milyon yolcu sayısının önümüzdeki dönemde çok daha fazla artırılacağını öngörüyoruz. Bu yönde sürdürülen çalışmalar nedeniyle Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza çok teşekkür ederken bir de talebimizi iletmek isterim.

Sayın Bakanım; ulaşım olmadan turizm olmaz. Günümüzde havayolu ile, özellikle lowcost olarak adlandırdığımız düşük bütçeli havayolları ile ulaşım gelişmiş tüm turizm destinasyonlarının en büyük avantajıdır. Trabzon’a gerek Avrupa gerekse Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Rusya Federasyonu gibi ülkelerden lowcost havayollarının uçması için özel olarak çaba gösterilmeli, mevzuat buna göre yeniden düzenlenmeli, havaalanı vergilerinin düşürülmesi gibi teşvikler verilmeli ve bürokratik işlemler en aza indirilmelidir. İnanıyoruz ki bu tür havayollarının sefer yapması, şehrimizin taşıdığı potansiyelin aksine, yaz mevsiminde sadece birkaç aya sıkışan Trabzon turizmini tüm yıla yaygınlaştıracaktır. Diğer yandan, iç hat sefer çeşitliliği ve sayıları ile uçuş fiyatlarının da cazip hale getirilmesi Trabzon turizmi açısından son derece önemlidir, zira günümüzdeki haliyle düzenlenen seferlerin maalesef ilimize turist getirmekten çok uzak olduğu bilinmektedir.

Trabzon’da acil olarak çözülmesi gereken bir başka konu ise, kayıt dışı olarak faaliyet gösteren kısa süreli konutların kiralanmasının önüne geçilmesidir. Bu tür faaliyetlerin ülkemiz turizmine yönelik taşıdıkları olumsuzluklar, kayıt dışı yürüttükleri işlemler nedeniyle ülkemizin vergi kaybı, kimlerin konakladıkları bilinmediğinden taşıdıkları güvenlik riskleri başta olmak üzere apartmanda her gün tanımadıkları değişen yeni kiracılar nedeniyle komşu hukukuna uygunsuzluğu malumlarınızdadır. Diğer yandan ülkemizin turizm destinasyonları ve Trabzon’da ikamet eden şahıslar ve öğrencilerin kiralık konut bulmakta ve konut kiralarındaki olağanüstü artışların bir sebebi de konutların kayıtdışı olarak turistlere kısa süreli kiraya verilmesidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından bu tür konutların Sektörümüzde oluşturduğu haksız rekabet başta olmak üzere, güvensiz, denetimsiz ortamları ile Ülke imajına zararlarını önlemek üzere, pek çoğu kayıt dışı olarak kısa süreli kullanım faaliyetlerinin yasal bir altyapıya kavuşturularak, bu faaliyet ve mekanların her bakımdan denetim dışı kalışlarının önlenmesine yönelik olarak, “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun” 2 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış, belirlenen kriterlere uyan konutların belgelendirilmesine başlanmıştır. Aynı Kanun’da Bakanlıktan belge almadan faaliyet gösteren bu tür yerlere ayrıca çeşitli idari ve mali yaptırımlar tanımlanmıştır. Özellikle Trabzon Valiliği ve Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden talebimiz, Bakanlığımızca çıkartılan bu Kanun kapsamında etkin denetimlerin yapılması ve kayıt dışı kısa süreli konut kiralamalarının önüne geçilmesidir.

Trabzon’un uluslararası pazarlarda daha fazla tanıtılması için ilimizde faaliyet gösteren otellerin tek başına katkı ve çalışmaları yeterli olarak görülmemeli, DOKA-Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı başta olmak üzere Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın da daha fazla proje ile kaynak ayırması yararlı olacaktır. TÜROB olarak bu konuda atılacak adımlarda her zaman için iş birliğine açık olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum.

Trabzon bir turizm şehri olmak yönünde hızlı adımlarla ilerlemektedir. “Birlikten kuvvet doğar” atasözümüzde dile getirildiği üzere; Valilik ve Belediyeler tarafından turizm alanında yapılacak çalışmalarda, paydaş olarak oluşturulacak çalışma kurullarına başta TÜROB-Türkiye Otelciler Birliği Trabzon İl Temsilciliği olmak üzere turizmle ilgili meslek örgütlerinin temsilcilerinin davet edilmesinin yapılacak çalışmalara önemli katkı sağlayacağı hususunun altını özellikle çizmek istiyorum.

Sözlerimi daha fazla uzatmadan, Türkiye Otelciler Birliği olarak; bizleri de Trabzon’umuzun turizm geleceğini ve vizyonunu geliştirmek üzere düzenlenen bu anlamlı zirveye davet eden MÜSİAD Genel Başkanı Sayın Mahmut Asmalı’nın şahsında tüm MÜSİAD camiasına ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Metin Genç ile tüm ekibine şükranlarımı sunuyor, zirvede alınan kararların takipçisi olacağımızı belirterek beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder