5 Ekim 2023 Perşembe

TARİHİN KADİM BİTKİLERİNDEN OLAN “KENEVİR”E DÜNYANIN İHTİYACI AÇIKÇA ORTAYA ÇIKTI


HABER_ARTİN ŞİRİNPINAR


TARİHİN KADİM BİTKİLERİNDEN OLAN “KENEVİR”E DÜNYANIN İHTİYACI AÇIKÇA ORTAYA ÇIKTI

TÜRKİYE’NİN YAKIT’TAN İLACA, KEDİ KUMUNDAN HAYVAN ALTLIĞINA, İNŞAAT MALZEMELERİNDEN KOMPOZİTE, GIDADAN TEKSTİLE BİRÇOK ALANDA KULLANILACAK İLK “KENEVİR HASADI” YAPILACAK

Eski dönemlerde sicim, halat, yelken ve kumaş; “Kenevir” liflerinden yapılırdı. Yaprakları ve çiçeği de, o dönemin şifalı ot statüsündeydi ve ilaç, merhem olarak kullanılırdı. 1920’den sonra Bioyağ, Bioyakıt ve Kompozit yapıldı. Tüm dünyada, Kenevir ekimi kötü niyetli kullanımlar nedeniyle yasaklanınca, bu kadim bitki kullanılamadı. 

Şimdi ise bu bitkiye DÜNYANIN İHTİYACI açıkça ortaya çıktı.

Mandarin Oriental Hotelde yapılan basın toplantısında açıklamalarda bulunan KENEVİRO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, 2019’da Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kenevir’in sanayide, üretimde, gıdada ve ilaçta kullanılması gerekliliğini vurgulayıp, buna destek vereceklerini” açıklamasının ardından KENEVİRO’yu kurarak bu alanda hem tarım hem fabrika yatırımını yapmış. Uğur Balkuv, bu süreci şöyle özetliyor; “Önümüzdeki dönemde de bu bitkiye tüm gelişmiş ülkelerin kurtarıcı olarak sarılacağı aşikar. Neden mi? Karbon emilimi ve oksijen salınımı için, toprakları gençleştirdiği ve verimli hale getirdiği için, diğer her şeyden, her faydadan önce bunun için sarılacaklar. Küresel ısınma dünyanın en büyük sorunu haline geliyor, ileride su belki de en değerli materyallerden biri olacak, güneyden kuzeye tüm dünyada göç riski söz konusu ve tüm dünya tarım planlamalarını hem gıdaya hem de yeşil mutabakata göre yeniden planlıyor.

Bu yüzden bu bitkiyi çok kapsamlı ele almamız lazım ve bu vesile ile de açık alanda, büyük alanlarda kenevir tarımını ve sanayilerini çalışmamız büyük önem arz etmektedir”

Tohumundan yağ, gıda ve kozmetik; Tohum küspesinden hem insana hem de hayvana protein ağırlıklı besin takviyesi; Elyafından iplik, izolasyon malzemesi ve kompozit; Kıtığından hafif nefes alan hafif tuğla ve yapı malzemeleri (tabiat evleri, hafif deprem konutları); Kıtığından WPC [ağaç,plastik,kompozit] (kıtık ve plastiğin karışımından oluşan kompozit dış cephe malzemeleri); Kıtığının sıkıştırılması ve tozunun temizlenmesiyle havyan altlığı, kedi kumu; Kıtığından mobilya sektörüne hammadde; Kıtığından enerjiye yönelik üst seviye çalışmalar karbon, aktif karbon, bioçar, izolasyon malzemesi; Çiçeğinden ve yaprağından CBD, bağışıklık sistemini güçlendiren bir bileşen, ilaç ve kozmetik sektörü; Yaprağından ayrıca kozmetik ve gıda sektörü, Daha ötesi büyük bir yatırım olmasına rağmen alan genişleyince o da olacaktır, pulp ve selüloz tesisi akabinde kağıt türevleri ve viscon elyafı üretimi gerçekleşebilecek ve Türkiye’nin bir çok alanda dışa bağımlılığını azaltacak olan KENEVİRO’nun çalışmalarının devam ettiği ve bu yıl dahil daha büyük alanlarda dikim yapılarak hem ülkemize daha fazla katkı sağlayarak ekonomimize faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder