4 Nisan 2018 Çarşamba

TL borçlanması daha sağlıklı, ancak reel faizler yüksek...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



Dijital baskı makinelerinde,
leasing’te kdv’nin %1 olması yatırımları hızlandırır

Dövizle borçlanmaya sınırlama getirecek ve 2 Mayıs’ta uygulamaya girecek olan yeni düzenleme, daha çok 25 bine yakın küçük ve orta boy işletmeyi yakından ilgilendiriyor. Döviz geliri olmayanlar, bu tarihten itibaren yurtiçi veya yurtdışından döviz ile borçlanamayacaklardır. Yeni düzenlemeye göre, 15 milyon doların altında döviz borcu olanların da, bundan sonra dövizle borçlanamayacağı belirtiliyor.
Yeni düzenlemede, sadece Leasing’te KDV’si %1 olan makine ve teçhizat yatırımları uygulamanın dışında tutuluyor.Traktör, greydergibi yatırımların leasingkdv’si %1 olurken; bilgisayar, dijital baskı makinesi, yazıcı gibi makinelerin leasing kdv’si %18’dir. Leasing KDV’si %18 olan makinelerin, döviz ile borçlanma seçeneğinden yararlanamayacak olmaları da, sektörde iş yapan firmaları sınırlıyor.

Endüstriyel dijital baskı makinelerinde de, leasing KDV’si %1 olmalıdır

Milyon dolarlık makinelere yatırım yapacak olan girişimcilerin, TL’nin yanı sıra, döviz ile de borçlanabilme seçeneğini değerlendirebilmesinin önemli olduğunu kaydeden Lidya Grup Yönetim Başkanı Bekir Öz, şunları söyledi:
“2 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan uygulama ile dövizle borçlanmaya sınırlama getiriliyor. Girişimciler, birkaç milyon dolar olan bir dijital baskı makinesi satın alırken, TL ile mi, yoksa döviz ile mi borçlanacağı kararını verebilmelidir. Endüstriyel ürünler, tüm sektörler için gelişim aracı ve aynı zamanda yeni iş alanları açması nedeniyle de dikkate alınmalıdır. Ancak, yeni teknolojilere geçerek üretim kapasitelerini artırmak isteyenler, Leasing KDV’nin %18 olması nedeniyle ortaya çıkan fiyatlama, yatırım iştahını köreltebilir. Özetle, traktör, greyder gibi makineler yatırım kapsamına giriyorsa, ekonomiye aynı doğrultuda katkı sağlayan endüstriyel baskı makinelerinin ve bu türev ürünlerin leasing kdv’sinin de %1 olması gerekir” dedi.

Aslında TL borçlanması daha sağlıklı, ancak reel faizler yüksek

Girişimciler açısından TL borçlanmasının, döviz riskini ortadan kaldıracağı için daha sağlıklı bir borçlanma olduğunu da ifade eden Bekir Öz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Son dönemlerde Dolar ve Euro’da ciddi bir dalgalanma var. Bu da, döviz borçlanmalarında bir belirsizliği ortaya çıkarabiliyor. Aslında TL borçlanması, döviz riskini ortadan kaldıracağı için yatırımcılar açısından daha sağlıklı bir borçlanma modeli olabilir. Ancak, reel faizler şuan yüksek ve girişimciler TL borçlanması yapmak istemeyeceğinden, yatırımlarda frene basacaktır” diye konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder