5 Mart 2018 Pazartesi

İnsanoğlu, “yarı insan-yarı robot” sürecine doğru gidiyor ...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR


Robotlar ve bilgisayarlar, hayatımıza her geçen gün daha çok girmeye devam ediyor. Yapay zeka karşısında insanoğlununvarolabilmesi için “yarı insan-yarı robot” süreci değerlendiriliyor. Gelecekte beyne enjekte edilebilecek nanoçipler ile insanoğlunun hafızasında ve algısında artış yaşanması konusunda çalışmalar yapılıyor.

Dijitalleşen dünyayı değerlendiren Lidya Grup Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Rıza Başoğlu, bugünün ve geleceğin dünyasını anlatarak, şu bilgileri paylaştı:

Dünya, dijitalleşiyor. Baskı sektörümüzün de aralarında bulunduğu dijitalleşme süreci, finans, eğitim, sağlık, savunma sanayi dahil her alanda yaşanıyor. Özellikle son yıllarda yoğun olarak gündemlerimize giren “yapay zeka” kavramı,önümüzdeki süreçte insanoğlu ile robotlar arasında farklı bir etkileşimi ve yaşamımızı kolaylaştırmaya dönük işlevlerin robotlara devredileceğini gösteriyor. Bunun anlamı, niteliksiz işlerin robotlarla yapılması ve insanlığın sürekli geliştirme faaliyeti içinde olmasına işaret ediyor.
Yakın gelecekte Amerika’daki işlerin %47’sinin robotlar tarafından yapılacağı açıklanıyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte, bugünkü alışılagelen mevcut işlerin %80’nin olmayacağı öngörülüyor. Garsonlar, şoförler, fabrika çalışanları, telepazarlamacılarınbirçok fonksiyonunu yapay zekaüstlenecek gibi gözüküyor. Ayrıca, doktorlar, hakimler, avukatlar gibi karar süreçleri karmaşık ve değişkenliği fazla olan meslek grupları açısından, karar süreçlerinin içinde daha fazla yer alacak gibi gözüküyorlar.
IBM'in süper bilgisayarı olan Watson, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de birçok hastaneyleyaptığı işbirliğiyle, çeşitli kanser vakalarında en iyi tedavileri önerebiliyor. Şirketin ürettiği görüntülü yazılım sayesinde de, örneğin erken seviyedeki cilt kanserlerini hızlıca tespit edilebiliyorlar. Yine, İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi bünyesinde bulunan Guy’sandSt Thomas hastanesinde, böbrek bağışı ameliyatlarında genellikle robotlar kullanılıyor. Çünkü robotlar, donörlerin böbreği alındıktan sonra, ilgili damarları insanlardan daha hızlı dikebiliyor ve bu da ameliyatların riskini azaltabiliyor.

İnsanoğlu, “yarı insan-yarı robot” sürecine doğru gidiyor

Dünyanın, dijitalleşme sürecinde geldiği tablo buraya doğru ilerliyor. Robotlar ve bilgisayarlar, hayatımıza her geçen gün daha çok girmeye devam edecek. Yapay zeka karşısında insanoğlunun varolabilmesi için “yarı insan-yarı robot” süreci değerlendiriliyor. Bu gerçekleşir veya gerçekleşemez, ama doğru olan bir şey var, Dünya eski Dünya değil. Dijital teknolojiler insan hayatına; güvenlikten haberleşmeye, sağlıktan hizmet sektörüne, eğitimden üretime kadar her konuda sınırsızlıklar getirdi. Yakın gelecekte beyne enjekte edilebileceknanoçipler ile insanoğlunun hafızasında ve algısında artış yaşanması konusunda çalışmalar yapılıyor. Çok yakın gelecekte, veri bilimci, yapay zeka donanım uzmanı, makine öğrenmesi mühendisi,  gibi yeni iş kollarını görmemiz mümkün olacak. Bugünden geleceği öngörerek, yeni nesillerin yeni iş kollarına uyum sağlayacak eğitimleri almalarına dair, eğitim programlarının yapılmasıgerekiyor. Özetle, “yapay zeka” hepimizin alışkanlıklarını değiştirmesi konusunda bir takım zorlukları beraberinde getirirken, umutsuzluğa kapılmadan fırsatların olabileceğini de öngörmemiz gerekiyor. Bu romanı,çok iyi okumamız lazım.

Ceo’ların ajandasında; “liderlik ve yetenek yönetimi” konuları var

Liderler; inovatif, açık görüşlü, vizyon sahibi ve değişime açık olmalıdırlar. Üst yönetimlerin ajandasında şuan, hem liderlik, hem insan kaynaklarındaki yetenek yönetimleri bulunuyor. Çünkü geleceği şekillendirmede, insan kaynağının rolü büyük. Bu nedenle şirketlerin en değerli varlıklarının arasında; insan kaynağı, markası, finansal yapısı ilk sıralarda yer alıyor.Aslında bizler, alışkanlıklarımız doğrultusunda iş yapma eğilimindeyiz ve zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder