23 Eylül 2023 Cumartesi

BU YIL BEREKET VE BOLLUĞU YÖNETİYORUZ

 

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR


BU YIL BEREKET VE BOLLUĞU YÖNETİYORUZ

İstanbul Ticaret Borsası’nın Güvenilir Ürün Platformu desteği ile düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantılarında bu ay hububat sektörünün sorunları tartışıldı. Toplantıda konuşan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2023’te bereketli bir hasat gerçekleştirildiğini belirterek, “Birkaç yıl kıtlığı yönetmiştik, geçen sene ve bu yıl da bereket ve bolluğu yönetmeye çalışıyoruz” dedi.

Webinar ortamında gerçekleştirilen, “Hububat Sektöründe Durum ve Beklentiler” başlıklı toplantıya; Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, Reis Bakliyat Yönetimi Kurulu Başkanı Mehmet Reis ve İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral konuşmacı olarak katıldı.

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Gazeteci Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yaptı. Ahmet Bülent Kasap konuşmasında, Hububatın öneminin, nüfus artışı, iklim değişikliği ve ekilebilir arazi kayıplarıyla daha da arttığını belirterek, tüm paydaşların görüşlerine yer verilen “Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor” toplantısının sorunların çözümü yolunda faydalı olacağına inandığını söyledi.

“Bu yıl bereket ve bolluğu yönetiyoruz”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2023 yılının hareketli bir sezon olduğunu, bereketli bir hasat gerçekleştirildiğini belirterek, “Rekolte ve verim arttı. Fiyat politikası ve teşvikteki genişlemelerle ekim alanı arttı. 2023 hasadında 7 milyon hektarın üzerinde buğday ekimi oldu. Bu durumda kuraklığın olmamasının da etkisi oldu tabii… Sulu ve kuru alanlardaki verimlilik arasındaki fark da azaldı.

TMO olarak bu yıl 11 milyon 273 milyon ton arpa ve buğday alımı yaptık. Bu da tarihi bir rekor olarak kayda geçti. Stok oluşturma ve arz güvenliği açısından bunun olumlu olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki Ekim ayında da buğday ve arpanın yeterli miktarda ekileceğini öngörüyoruz. Pandemi, savaş ve 2021 yılındaki büyük kuraklığın etkileri bu yıl bitti. Şu anda hububatta arz güvenliği üç yılın üstünde… Birkaç yıl kıtlığı yönetmiştik, geçen sene ve bu yıl bereket ve bolluğu yönetmeye çalışıyoruz” dedi.

Hem makarna hem de un ihraç etmek için buğday ithal edildiğini belirten Ahmet Güldal, “Türkiye 20-21 milyon ton buğday ürettiğinde, kendi ihtiyacı için ithalata ihtiyaç duymuyor. Örneğin bu yıl biz Mart ayına kadar kuraklık riski dolayısıyla ithalat yaptık ama sonrasında yapmadık” şeklinde konuştu.

“Hububatta sulanabilir alanlar artmalı”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder