5 Haziran 2017 Pazartesi

The President Hotel ve Citadel Hotel, Ahırkapı Sahilini temizledi ...


HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR


The President Hotel ve Citadel Hotel,
Ahırkapı Sahilini temizledi

İstanbul’un ilk, ülkemizin ikinci ‘Yeşil Yıldız’ını alan BW Plus The President Hotel ile BW Citadel Hotel, her yıl olduğu gibi bu yıl da, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ‘sürdürülebilir bir dünya için, sürdürülebilir bir çevre’ olması gerektiğinin önemine dikkat çektiler. Her iki otel, Ahırkapı Sahilini temizlerken, onlarca torba çöp topladılar.  

BW Plus The President Hotel Genel Müdürü Burak Aydın, BW Citadel Hotel Genel Müdürü Aytekin Güç, Otellerin Teknik Müdürü Erdoğan Işıklar başta olmak üzere, iki otelin yönetim ekibi ve çalışanları; Sirkeci – Aksaray arasındaki Ahırkapı sahilindeki çöpleri toparlayarak, sahili temizlediler. İstanbulluların ve kente gelen turistlerin uğrak noktası olan Ahırkapı sahilini kirleten, onlarca plastik şişe, cam, pil ve kağıt atıkları da böylece toplanmış oldu. Çevreye duyarlı yaklaşımları nedeniyle her iki otelin çalışanları, çevredeki turistler ve vatandaşlar tarafından büyük takdir toplayarak, tebrik edildi.
Bilindiği üzere, 1972 yılında, İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmişti.

Tasarruf ve geri dönüşüm gerçekleşmeye devam ediyor

Her iki otel de, 2009 yılından itibaren yapılan çevreci altyapı yatırımının ardından; elektrik, doğalgaz, su, deterjan, kağıt-karton, plastik, cam, pil ve atık yağ konularında tasarruf ve geri dönüşüm gerçekleşmeye devam etmektedir. Aynı zamanda, grup bünyesinde yer alan Radisson Blu Hotel Kayseri’de, 2015 yılında Yeşil Yıldız belgesini aldı. Artaş İnşaat Turizm Yatırımları bünyesinde yer alan üç otelde, geri dönüşüm çalışmalarıyla çevre bilinci aşılanmakta ve personele verilen eğitimler ile gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılmasının öncü adımları atılmaktadır.
Nitekim, çevre politikası yürürlüğe girdiği tarihten itibaren The President Hotel’de sağlanan tasarruf oranları örnek olarak verilirse; Elektrikte ailenin (4 kişilik) yıllık elektrik üretimi kadar tasarruf; Doğalgazda ailenin (4 kişilik) yıllık doğalgaz tüketimi kadar tasarruf; Suda, ailenin (4 kişilik) yıllık su tüketimi kadar tasarruf; Deterjanda ailenin (4 kişilik) yıllık deterjan tüketimi kadar tasarruf oranları sağlanmıştır. Aynı zamanda, kağıt-kartonların toplanmasıyla 911 adet ağacın kesilmesi önlendi; plastiklerin toplanmasıyla 332 bin 266 kWh enerji tasarrufu sağlandı; cam atıklarının toplanmasıyla 806 litre petrol tasarrufu sağlandı; pillerin toplanmasıyla 468 bin 889 m2 toprağın kirlenmesi önlendi ve atık yağların toplanmasıyla 16 milyar m3 içme suyunun kirlenmesinin önüne geçilmiştir.


ATIKLAR ÇÖP DEĞİLDİR. GERİ DÖNÜŞÜME KATILIN!
İhtiyaç duymadığımız ve uzaklaştırdığımız her tür madde atıktır. Kağıt, plastik,
cam, metal,yağ gibi atıkların ayrı ayrı toplanıp işlemlerden geçirilerek, hammadde olarak tekrar üretim süreçlerine kazandırılması işlemine geri dönüşüm denir.

GERİ DÖNÜŞÜMÜN YARARLARI NELERDİR?
Doğal Kaynaklarımızı Korur. Enerji Tasarrufu Sağlar. Atık Miktarını Azaltır. Geleceğe ve Ekonomiye Yatırım Yapar. Küresel Isınmaya Neden Olan Gazların Salınımını Azaltır.

KAĞIT: Kağıt Kutusuna Atılabilecek Malzemeler: Gazete, dergi, defter, kitap, katalog, prospektüs, karton, form, bilgilendirme kağıtları, sigara paketi kağıtları, plastik içermeyen bisküvi, sakız v.b. kağıtlar, not kağıtları, kağıt torba.
1 Ton Kağıdın Geri Kazanımıyla Sağlanan Tasarruflar
-Hava kirliliğini yüzde 74, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltır.
-34 kişinin oksijen ihtiyacını sağlayan 17 yetişkin ağacı korur.
-Ayda 3 ailenin tükettiği 32 m 3 su tasarrufu sağlar.
-Kış aylarında ısınma amacı ile iki ailenin tüketeceği 1750 litre fuel-oil tasarrufu sağlar.
-2.4 m3 çöp depolama alanından tasarruf sağlar.
-20 ailenin bir ay süreyle tüketeceği 4100 KW/Sa elektrik enerjisinden tasarruf sağlar.

PLASTİK: Plastik Kutusuna Atılabilecek Malzemeler: Pet, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, plastik soda şişeleri, plastik meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan, çamaşır suyu şişeleri, streç film, yoğurt kapları.

Plastiğin Geri Kazanımıyla Sağlanan Tasarruflar
Doğada 1000 yılda yok olan plastiğin geri dönüşümü doğanın korunmasını sağlar. 1 ton plastik geri kazanıldığında 14 bin Kw/sa enerji tasarrufu sağlanır.

CAM: Cam Kutusuna Atılabilecek Malzemeler:Kapaksız cam şişeler, cam kavanozlar, cam su bardakları, sürahi, vazo v.s. Şişe ve kavanozların kapaklarını çıkarınız.
Camın Geri Kazanımıyla Sağlanan Tasarruflar
-Doğada 4000 yılda yok olan camın geri dönüşümü doğanın korunmasını sağlar.
-1 ton cam geri kazanıldığında 100 lt petrol tasarrufu sağlanır.
-Enerji tüketiminde %25; hava kirliliğinde %20; su tüketiminde %50; maden atığında %80 azalma sağlar.
-Kum, soda, kireç gibi doğal kaynakların korunması sağlanır.

METAL: Metal Kutusuna Atılabilecek Malzemeler: Alüminyum içecek kutuları, alüminyum folyolar, konserve kutular, mutfak malzemeleri (çatal, bıçak, tencere, çaydanlık).
Çeliğin geri kazanımıyla sağlanan tasarruflar:
-1 kg kullanılmış çelik geri kazanılıp tekrar çelik üretiminde kullanıldığı zaman 1.050 kg demir cevherinden, 454 kg. kok kömüründen ve 55 kg. kireç taşından tasarruf sağlanır.
-Kullanılmış çelikten çelik üretildiğinde su kirliliği ve hava kirliliği dörtte bir oranında azalır.
-Enerjinin %74’ü ve hammaddenin %90’ı korunur.

Alüminyumun geri kazanımıyla sağlanan tasarruflar:
-Enerji tüketiminde azalma yüzde 95, hava kirliliğinde azalma yüzde 90, su kirliliğinde azalma %57, baca gazı kirletici emisyonunda azalma %99 oranında olur.
-1 kg alüminyum geri kazanıldığında; 8 kg boksit madeni, 4 kg kimyasal madde tasarrufu sağlanır.
-10 adet alüminyum içecek kutusu geri kazanıldığında 100 Kw/Sa bir lambanın 35 saatte veya bir TV’nin 30 saatte harcadığı elektrik enerjisi korunmuş olur.

ATIK YAĞ: Atık madeni yağlar (motor/endüstriyel yağlar, özel müstahzarlar ve kontamine olmuş yağlar) ve bitkisel yağların geri kazanımı mümkündür.
Atık yağların geri kazanımıyla sağlanan tasarruflar:
Atık yağların toprağa veya suya atılarak çevreyi kirletmesi ve ortamda yaşayan canlılara zarar vermesi önlenir. 1 litre atık yağın geri kazanımı ile 1milyon litre su kirlenmesi önlenir.

ATIK PİL VE AKÜLER: Atık akümülatörler ne yapılmalıdır? İlgili yönetmelik hükümlerine göre atık hurda akümülatörler çöp değildir ve diğer atıklar ile beraber atılamazlar. Atık akümülatörler mutlaka yetkili toplayıcılara teslim edilmelidir.
Atık piller ne yapılmalıdır?
-1 pil, yaklaşık 4 m 2 toprağın ve 10 milyon litre suyun civa kirlenmesine neden olur.
-Atık haldeki piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz v.s.) biriktirilmelidir ve uzun sürelerde muhafaza edilmemelidir.
-Atık piller, yetkili toplayıcılara ait atık pil kutularına atılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder