22 Şubat 2017 Çarşamba

TIRPORT ile Vodafone’nin “yükCEPte” marka yarışı...


HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



TIRPORT ile Vodafone arasındaki “yükCEPte” markasına sahip olma yarışının, ilk raundunu Vodafone kaybetti.
“yükCEPte” markasına ve arkasındaki iş modeline 3 yıldır yatırım yapan TIRPORT, markanın kendi hakkı olduğunu Türk Patent Enstitüsü nezdinde kabul ettirdi. TIRPORT “yükCEPte”yi tescil ettirmeyi, Vodafone’un tüm itirazlarına rağmen başardı. TIRPORT’un “yükCEPte” markasında, tescil yarışını kaybeden Vodafone bu defa açtığı yeni dava ile konuyu yargıya taşıdı.
“yükCEPte” markası için 3 yıldır global bir iş tasarlayan TIRPORT, markasına ve içindeki konsepte yatırım yapmaya devam ediyor. Diğer taraftan Vodafone ise, global GSM operatörü olma gücü ile, TIRPORT’a ait olan bu markayı elde etmeye çalışıyor. Nitekim Vodafone’nin son mahkeme kararına itirazıyla, tarafların mücadelesi tekrar başladı.
Türkiye’nin Lojistik StartUp’ı TIRPORT’un Avukatı Onur Alper, TIRPORT’a ait olan “yükCEPte” markası için mücadele ettiklerini, dünya devi karşısında sağlam durarak geri adım atmayacaklarını belirtti.


Vodafone, “yükCEPte” markasını tescil ettirmeyi atlamış

Vodafone tarafından içinde “cepte” kelimesi geçen yüzlerce sloganın “telif hakkı” alındığı halde, “yükCEPte”yi atlamış olduğu görünüyor. Fakat unuttuğu bu değerli slogana sahip olma isteği, Vodafone için hala gündeminde yer alıyor.
2000’li yılların başlarında içinde “cep” kelimesi geçen yüzlerce kelimeyi “bir gün kullanma” ya da “rakiplere kullandırmama” mantığında tescil ettiren Vodafone firması, 2015 yılında TIRPORT tarafından ”yükCEPte” markası için tescil başvurusu yapılınca böylesine önemli bir kelimeyi tescil ettirmeyi atladığını fark ediyor. Vodafone Patent Kurumuna yaptığı itirazlarında, şu ana kadar markanın kendilerine ait olduğunu somut olarak kanıtlayamadı. Vodafone avukatları mahkeme nezdindeki itirazlarını; içinde “cepte” ibaresi geçen kendilerine ait başka yüzlerce markayı göstererek ve Vodafone’un büyük bir marka olduğunu ifade ederek yapıyor. TIRPORT’un Avukatı Onur Alper, Vodafone’nun şu ana kadar ki itiraz ve savunmalarının, mahkeme nezdinde yeterli olmadığını belirtti.

TIRPORT, Türkiye’den çıkan ilk milyar dolarlık StartUp olmaya doğru ilerliyor

TIRPORT’un ortaya koyduğu, lojistiğin taraflarını mobil telefonlarda buluşturan yenilikçi iş modeli, Türkiye’den çıkan ilk milyar dolarlık StartUp olmaya doğru ilerliyor. Son aylarda lojistiği Uberleştiren yenilikçi iş modeli ve “yükCEPte” sloganıyla sektörün gündemine oturan TIRPORT, lojistik sektörünün yoğun ilgisini çekiyor. TIRPORT, Yemeksepeti’nin başarı hikayesini lojistik sektöründe bir üst seviyeye taşımaya aday. Bu potansiyel “yükCEPte” sloganına sahip olma prestijini de oldukça yükseltiyor. Prestij çıtası yükseldikçe, yarışın kızıştığı görülüyor.

Editöre bilgi:
Hızlı değişim ve dönüşümün yaşandığı mobil dünyada kıyasıya bir rekabet var
Pazar, katma değerli dijital pazaryeri uygulamalarıyla dikey ve yatay büyüme içinde. Çok sayıda yeni aktör, pazara giriyor. Mobil deyince akla ilk gelen GSM operatörleri ise, pazardaki dominant konumlarını marka güçleriyle muhafaza etmeye çalışıyorlar.
Pazaryerinde algının yönetilmesi ve güçlü bir bilinirlik yakalamak için markanın kendisi, logosu ve sunumu çok önemli. Doğru iş modelleriyle desteklenen ikonik markalar ve bunların arkalarındaki güçlü sloganlar stratejik açıdan önemli farklar yaratabiliyor. Örneğin, yerel pazarımızdaki başarılı bir çalışma olan Turkcell’in “Hayat Paylaşınca Güzel” ya da “Turkcell’le Bağlan Hayata” sloganları, iletişim markasını etkili biçimde yansıtıyor ve belleklerde yer etmesini sağlıyor. Daha global bir örnek, CocaCola’nın “Hayat Budur İşte” sloganı ya da Nike’ın “Just Do It” (Sadece Yap) dünyanın neresine giderseniz gidin, İngilizce bilinmese bile, sloganı görenlere doğrudan markayı işaret ediyor. Bilinirliği perçinleyen güçlü sloganlar, firmalar içip paha biçilmez değerde oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder