19 Ağustos 2014 Salı

Üzüm kutsama bayramı Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç kilisesi'nde kutlandı...

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR








Hıristiyanlık öncesi paganlık döneminde tanrıca Anahit'e armağan edilen,Hiristiyanlık döneminde ise Meryem Ana'ya armağan edilen bu bayram, Ermeni kilisesinin en büyük ve en anlamlı 5 yortularından biridir.

Kuzey yarım kürede bolluk ve bereketlilik günleri olan Ağustos ayının ortalarında, Ermeni takviminde eski adıyla Navasart ayında kutlanan bu bayram, Ermeniler için meyvelerin en lezzetlisi, en değerlisi, en kıymetlisi olan Üzüm’ün kutsanması da, insanların ilk mahsullerinin en kıymetlisini Tanrıya sunup şükranlarını bildirmelerini simgeler. (Hristiyan âleminde senenin değişik zamanlarında, kiliselerde de Tanrıya Şükran ayinleri yapılır). Ermeni yaşamında kutsanmış Üzüm suyu (şarap) aynı zamanda İsa Meseh’le İçleşmeyi (Hağhortutyun) simgeler.
Ermeni kilisesinin 5 büyük dini bayramlarından(dağavar) biri olan Asdvatzadzin (Meryem Ana) = Verapoğum (Göğe Alınış) = Khağoğorhnenk (üzüm kutsama) bayramı, Hristiyanlik dönemlerinde, bayram arifesinde papazlar bir ellerinde HAÇ diğerinde makas ayin giysileriyle ve yardımcılar eşliğinde (Tbir, Sargavak) mum ve kandil yakararak manastırları, köyleri, kiliseleri dolaşır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder