17 Haziran 2014 Salı

Turizmde en fazla maaş artışı eğlendiren ve doyuranlara





İNKAY ve TUYED’in ‘Turizmde Maaşlar’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Turizm sektöründe en fazla ücret artışı ‘doyuran’ aşçılar ve ‘eğlendiren’ animasyon şeflerinin maaşlarında yaşandı
Turizm sektörü yöneticilerinin kuruluşu olan İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED), ilkini 2012 yılında gerçekleştirdikleri  “Turizmde Maaşlar” başlıklı ortak çalışmalarının 2014 yılı ile ilgili sonuçlarını açıkladılar. Buna göre, 2012-2014 arasında en fazla maaş artışı ‘eğlendiren’ animasyon şeflerinde ise yüzde 33 ‘doyuran’ aşçılarda yüzde 25 oldu.
TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu,  ‘Turizmde Maaşlar’ çalışmasında ağırlıklı olarak Antalya’daki 5 yıldızlı otellerin verdiği ücret aralığının temel alındığını anımsattıktan sonra şunları söyledi: “Alacakları ücret yasa gereği belli olan stajyerleri saymazsak, bu yılın en düşük maaşını aralığı 850 ila bin lira arasında değişen komiler alacak. Onları maaşları bin 100 lira ile bin 600 lira arasında değişen bellboy, kat görevlisi, güvenlik elemanı, garson ve barmen gibi görevlerde çalışan elemanlar izliyor.”
İNKAY ile ortaklaşa hazırlanan son çalışmadaki rakamları, ilki 2012 yılında yapılanla karşılaştırdıklarında ortaya ilginç bir durum çıktığını belirten Köfteoğlu bunu şöyle açıklıyor: “Tabloya baktığımızda en fazla ücret artışının ‘eğlendiren’ sanatçılar ile ‘doyuran’ ustaların maaşında olduğunu görüyoruz. Bu kesimdeki maaş artışı sırasıyla yüzde 33 ve yüzde25 olarak karşımıza çıkıyor. Otellerin diğer bölümlerinde çalışan personellerin söz konusu dönemde maaşındaki artış ise ortalama yüzde 11 seviyesinde kalıyor.”
“Ölü sezonda mesleki eğitimi sağlıyoruz”
İNKAY (İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği) Başkanı Talat Kanbir ise, Antalya’yı ziyaret eden 10 milyonu aşkın turistin önemli bir kısmının Avrupa vatandaşları olduğunu hatırlattıktan sonra “Bunlara ve diğer misafirlere Avrupa standartlarında hizmet verilmesini sağlamak amacıyla AB Hayat Boyu Öğrenme Programı çerçevesinde eğitimler başlattık” diyor.
Eğitimleri ‘ölü sezon’ olarak bilinen aralık-mart ayları arasında verdiklerini belirten Kanbir, eğitimlerin içeriği hakkında şu bilgileri veriyor:  “Ev sahibi kurumların durumlarına göre 6 haftalık yerleştirme süresi planlıyoruz. Bu süre içinde katılımcılara teorik eğitimlerin yanı sıra, mutfak ve lokantalarda çalıştırarak iş deneyimi kazanmalarını sağlıyoruz. Eğitimler sonunda yeni sezonda kalifiye birer personel olarak istihdam ediliyorlar.”
Bu yıl turizmde kim ne kadar maaş alacak?
Görev
Maaş aralığı (TL)
Genel Müdür yardımcısı
 5000-8000
Aşçıbaşı          
 4500-7500
Satış pazarlama müdürü
 4000-7000
Animasyon şefi
 3000-6000
Teknik müdür    
 3000-5500
Yiyecek-içecek müdürü
 3000-5000
Önbüro müdürü   
 3000-5000
Satınalma müdürü  
 3000-4500
Rezervasyon Şefi
 1500-3000
Maitre 'd hotel
 2000-3000
Animatör
 1300-2500
Barmen           
 1200-1600
Garson            
 1200-1600
Güvenlik elemanı
 950-1450
Çamaşırhane görevlisi
 1000-1400
Kat görevlisi     
 1000-1300
Steward            
 1000-1300
Bellboy             
 900-1100
Komi
 850-1000
Stajyer                 
 645

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder