18 Haziran 2014 Çarşamba

Avrupa Yetenek Pasaportu Projesi Ağırlama Sektörü İstihdamını Kolaylaştıracak


AB Avrupa Komisyonu, 17 Haziran 2014 tarihinde, Avrupa turizm ve ağırlama sektörü içerisinde iş arayanlar ve işverenler arasındaki ilişkiyi kolaylaştırmak adına, HOTREC'in de lobi faaliyetleri sonucunda bir araç olarak kullanılması hedeflenen, "Avrupa Ağırlama Yetenekleri Pasaportu"nu hayat geçirdi.

Yetenek Pasaportu sayesinde çalışanlar ve işverenler için dil engelleri aşılacak ve sektördeki istihdam sürecini kolaylaştırmak için çalışanların yetenekleri mukayese edilebilecek. Avrupa İş Hareketliliği Portalı, EURES tarafından barındırılan, yetenek pasaportu sistemi AB kapsamındaki tüm resmi dillerde uygulanacak. Pasaport gelecekte diğer sektörler için de yaygınlaştırılacak.

AB Sosyal İşler ve İstihdam Komisyoneri László Andor, “Avrupa Ağırlama Yetenekleri Pasaportu, Avrupa'da çalışanlar ve özellikle gençler için oldukça yüksek bir potansiyel olan mobiletinin teşviki için önemli bir araç olacaktır” dedi. Andor, bu girişimin aynı zamanda, Avrupa işçi ve işveren örgütleri arasındaki sosyal diyaloğun iyi bir örneği olduğunu ve bu işbirliğini diğer iş gücü piyasası sektörlerine de yaymayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 Yetenek Pasaportu ile çalışanlar eğitim, öğretim ve çalışma hayatı ile kazandıkları beceri ve yeteneklerini kolay erişilebilir bir format üzerinden kaydedebilecekler. Pasaport standart bir özgeçmiş hazırlayarak, işverenler için hızlı bir şekilde dil engellerinin aşılmasını ve ihtiyaç duydukları alanlarda kalifiye personel bulmalarını sağlayacak. Bu nedenle sistem, ağırlama sektörüne yönelik arz ve talep arasında doğru eşleşmeyi kolaylaştıracak.

Sistemin Temelini Oluşturan Etkenler
AB'de, 2014 Nisan ayı itibariyle genel genç işsizlik oranı %22.5 olup, 25 yaşın altında, 5 milyonu aşkın gencin işsiz olduğu bilinmektedir. Böylelikle, ağırlama ve turizm sektörü gibi gençlere iş imkanı sunan sektörlerin desteklenmesi çok daha önemli bir hale gelmektedir.

2013 sonunda yayınlanan Avrupa Geniş Çaplı Çalışması ile ağırlama sektörünün genç nüfus işsizliği ile mücadelede kritik bir rol oynadığı ve diğer sektörlerdeki gelişim, istihdam ve refah için oldukça önemli bir konumda olduğu açıklanmıştır. Bu bulgular, 2000 ve 2010 yılları arasında ağırlama sektöründeki istihdamın yılda %2,9 oranında büyüme göstererek, 2,5 milyon iş yaratan bir sektör olmasıyla da desteklenmektedir.

 TUROB Başkanı Timur Bayındır:
Proje Personel Sirkülasyonun Yüksek Olduğu Sektörümüz Açısından Önemli Bir Girişim

Turizmin ülkemizin kalkınması için önemini sıklıkla vurgulayan TUROB Başkanı Timur Bayındır, bu projenin personel sirkülasyonun yüksek olduğu sektörümüz açısında önemli bir girişim olduğunu belirtti.  Bayındır, konu ile ilgili şunları aktardı; "Turizm, toplam 2 milyon çalışan ile ülkemiz istihdamın %8.3’üne karşılık gelmektedir. Yerinde ihracat yapan sektörümüzün, en önemli ayağı şüphesiz ki hizmeti sağlayan personeldir. Dolayısıyla aranılan mevkii de ve yeteneklerde personel istihdam edebilmek sektörümüzün global ihtiyaçları arasındadır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder