HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR
Üreticilerin turizme yenildiği bir dönemde betona karşı savaşan 90 yaşındaki Ömer Aras kendi eliyle diktiği mandalina ağaçları için direniyor. e-ticaret yoluyla mandalina satarak ağaçları yaşatmak için mücadele veriyor.
Betona karşı savaşan oğlu Erman Aras ile proje geliştiren Ömer Aras e-ticaret yoluyla mandalina satarak ağaçları yaşatmak için direniyor. 100 dönüm bahçeden 100 ton ürün aldıklarını kaydeden Erman Aras, “Herkes bahçelerini terk etti. Üreticiler turizme yenildi. Babam Bodrum’un en büyük üreticisiydi. Son bir hamleyle formül geliştirdik. Ünlü Bodrum mandalinası, klementini 3-6-9 kiloluk paketleyerek www.bodrummandalini.com adresinden satışa başladık. Ayrıca lösemili çocuklar vakfı gibi kurumlara gönderenlerin fiyatının yarısı bizden.” dedi.
Ömer Aras; Bodrum’a gelen İtalyanların en küçük sorunlarıyla bile ilgilendiği için, hem fahri konsolos yapılmış, hem de İtalya Cumhurbaşkanı’ndan şovalye unvanı verilen ‘çiftçi diplomat’ olmuş.
“Ha çocuk, ha ağaç; ikisini de emek emek büyütürsün. Mandalina ağaçları benim çocuklarım.”
1960’a kadar Satsuma, Klementin ve Portakal cinslerini de ilave ederek ağaç sayısını 4000’e çıkartan Ömer Aras, ağaçlarını korumak için nasıl direndiğini şu sözlerle aktardı: “Çiftçilik benim hayatım. Hiç vazgeçmedim. Çünkü tabiat insanı yaşatır. Biz kilometrelerce öteden taşırdık suyu bahçelerimize. Şimdi çeşmeler evlerin içinde, ama kimse bir şey dikmiyor, üretmiyor. Yazık. Ha çocuk, ha ağaç; ikisini de emek emek büyütürsün. Çocuk bir süre sonra kendi ayakları üstünde durmayı öğrenir, kendi yuvasını kurar. Ağaçlar, sen yaşadıkça seninle birlikte. Mandalina kazandırmıyor. Mandalina para etmiyorsa suç mandalina ağaçlarının mı? Mandalina üretimi arttı ama günün ekonomik şartları maliyetleri yükseltti. Bahçelerin yerlerinde binalar mantar gibi bitmeye başladı. Bodrum’un geleceğini belirleyen şey, kuralsızca genişleyen yapılaşma. Buna rağmen tek bir ağacımı dahi kesmedim. Çocuğum onlar benim. Kim çocuğunu yola atar? Mandalina para etmiyorsa suç mandalina ağaçlarının mı! 1950’li yıllarda yol yoktu; ürettiğimiz malı pazarlamak, deveye hendek atlatmaktan daha zordu; ama para kazanıyorduk. Şimdi malı havayoluyla gönderme imkânımız var; ama satamıyoruz. Görüyorsunuz mal dalında kalıyor. Bodrummandalini.com son bir çaba. Umarım 2009 yılında “Coğrafi İşaret Tescili” de alan Bodrum Mandalinası’nı gelecekte müzelerde görmezler.”
Bodrum’u yeşillendiren ve bahar aylarında hoş kokular saçan ağaçlardan toplanan ve “Coğrafi İşaret Tescili” Bodrum Mandalina’sı artık www.bodrummandalini.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder