12 Haziran 2016 Pazar

Reis Gıda, 12 Haziran Toprak Bayramını kutluyor....

 HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



Mehmet Reis,
“Bir santim toprağın, bir damla suyun, bir dilim ekmeğin kıymetini bilelim”        

Tarımsal kuraklık riskinin ciddi boyutlarda artışını sürdürdüğünü, tarım arazilerinin amaç dışı kullanıldığını, erozyonun arttığını ve en önemlisi de dünyada aç insan sayısının 800 milyon kişiyi geçerken, 1 milyar insanın da temiz suya ulaşamadığına dikkat çeken Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Toprağın korunması, üretiminin teşvik edilmesi, suların temiz ve doğru kullanılması için uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Önlem alınmadığı takdirde, gelecek yıllarda susuzluk ve temel gıda maddelerinin eksikliğinden, kuraklık ve artan fiyatlardan; bugünkünden daha sık ve çaresizlik içinde bahsedeceğiz. Hepimiz, bir santim toprağın, bir damla suyun, bir dilim ekmeğin kıymetini bilelim. Çünkü, 1 (cm) santim toprağın oluşması için 1.000 yıllık bir zaman dilimi gerekiyor. Bir avuç toprakta da, dünyadaki insanların sayısından daha çok canlı olduğu ve dünyadaki biyolojik çeşitliliğin en az dörtte birinin toprak altında yaşadığı açıklanıyor. İnsanlığın sessiz dostu olan topraklarımıza gereken önemi verelim. Topraklarımız, sadece gıda, yakıt ve tıbbi ürünlerin kaynağı değildir. Aynı zamanda ekosistem için şart olmakla birlikte, suyun filtrelenmesi, karbon döngüsü ve karbon depolanması gibi konular ile sel ve kıtlık gibi felaket zamanlarında da kritik rol oynamaktadır” dedi.

Her ülke, kendi iç tüketimini karşılayacak tarım üretimini yapmalıdır


Her ülkenin kendi iç tüketimini karşılayacak kadar tarım üretimi yapması gerektiğinin altını çizen Mehmet Reis, “Hiçbir ülke beslenmek gibi yaşamsal bir konuyu ‘-nasıl olsa ithal ederim’ diyerek, başka bir ülkeye ihale edemez. Her ülkenin kendi topraklarında stratejik ürünlerde iç tüketimini karşılayacak kadar tarım üretimini yapması zorunludur. Küresel gıda krizine karşı da, bakliyat etkin çarelerden birisidir. Nitekim, açlığa çare olduğundan, tok tuttuğundan, bitkisel protein içerdiğinden, ekonomik ve artımlı olduğundan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye’nin önerisi ile 2016 yılını Bakliyat Yılı ilan etmiştir” diye konuştu.

Verimli arazileri yapılaşmaya açarsak, gelecek nesilleri besleyemeyiz

Bir yandan dünya nüfusu artarken, diğer yandan küresel toprakların %33 verimsiz durumda olduğunu anlatan Mehmet Reis, konuşmasına söyle devam etti:
“2015 yılında 7 milyar 391 milyon olan dünya nüfusunun, 2050 yılında 9 milyar 100 milyon olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar, artan nüfusla birlikte, 2050 yılında iki katı üretime ihtiyacın olacağını açıklıyor. Uluslararası kuruluşlar, açlık tehlikesinin ne denli büyük bir tehdit olduğunu ve olmaya devam edeceğini, her platformda vurgulayarak, önlem alınmasına ve çözüm üretilmesine dikkat çekiyor. Bir diğer konu da, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere üretilen gıdanın 1/3’ü israf ediliyor; oysa bu gıdanın dünyada yetersiz beslenen ve aç olan 800 milyon kişiye yetecek miktarda olduğu da kaydediliyor. İşte bu noktada, her ülkenin kendi topraklarını koruması, yerli tohumlarla üretim yapması, genç nesilleri tarımda çalışmaya teşvik etmesi vb gibi konular önem kazanıyor. Eğer, hiçbir önlem almayıp, bir de verimli arazileri yapılaşmaya açmaya devam edersek, gelecek nesilleri beslemeyiz. Daha önce de belirttiğim üzere, 1973 yılında ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, “Petrolü kontrol edersen ulusları kontrol edersin, yiyeceği kontrol edersen insanları kontrol edersin” demiştir. Bu söz, tarımın ve gıdanın stratejik önemini gözler önüne sermektedir” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder