7 Ekim 2017 Cumartesi

Ağın Belediyesi, Elazığ Tanıtım Günleri Fuarı’nda ...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR




Ağın Belediyesi, Elazığ Tanıtım Günleri Fuarı’nda

Elazığ Tanıtım Günleri Fuarı, 4- 8 Ekim tarihleri arasında Ankara’da yapılıyor. Fuar sırasında, Elazığ’ın tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin ön plana çıkartılması hedefleniyor. Ağın Kaymakamı Abdullah Özadalı, Ağın Belediye Başkanı Yılmaz Serttaş ve bölgenin yerel ürünlerini yapanların katılımıyla gerçekleştirilecek Elazığ Tanıtım Günleri Fuarı’nda, Ağın yöresel müziklerinden oluşan küçük bir konser de verilecek. Aynı zamanda folklor ekibi,  davul-klarnet eşliğinde belirli saatlerde gelen misafirlere, çalacakları müzikler ile keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak.

Ağın İlçesi tarihçesi:

İlçe tarihinin (M.Ö.XVI- XIV) yüzyıllarda yöreye yerleşen Hurriler’e kadar uzandığı bilinmektedir. Yörede hakimiyet kuran çeşitli kavimlerin egemenliğinde kalan Ağın ilçesi tarihi yapıları ve höyükleri ile ünlü bir ilçedir. Bunlardan bazıları,  Ağın Nekropolü, Hastek Kalesi, Kaya sığınağı, Roma devrinden kalma kaya mezarlarıdır.
Keban Barajı dolayısıyla yapılan kurtarma kazıları sırasında, Yontma Taş Çağından Bizans Dönemi’ne varan birçok eser bulunmuştur. Bu kazılarda Kalaycık, Hoşirikler ve Kilise yazısı civarlarında Roma döneminden kalma kale, hamam ve kilise kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Bu Kalıntılar,  bölgenin o dönemlerde büyük istilalara uğradığını göstermektedir. Yine Yenipayam ve Bademli köyleri civarında oyma kaya sığınakları, kaya mezarları Roma dönemine aittir. Ayrıca bölgede Hititler’e ait yerleşim kalıntıları ve bazı eserler bulunmuş olup, ilçe Hitit ve Urartular arasında sınır teşkil ettiğinden,  İlçede her iki kavime ait sanat izlerine rastlanır.
Romalılar burada kale karakolları kurarak bölgeyi denetimleri altında tutmuşlardır. Malazgirt Savaşından sonra Ağın, Arapkir ve Kemaliye bölgesi Mengücekler’in eline geçmiş, 1120 yılında Harput’a hakim Artukoğulları ile Mengücekler arasında bu bölge yüzünden çıkan savaşta ise Mengücekoğulları yenilerek Ağın ve çevresi Artuklular’ın eline geçmiştir. 1228 yılında ilçe toprakları Anadolu Selçuklu sınırlarına katılmış, Yavuz Sultan Selim’in doğu seferi sırasında “1514” de Osmanlıların eline geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ağın, Arapgir ve Kemaliye’ye bağlı bir bucaktır. Cumhuriyetle birlikte Elazığ’ın Keban İlçesine bağlı bir bucak olan Ağın, 1954 yılında çıkarılan 6324 sayılı kanunla Elazığ’ın 7. ilçesi olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder