14 Aralık 2014 Pazar

Yaşam Koçu Mehmet Murat Lik'den muhteşem tavsiyeler...

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR



Ruhun beslenme çantası dolmuyor;
çiftlerin %70’i mutsuz hissediyor


Bedenin olduğu gibi ruhun da beslenme çantası olduğuna işaret eden 7/24 Terapisti Yaşam Koçu Mehmet Murat Lik, “Ruhun beslenme çantasında, sevgi, ilgi, alaka, güven, sadakat bulunuyor. Bu unsurların eksik olduğu ilişkilerde, çiftler kendilerini mutsuz hissediyor. Günümüzde yaşanan sorunların birçoğu, ruhun doğru beslenmemesinden kaynaklanıyor” dedi.

Sanal evliliklerde, mutsuzluk katsayısı yüksek

Son yıllarda, sosyal ağların hayatımızın en önemli unsurlarından birisi olduğuna dikkat çeken Mehmet Murat Lik, arkadaşlıkların, dostlukların ve hatta evliliklerin sanal dünyada başlayıp, yine sanal dünyada yapılan ilanlar ile bitmekte olabildiğini söyledi.
Sanal evliliklerdeki mutsuzluk katsayısının çok daha yüksek olduğunun altını çizen Mehmet Murat Lik, şunları kaydetti:
“İnternet ortamında farklı kültürlerdeki kişiler tanışıyor, sanal dünyada yürüttükleri arkadaşlıklarını, sonra evlilik ile noktalayabiliyor. Ancak, farkı kültürlere sahip olan bu çiftler arasında, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ciddi farklılıklar olabiliyor; çiftler birbirine uyum sağlayamıyor, çatışmalar çıkıyor ve süreç boşanmayla sonuçlanıyor” diye konuştu.

Çiftlere, 3 altın öğüt

Bireylerin yeni bir ilişkiye başlamadan önce, kendini ilişkiler konusunda ruhen sağlıklı hissetmesi gerektiğini anlatan Mehmet Murat Lik, geçmiş ilişkilerden alınan hasarların tamir edilmesinin ardından, yeni ilişkiye başlanması gerektiğini vurguladı.
Doğru bir iletişim için çiftlere 3 altın öğüt veren Mehmet Murat Link, konuşmasına şöyle devam etti:
“İlişkilerde, doğru bir iletişim, çiftler için mücevher değerindedir. Örneğin, çiftler bir sorun yaşadığında, kesinlikle sorunun olduğu yerde değil, mesela bir akşam yemeğinde veya bir sahil kıyısında birbirleriyle konuşmayı denemelidir. Burada çiftlere 3 altı öğüt şudur; karşınızdaki kişinin sözü bitene kadar dinleyiniz; dinlerken mimiklerinize dikkat ediniz ve konuşurken asla yüksek ses tonuyla konuşmayız” şeklinde konuştu.
Doğru iletişiminin ilişkilerdeki öneminin altını vurgulayarak çizen Mehmet Murat Lik, doğru bir iletişim kurulmadığında, çiftlerin kafalarında kendilerine göre ve tamamen hayali bir fikir yürütme yoluna gittiğini ve bu durumun ilişkiye büyük hasarlar verirken, ilişkiyi sonlandırmaya götürdüğünü açıkladı.

Terapistler, mantığa da başvurmayı öğretiyor

Hasarlı bir ilişkiyi sonlandıran bireyin, sağlıklı adımlar atabilmesi noktasında Terapist ve yaşam koçlarının büyük rollerinin olduğunu anlatan Mehmet Murat Lik, şunları söyledi:
“Öncelikle olumsuz sonlanan bir ilişkinin, birey üzerinde bıraktığı hasarı tespit etmeye çalışıyoruz. Ardından, bireyin yaşadığı olumsuz durumu fark ederek, resmin bütününü görmesine yardımcı oluruz. İlişkisini sonlandıran kişinin, ‘-sen ne verdin ve ne aldın’ gibi bir tabloyu bütünüyle değerlendirmesini sağlıyoruz. Nitekim tam da duygu yoğunluğunun çok yüksek olduğu bu dönemlerde, mantık tamamen devre dışı kalabiliyor. Bizler, bireylerin mantığına da başvurması gerektiğini öğretiyoruz. Özetle, bireyin gitmek istediği yolda, kendisine destek vererek sağlıklı adımlar atmasına yardımcı oluyoruz ve gidilen yol bozuk ve engebeli ise fark etmelerini sağlıyoruz” dedi.
Boşanmalar, son 10 yılda %38 arttı

Boşanmaların genellikle sosyo-ekonomik faktörlerden kaynaklandığını ifade eden Mehmet Murat Lik, ailelerin dağılmasında şiddet, yoksulluk, işsizlik, gelir eşitsizliği gibi birçok sorunların rol oynadığını söyledi.
Ülkemizde boşanan çift sayısının son 10 yılda %38 arttığını hatırlatan Mehmet Murat Lik, şunları belirtti:
“Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) verilerine göre, 2004 yılında 92 bin 22 olan boşanan çift sayısı, 2103 yılında %38 artış ile 125 bin 305’e yükseldi. Diğer taraftan, son 10 yılda evlenen çift sayısında ise, azalma gerçekleşti. 2004 yılında 615 bin 357 kişi evlenirken, bu sayı 2013 yılında 600 bin 138’e geriledi. Nitekim TÜİK verilerine göre boşanmaların %40,3’ü evliliğin ilk 5 yılında, %21,5’i evliliğin 6-10 yılı içinde, %14,1’i evliliğin 11- 15 yılı içinde, %23,8’i ise 16 yıl ve üzeri evliliklerde gerçekleşiyor” dedi.
Çiftlerin yaşadıkları sorunları doğru iletişim yöntemleriyle aşabileceğine vurgu yapan Mehmet Murat Lik, çiftlerin birbirlerinin hassasiyetlerine önem ve saygı duyarak, üzerlerine düşen görevi yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder