17 Nisan 2018 Salı

Doğalgaza ihtiyaç kalmayacak...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR


Doğalgaza ihtiyaç kalmayacak

Isı pompalarının Türkiye’deki ilk ve tek yerli üreticisi konumunda olan Canovate Enerji,tek bir sistemle, hem ısıtma hem soğutma hem de sıcak su ihtiyacını karşılayarak enerji giderlerinde yüzde70’e kadar tasarruf sağlıyor.
Isıtma ve soğutma elde etmek için kullanılan,“en ekonomik ve verimli sistemin ısı pompaları” olduğunu belirten CanovateGroup Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, şunları söyledi: “Yenilenebilir enerji kaynağı olan toprak, su veya havadaki mevcut ısıyı değerlendirerek çalışan  ısı pompaları, standart iklimlendirme cihazlarından %70oranında daha az bir maliyetle, ısıtma-soğutma-sıcak su ihtiyacını karşılıyor. Örneğin toprak kaynaklı sistemlerde, yerin 25 cm altına döşenen borularla, toprakta varolan 12-15 derecedeki jeotermal ısı alınarak, az bir elektrik takviyesiyle ısıtma ve soğutma sağlanmaktadır” dedi.

Cari açığın çaresi ısı pompaları

Sistemin konutlarda, sanayide, otellerde ve avm’lerde kullanılmaya başladığını ifade eden Can Gür, şunları kaydetti:
“Isı pompaları, doğalgaz bağımlılığından kurtulmak ve cari açığın azaltılması için en verimli ve etkili, alternatif ısıtma ve soğutma teknolojisidir. Bu nedenledir ki, doğalgazlı sistemler yerine, Avrupa ülkeleri ve Amerika’da %70 oranında yaygın olarak ısı pompaları kullanılıyor. Türkiye’deki ısı pompası üreten tek üreticiyiz ve bu konuda bilinçlendirme sağlamak ve yenilenebilir enerji konusunda bilgi vermek için kamu ve özel sektörde faaliyetler yürütüyoruz. Eğer bugün, ülkemizdeki konutların yarısındaısı pompası kullanılmış olsaydı, daha az doğalgaz ithal ederek, yılda 6-8 milyar dolar arasında enerji tasarrufu sağlayabilirdik. Cari açığı düşürme ve doğalgaza bağımlılığı azaltma noktasında, tüm Avrupa ülkelerinde 2000’li yılların başından beri yapıldığı gibi, ülkemizde de sistemin yaygınlaşması için devlet tarafından teşvik edici önlemlerin alınmasının önemli olduğuna inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
25 yıl ömrü olan ve enerjide yarı yarıya tasarruf sağlayan ısı pompalarının ekonomik ve verimli bir sistem olduğunun altını çizen Can Gür, ilk sabit yatırımı doğalgazla çalışan sistemlere göre biraz daha fazla olan ısı pompalarının kendisini en fazla 36 ay içinde amorti ettiğini belirtti.

600 okul ısı pompasıyla ısınacak

Isı pompaları sayesinde, doğalgaz, odun ve kömürün temin edilmesinin zor olduğu bölgelerde ısınma sorununa çözüm sağlanacağına dikkat çeken Can Gür, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkemizin doğalgazı olmayan, 600’e yakın okuluna ısı pompası uygulaması yapacağız. Böylece ısıtma-soğutma konusunda, köy okullarının sorunlarına ebedi çözüm sağlamış olacağız. Ayrıca, yurtdışında Moğolistan ve Kırgızistan’a da hizmet veriyoruz. Doğalgaz olmadığı için kömür kullanan bazı şehirlerin, ısıtma- soğutmasını ısı pompasıyla yapabilmelerinin çalışmalarını yapmaktayız” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin ısıtma, soğutma, havalandırmada Avrupa’nın 6.’ncı pazarı olduğuna da değinen Can Gür, ihtiyacın önemli bir oranın ithal ürünlerden karşılanmasından, yerli bir sanayici olarak mutlu olmadıklarını sözlerine ekledi. 


Kutu1:
Isı Pompalarının kullanım alanlarına göre tasarruf değerleri:
*Otellerde ısıtma, soğutma ve sıcak su amaçlı %80’e kadar enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
*Konutlarda yakıt cinsine göre, %40- % 60’e kadar enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
*Fabrikalarda imalat operasyon çıktılarına göre, %60 - %80’e kadar enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
*AVM’ler de, kamu binalarında, okullarda, ofislerde, seralarda ve kümeslerde %70’e kadar enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

Kutu2:
Isı pompalarını diğer cihazlardan ayıran özellikler:
1-Isı Pompaları bir numaralı enerji verimli cihazlardır,
2-Isıtma ve soğutma için iki sistem yerine, yalnızca tek bir sisteme ihtiyaç bulunur,
3-Mekan içi hava kalitesini artırır,
4-Mekanlara eşit ve tutarlı bir ısıtma sağlarlar,
5-Düşük işletme maliyeti vardır,
6-Daha az bakım gerektirir,
7-Karbon sürümünü azaltır,
8-Uzun ömürlüdürler,

Kutu3:
Sektöründe, Türkiye’nin ve Dünya’nın sayılı ar-ge ve inovasyon odaklı firmalarından olan CanovateGroup, 50 yıldır bilişim, telekom, ısıtma/soğutma sistemleri, savunma sanayi, elektro optik sistemler ve balistik sistemler alanlarında ar-ge’ler yaparak ileri teknoloji geliştirmeye devam ediyor.  Türk firması CanovateGroup, Data Center (veri merkezi) ve uçtan uca Fiber Optik Sistemlerinde, teknolojisi ve uçtan uca ürün portföyü ile dünyanın ilk 10 global markası arasında yer almanın haklı gururunu yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder