27 Ekim 2015 Salı

Kuru gıdada, bereketli günler başladı...


HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



Türkiye, iç tüketimini karşılayacak kadar çeltik (pirinç) üretimi yapmaya hazırlanıyor.  

Bu yıl ve 2016’da, 
“Pilav üstü kuru” ya doyacağız 

Kuru gıdada, bereketli günler başladı. 
Bu yıl ve 2016 yılında, geleneksel lezzetlerimizin sevilen ikilisi “Pilav üstü kuru” ya doyacağız. 
2014 – 2015 yılları Ekim ayı toptan dökme fiyat değişimi karşılaştırıldığında; Pirinç ürün grubunda ortalama fiyat düşüşü %-15 olurken; Dermason fasulye de ortalama fiyat düşüşü %-16 olarak gerçekleşti. 
Nitekim bu yıl gerçekleşen tarımsal üretimde, iklim koşullarının olumlu seyretmesi, çiftçiye verilen teşvikler gibi nedenlerle, buğday, arpa, yulafta son 10 yılın; kırmızı mercimek, çeltik (pirinç), kuru fasulyede ise son 3 yılın bereketli hasadı yapıldı.  
Kuru gıdada 2015 yılı hasadının verimli ve bereketli olduğunu hatırlatan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Topraklarımızdaki bereket, raflardaki fiyatları düşürmeye devam ediyor. Bu yıl halkımız, geleneksel lezzetlerimizden ‘pilav üstü kuru fasulye’ yemeğini daha ucuza yiyecektir” dedi. 



Gelecek 3 yıla kalmadan, çeltik (pirinç) üretimi iç talebi karşılayabilir 

Pirinçte, geçtiğimiz yıllarda iç talebin %60’ı ithal edilirken; son yıllarda çeltik (pirinç) üretiminde yaşanan artış ve devir stokları ile iç talebin asgari bir ithalat rakamı ile yeterli düzeyde karşılanabileceği tahmin ediliyor. Türkiye gelecek 3 yıla kalmadan, iç tüketimini karşılayacak kadar çeltik (pirinç) üretimi yapmaya hazırlanıyor. 
Ülkemizde iç pazarın, yılda ortalama 700 bin ton pirinç talebinin olduğunu anlatan Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis, bu yıl yaklaşık 570 bin ton pirinç üretiminin gerçekleşebileceğini ve geçen yıldan devir eden pirinçle, iç tüketim talebinin sadece %15’i için ithalata ihtiyaç olabileceğini söyledi. Başta daha verimli olan Osmancık-97 çeltik tohumu ve modern tarım uygulamaları gibi nedenlerden dolayı, birkaç yıla kalmadan ülkemizin pirinç ithalatına gerek duymayacağını açıklayan Mehmet Reis, çeltiğe verilen teşviğin yanı sıra sulama altyapısının iyileştirilmesinin önemini vurguladı. Kuru fasulyede de, bu yılki mahsulün bereketli olduğunun altını çizen Mehmet Reis, “Pirinç ve kuru fasulyede, 2016 yılı yeni hasadına kadar, 2014 yılına kıyasla fiyatlardaki olası bir artış, daha düşük oranda olacaktır” dedi. 

Mercimekteki artış ihracattan; Nohuttaki artış leblebiden kaynaklanıyor 

Bu yıl Türkiye’nin, kendi iç tüketim talebinden daha fazla kırmızı mercimek üretimi yaptığını ifade eden Mehmet Reis, 2014 – 2015 yılları Ekim ayı toptan dökme fiyat değişimi karşılaştırıldığında, kırmızı mercimekte %13 olarak gerçekleşen artış nedeninin ise, mercimeğimizin kendine özgü kalite ve özelliği neticesinde dış pazarın yoğun talebi doğrultusunda gerçekleşen ihracatı olduğunu açıkladı. Nohutta gerçekleşen %7’lik fiyat artışının leblebi fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını kaydeden Mehmet Reis, son dönemlerde döviz kurundaki artışa bağlı olarak maliyetlerde yaşanan yükselmenin de bulgurda %6’lık bir fiyat yükselişine neden olduğunu belirtti. 
Türkiye’nin kuru gıda ürünleri iç talebinde, kendi kendine yetebilen bir ülke olmasının önemini dile getiren Mehmet Reis, kuru gıdada çiftçinin desteklenmesi devam ederken; işsiz olan genç nüfusun tarımda çalışmaya teşvik edilmesi yönündeki çalışmalarının yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. 



2014-2015 yılları Ekim  Ayı Toptan Dökme Fiyat Değişimi (Kdv Hariç ₺/kg)
Ekim 2014- Ekim  2015- % Fiyat DÜŞÜŞÜ
Baldo Pirinç                            5,00                                4,20     % -16
Osmancık Pirinç                            3,50                                3,00     % -14,28
Dermason Fasulye                            5,00                                4,20     % -16



2014-2015 yılları Ekim  Ayı Toptan Dökme Fiyat Değişimi (Kdv Hariç ₺/kg)
  Ekim 2014- Ekim  2015- % Fiyat ARTIŞI
Nohut                            4,20                                4,50     % 7
Kırmızı Mercimek                            3,80                                4,30     % 13
Bulgur                            1,75                                1,85     % 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder