10 Ekim 2015 Cumartesi

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali bu yıl “Ayr/mc/l/k” teması ile 5. kez sinemaseverlerle buluşuyor.



HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR



Dünya ölçeğinde yapmaya gayret ettiğimiz bu organizasyonun sadece film festivali boyutuyla değil aynı zamanda adaletin, sadece bir suç ve karşılığında ceza kavramlarından oluşmadığını, tüm toplumu ilgilendiren ve üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu gündemde tutmak, tartışmak, ülkeler arasındaki farklılıkları, sorunları gündeme getirmek ve ortak çözümler aramak amacında olduğumuzun da bilinmesini arzu ediyoruz.
Bu fikrin nasıl doğduğu konusunu anlatmam gerekirse:
Toplumsal olayları irdeleyen, suç ve ceza bağlamında, adalet konusuna yönelik bir multidisipliner ve uluslararası bir çok uluslararası toplantı yaparak, yasalar, yasaların işleyişi, adaletin topluma ulaşaması konuları sürekli olarak akademisyenler arasında tartışılmaktaydı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 2010 yılında düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Ceza Hukuku Reformları” kongresi sonrasında adalet arayışının ve tartışmalarının sadece akademisyenler arasında yapılmaması gerektiği, daha çok kişinin bu sürece katılması ve tüm topluma ulaşılmasının önemi gündeme geldi. Bunu sağlamanın en iyi yolunun sanat olduğu inancı ise akla ilk sinema ve film düşüncesini getirdi. Çünkü sinema adeta toplumun aynasıydı. Her ne kadar sinema için hayal dünyası dense de, yaşamda  ne varsa sinemaya o yansıyordu. İçinde bir miktar hayal gücü tabiki vardı ama zaten adalet için, gerçeğe ulaşamk için de bir miktar hayal gücü gerekiyordu. Tartışmaların filmlerle yapılması fikri yine kısıtlı bir çevreye ulaşmak demekti. Oysa bir film festivali demek topluma ulaşmak demekti. Adı Prof.Dr.Adem Sözüer tarafından hemen kondu. Aslında Adalet Filmleri festivali düşünüldü ama anlamsal olarak daha geniş olacağı düşünülerek  Uluslararası Suç ve


Ceza Film Festivali dendi ve festival mottosu olarak “Herkes İçin Adalet” seçildi. Bütün bunlara karar veren iki, üç tane akademisyen ve genç asistanlar çok heyecanlıydılar. Yurt dışından o toplantıya gelen akademisyenler tarafından çok desteklendiler. Ama doğrusu nasıl bir işe kalkıştıkları hakkında hiçbir fikirleri yoktu. 2010 yılındaki toplantının organizasyonunda çalışan ekip film festivali işinde deneyimli olduğunu söyleyince onlarla hemen çalışmaya başladılar. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Başak Şehir Belediye başkanı ilk festivalin ana sponsoru oldu. Örneklere bakıldı. Ama benzer örnek bulunamadı. Tematik festivaller vardı, festivaller sırasında paneller düzenleniyordu ama bir akadaemik programın esas olduğu, temanın akademik programa göre belirlendiği ve film festivalinin akademik programa göre oranize edildiği bir başka festival bulunmuyordu. Bu nedenle baştan başlandı. Her yıl temel konu adalet olmasına ama her yıl için gündeme göre adaletin özel bir alanının alt tema seçilmesine karara verildi. Yine her yıl o yılın konusuna emek sarf etmiş  kişilere verilmek üzere bir akadaemik bir de sinema onur ödülü planandı. İlk yıl sadece kısa film yarışması açıldı. Yazışmalar başladı. Akademik programı hazırlamak kolaydı. Akademi dünyasının bilmediği film dünyasından film istenmesi, seçilmesi, jüri oluşturulması, katolog hazırlanması ve bir festivalin gerekleri küçük yarı psorfosyonel ekibin, kişisel dostuklarını bize yardım için esirgemeyen film dünyasından dostlarımızın tardımları ile öğrenmeye başladık.


İlk yıl Türkiye’de anayasa oylaması vardı. Bu nedenle konu olarak “Geçmişle Hesaplaşma” (Darbeler) seçildi. İlk yıl Festivalin profosyonel basın tanıtımı olmadan Newyork Times’da haber olması, yurt dılından 20 sanatçının ve 30 akademisyenin katılması ve onların geri bildirimleri sonraki yıllar için bu küçük ekibi festivali geliştirmek ve daha iyi yapmak için adeta kamçıladı. Böylece 5. yıla geldik. Halen amatör ekiple devam ediyoruz. Halen yanımızda en fazla 3-4 kişilik bir profosyonel ekibimiz var. Ve halen düzenli ve devamlı bir
sponsorumuz yok. Ama buna karşılık 4 yıldır  bize her yıl gönülden yardımcı olan yurt dışından 100den fazla akademisyenimiz ve 50 kadar sanatçımız, yurt içinden devamlı artan sanatçı dostlarımız, sivil toplum kuruluşları, kısacası yolu adaletle kesişen, herkes için adalet aramaya gönüllü ve adalet kumbaramızda biriken kocaman bir gönüllü grubumuz var.

5.sini düzenlediğimiz festivalimizin günümüz yapısı ise şöyle şekillendi:
Festival İstanbul Üniversitesi Hukuk Falültesi çatısı altında düzenleniyor. Festival başkanı ve festivalin hem fikir hem isim babası Fakülte Dekanı Prof.Dr. Adem Sözüer. Prof.Dr. Bengi Semerci yani ben  Akademik ve Film Programları koordinatörü olarak görev yapıyorum ve Festivalin film festivali kısmının organize edilmesi, akademik programla koodinasyonunun sağlanaması için çalışıyorum. Her yıl değişen  fakültede öğretim üyeleri ve asistanlardan, fakülte çalışanlarından, farklı fakültelerden  gönüllü olanlardan  oluşan, kendi asıl işlerinin yanında büyük fedakarlıkla festivale zaman ayıran bir düzenleme kurulu ve akademik program yürütme kurulu festival başkanı ile birlikte akademik programın oluşturulmasından sorumlu olarak çalışıyor. Ayrıca  her yıl konuya göre seçilen bir danışma kurulu oluşturuluyor. Organizasyon kısmını festivalin düzenli geliri ve sponsoru olmadığından son iki yıldır yine  gönüllü olarak Valör Kongre Organizasyon şirketi yapıyor ve büyük destek sağlıyor. Her yıl Festival için film bulunması, festival kısmının tüm organizasyonu için bir profosyonel ekibimiz oluyor. Bu yıl Faprika ile çalışıyoruz.
Festivalin bir diğer özelliği de konuları ve seçimleri.
Festivalin her yıl ana teması adalet. Alt tema seçerken iki kriterimiz var. Birincisi Türkiye ve dünya gündeminde o yıl adalete daha çok gereksinimi olan grupları içeren konulara öncelik tanımak. Bu nedenle ikinci yıl kadına şiddet ve ayrımcılık, 3. Yıl çocuk adaleti ve geçen yıl
konumuz mültecilik (Göç) olarak belirlendi. İkincisi ise bir yıl önceki festivalde katılımcıların önerilerini alıyoruz. En çok önerilen konuya önecelik vermeye çalışıyoruz. Bu yılın konusu için geçen yıl festival sonrasında sosyal medyadan konu önerilerini istemiştik. En çok gelen konu önerisi Ayr/mc/l/ktı. O nedenle konuyu bu şekilde belirledik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder