11 Aralık 2015 Cuma

Travel Turkey İzmir Fuarı açıldı.....

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) ve TÜRSAB Fuarcılık ortaklığıyla düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı, 1.000’den fazla katılımcı ve 31 ülkenin turizm profesyoneli İzmir’de kapılarını açtı. Protokol’de bulunan  konuşmalar  İzmir'de turizmin geliştirilmesi için yapılması gerekenler konusunda isteklerini bulundular.


Travel Turkey İzmir Fuarı bugün 9'uncu kez kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuar ve kongre açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Adana Valisi Mustafa Büyük, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve çok sayıda yabancı konuk katıldı. Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya,Arjantin, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Fas, Fransa, Gana, Güney Kore, Gürcistan,Hindistan, Hong Kong, İran, İsrail, İspanya, İtalya, Karadağ, Kosova, Namibya,Özbekistan, Polonya, Portekiz, Rusya, Sırbistan, Sri Lanka, Venezuela, Yunanistan, Zambiya, Zimbabwe’in çeşitli turizm firma ve kuruluşları katılımcı olarak tanıtım yapacak



Açılışta ilk sözü THY Yurtiçi Satış Başkanı Halil İbrahim Polat aldı. Polat, "Milli havayolu taşıyıcısı olarak kaliteyi artırmaya çalışıyoruz. Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu konumundayız. Yeni destinasyonlar planlıyoruz. Bu organizasyonu düzenleyen herkese teşekkür ederim" dedi. Polat'ın konuşmasının ardından Kosova Yatırım Girişim Destekleme Ajansı Genel Direktörü Besian Mustafa söz aldı. Mustafa Kosova'nın turizm potansiyelinden örnekler verdi.



Açılışta bir konuşma yapan ve yeni bakandan 10 madde halinde istekleri olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise şunları söyledi: Bu fuar yapılmaya başladığında 5 ülkeyle başladık. Bugün 30 ülke ve bine yakın katılım var. Bu fuar için sabırlı olduk ve İzmir hak ettiğini aldı. Benim Sayın Bakanımızdan isteklerim olacak


Bunlar 10 tane ama ben 3 tanesini söylemek istiyorum. Ben sayın Bakanımızdan müze istiyorum ama kruvaziyer için de isteğim var. 1 yıl ayak bastı parası almayın. Bizim zenginliğimiz kültrel varlıklarımız, ticaretimiz ise turizm. Bize vize koyanlara gün gelecek biz vize koyacağız. Türkiye kaşınacak ülke değildir."


Travel Turkey 9. defa düzenlendiğini söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı (İZTO) Ekrem Demirtaş, "Biz Başaran Ulusoy'a çok şey borçluyuz. Bu fuarı İzmir'e o getirdi. Bu kritik dönemde camiamıza yakın bakanımızın olması ve deneyimli bir TÜRSAB Başkanının olması çok önemli. Turizmin ekonomik değerinin yanısıra insanları birleştiren çok önemli özellikleri de var. Barış için turizm gerekli. Turizm türlerinin önemini vurgulamalıyız. Turizm aynı zamanda duygu ve dostlukla gerçekleşiyor. 2016 için bazıolumsuzlukların olduğu gerçek ancak moralimizi bozmuyoruz. Doğamıza ve tesislerimize güveniyoruz. İç turizmin katkısıyla bu yılı yara almadan atlatırız. İzmir'de 12 ay turizm istiyoruz. Kruvaziyerde 2005'te yolunu şaşıran geliyordu. Bizim geliştirdiğimiz proje ile bu sayı arttı. Bizim müze ihtiyacımız da var" dedi.


Fuarın ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şunları söyledi: 8 yıl önce başladığımız bu yolculukta katlanarak büyüyerek yolumuza devam ediyoruz. Türkiye'nin en nitelikli fuar merkezini, kamulaştırılmasından inşaatına kadar her alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tek başına gerçekleştirdiği 400 milyon liralık bir yatırım. Partner ülkemiz Kosova, partner ilimiz ise Adana. Ben sayın bakanımıza teşekkür ediyorum. Bakanlığın ilk gününde davetimizi kırmadı. Bu yıl 20 bin metrekarede fuar gerçekleştiriliyor. 43 ülkeden alım heyeti var. Fuar kapsamında gastronomi kongresi düzenliyoruz. İzmir'de 270 hektar alanı ayağa kaldırmak için hummalı bir çalışma içindeyiz. Sadece bu bölgede 350 milyon liralık kamulaştırma yaptık. Fuarcılık ve kongreciliği teşvik ediyoruz. Tarihin korunup gün yüzüne çıkarılması için çaba harcıyoruz. Tarımı ve organik tarımı destekliyoruz. Çevreci ve modern ulaşım ağını hayata geçiriyoruz. Selçuk ve Bergama'nın raylı sistemle birleşmesi gerekiyor. Biz çevre yatırımlarına 12 senedir aralıksız devam ediyoruz. 2 sene önce Bergama, bu yıl Efes Dünya Mirası Listesine girdi. Ardından Sırada Foça, Kemeraltı Kalesi ve daha başka yerler var.



Fuarın partner şehri Adana'nın Valisi Mustafa Büyük, "Adana ilimiz Doğu Akdeniz'in kadim şehirlerinden biridir. Bu fuarda Adana'yı dünyaya tanıtıyor olmak bizleri hecanlandırıyor. Adana marka kentlerden biridir. Türkiye'nin en büyük müzesi olarak planlanan Yeni Adana Müzesi'nin ilk aşaması tamamlanma noktasına gelmiştir. İlimiz doğa, yayla, kongre, sağlık gibi pek çok turizm çeşitliliğine ev sahipliği yapabilecektir. Ayrıca bir kültür ve sanat şehridir. Yine gastronomi turizminin marka şehirlerindendir. Sayıları her geçen gün artan otelleri ile önemli bir konaklama kentidir" şeklinde konuştu.


Fuarın evsahibi ili İzmir'in Valisi Mustafa Toprak ise şunları söyledi: "Sayın Bakanım, Ege Medeniyetler Müzesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi önem arz ediliyor. Selçuk ve Ödemiş'te çok özel müzeler yapıldı. Yeni kültürel miras listeleri için çaba harcıyoruz. İzmir'e THY hub uçuşları başlatabilirse İzmir'in tüm değerlerini turizme açmış olacağız. İlimiz 50 bin yatak kapasitesine ulaştı. İzmir'deki yeni projelerle yatak kapasitesi 160 bine çıkacak. İzmir'de sağlık turizminden, yat ve kruvaziyere kadar her şey var. Bu olanakları yeni kapasite ve uçuş olanakları ile turizme katkı sağlayacağını düünüyorum."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder