26 Kasım 2016 Cumartesi

Uluslararası Resort Turizm Kongresi 6. Yılında Zirvede...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



Uluslararası Resort Turizm
Kongresi 6. Yılında Zirvede
İlki 2011 yılında yapılan Uluslararası Resort Turizm Kongresi altı yıl gibi kısa bir süre içinde Türkiye’nin uluslararası seyahat pazarındaki en önemli, etkin platformu ve yüksek prestijli etkinliklerinden biri oldu.
 “Turizmin Geleceği Geleceğin Turizmi” ana başlığı altında her yıl bir ana temanın ele alındığı Uluslararası Resort Turizm Kongresi, bu yıl önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yapacak.
24-25 Kasım’da Antalya Lara’da Adalya Elite ve Lara Barut Resort’te yapılan 6. Uluslararası Resort Turizm Kongre’sine Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da katıldı.




Avcı, ilk gün yapılacak  “Türkiye-Almanya Turizm Forumu”nda  aralarında Avrupa seyahat pazarının en büyükleri TUI ve Thomas Cook başta olmak üzere seyahat pazarının Almanya ve Türkiye’deki sahip ve yöneticilerinden oluşan aktörleri ile bir araya geldi.
Yapıldığından beri her yıl Avrupa ve diğer ülkelerden uluslararası seyahat endüstrisi aktörleri ile önemli siyasilerin de konuşmacı olduğu Uluslararası Resort Turizm Kongre’sinin bu yılki baş konuşmacısı TUI Group Yönetim Kurulu Başkanı Friedrich Joussen. Ayrıca kongreye Almanya’dan seyahat satış acentelerinin oluşturduğu işbirliği kuruluşu RTK’nın Başkanı Thomas Bösl de katıldı.
Kongre hakkında
Bu yıl 6’ncısı yapılacak olan Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ni kısa adı AKTOB olan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin Ekin Grubu ile birlikte yayınladığı Seyahat Endüstrisi Profesyonellerinin Dergisi RESORT Dergisi tarafından düzenleniyor. Kongrenin konu ve konuşmacıları aralarında Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel’in de olduğu Danışma Kurulu tarafından belirleniyor.


Bakan Avcı Türk-Alman Turizm Forumu’nda
Sektör Liderleri İle Bir Araya Geldi

“Turizmin Geleceği Geleceğin Turizmi” ana başlığı altında her yıl bir ana temanın ele alındığı Uluslararası Resort Turizm Kongresi, bu yıl da önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.
Türkiye’nin turizmde ana pazarı olan Almanya’nın seyahat pazarındaki güçlü kuruluşu Almanya Seyahat Birliği (DRV)’nin daha önce Kuşadası’nda yapma kararı alınmışken beklenen katılım olmadığı için TÜRSAB’ın evsahipliği yapacağı kongresini iptal ederek Berlin’de yaptı.
Kuşadası kongresini iptal eden DRV başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile Almanya’nın önde gelen tur operatörleri ile seyahat acenteleri sahip ve yöneticileri Uluslararası Resort Turizm Kongresi kapsamında yapılan Türk-Alman Turizm Forumu’nda bir araya geldi.
Almanya Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig ve diğer yöneticiler ile tur operatörleri CEO’larının yanı sıra RTK Başkanı Thomas Bösl ve TSS Başkanı Manuel Molina ile seyahat acentelerinin sahip ve yöneticileri, 6. Uluslararası Resort Turizm Kongre’si kapsamında 24 Kasım’da Adalya Elite Resort’ta yapılan “Türkiye-Almanya Turizm Forumu’na katıldı.
Türk-Alman Turizm Forumu’nda Hill Knowlton CEO Ernst Primosch Almanya’dan Türkiye’nin görünümü konulu bir sunum yaptı.
Uluslararası Resort Turizm Kongresi Danışma Kurulu Üyesi Yusuf Hacısüleyman, DRV’nin Kuşadası kongresini iptal etmesi ve sonraki gelişmeler ile Türkiye - Almanya arasında son günlerde yaşanan ilişkiler nedeniyle Türk - Alman turizm Forumu’nun daha da önemli hale geldiğini söyledi.

Turizm İçin Yeni Senaryo Gerekiyor

Türkiye bugün dünya turizminin bir aktörüyken gelinen son noktada sektörün bu haliyle devam edemeyeceği bir sürece girildi. Dolayısıyla Türkiye’nin turizmde edindiği deneyim ve elde ettiği kazanımlar ile sorun ve sıkıntıları aşmaya yönelik yeni bir senaryoya ihtiyacı var.
6. Uluslararası Resort Turizm Kongresi için Ekin Grubu’nun hazırladığı “Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği” raporunda, sektör aktörleriyle düzenlenen “yuvarlak masa” toplantısında tartışılan konu ile ilgili olarak yapılan değerlendirmeler şöyle:

Tavit Köletavitoğlu (Atlas Danışmanlık) : Türkiye, turizmde bugünkü haliyle daha fazla devam edemez. Birçok alanda önemli ve güzel şeyler yaptık. Yaptıklarımızdan bazıları başka ülkelere örnek oldu.  Ancak bizi buraya kadar getiren o çalışmalar artık bizi geleceğe taşımaz.

Fehmi Köfteoğlu (Ekin Grubu Editörü) :Türkiye turizmde bugün artıları ve eksileri ile iyi bir yere gelerek dünyanın ilk 10’u arasına girdi. Bu özelliği ile Türkiye ikinci örneği olmayan bir örnek vaka (Case study)’dir. Ama işin bundan sonrası için yeni bir senaryoya ihtiyaç var.

Talha Çamaş (TÜRSAB eski başkanı) : Türkiye turizmde buraya adı konmasa da bir senaryo ile geldi. O zaman Türkiye’de bu işe girenler işi bilmiyorlardı. Ama kamu yönetimi onları özendirdi, güven verdi.  Ama bugün kamunun turizme nasıl baktığı bilinmiyor.

Ünsal Şınık (Elite World Otelleri Gn. Md) :  Yeni bir senaryoyu konuşurken akla şöyle bir şey de geliyor. Acaba Türkiye’de bilinçli ya da bilinçsiz bir eksen kayması mı var? Rusya ile çok çabuk yakınlaşma, bence ekseni kaydırabilmek için de gerekliydi.

İskender Çayla (Delicias Travel): Türk turizmi bir yere doğru gidiyor. Önümüzde çok ciddi bir insan ve birikim kaybı sorunu var. Sektörün direnci ve gücünü düşünmeden ve ne zaman nerede ayağa kalkacağını hesaplamadan bir şey söylemek çok zor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder