20 Ağustos 2023 Pazar

Akdamar Kilisesi’nin Öyküsü Milliyet Arkeoloji’de!


HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR


Akdamar Kilisesi’nin Öyküsü Milliyet Arkeoloji’de!

Tarih, kültür ve arkeolojiyi bir arada sunan Milliyet Arkeoloji, ağustos ayında okurla buluşacak olan yeni sayısında, Akdamar Adası’nın üzerinde yer alan Surp Haç Kilisesi’ni odağına alıyor. Dergide, Harput Kalesi’ndeki kazılardan, insanlık tarihinin 10 bin yıllık geçmişine tanıklık eden 

Canhasan Höyüklerine uzanan pek çok özel konuya değiniliyor.

Özel konu başlıklarıyla arkeoloji dünyasına farklı bakış açıları sunan Milliyet Arkeoloji, yeni sayısının kapak sayfasında okuru sonu hüzünlü biten bir aşk efsanesi ve kilisesi ile meşhur, Van Gölü’nün dört adasından biri olan Akdamar Adası’na götürüyor. Van gezilerinin olmazsa olmazı Surp Haç Kilisesi, Tevrat ve İncil’den hikâyelerin kabartmaları ve eşsiz mimarisiyle göz dolduruyor. 

20AğustosPazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte ücretsiz olarak sunulacak olan dergide Harput Kalesi’ndeki kazılarda, binlerce yıla yayılan farklı uygarlıkların izleri sürülürken, 12 bin yıllık Göbeklitepe’nin bir yerleşim alanından daha fazlası olduğunu hatırlatan İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz’un Göbeklitepe ve çevresinde çektiği karelerden oluşan sergisi “Yeni Bir Hikâye”nin detaylarına değiniliyor. 

Yeni sayıda ayrıca Pergamon (Bergama) Antik Kenti’nde zanaatkârların taşlara oydukları harflerin yolculuğu “Pergamon: Yunan Harfli Bir Yazı Tipi Tasarımı” kitabı odağa alınarak anlatılıyor. Anadolu topraklarına ve özgürlüklerine tutkuyla bağlı “Işık Ülkesi”nin insanları Lukkalara (Likyalılar) detaylı bakış, Anadolu’nun 10 bin yıllık karakutusu Canhasan Höyüklerindeki çalışmalar da Milliyet Arkeoloji okurlarına sunuluyor. 

Dergi, turizmin nasıl başladığını da ele alıyor ve meraklısını binlerce yıl öncesine götürüyor.
Turizmin ayrılmaz parçası rehberliğin tarihinin de nasıl asırlar öncesine dayandığı farklı açılardan ele alınırken, 10-25 Eylül tarihleri arasında Riyad’da gerçekleştirilecek, Türkiye’nin Gordion Antik Kenti ve beş farklı ahşap direkli caminin adaylıkları ile katılım göstereceği UNESCO Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nın ayrıntıları da okurlara aktarılıyor.  

Milliyet Gazetesi ile birlikte bazı kentlerde bayilerden ücretsiz olarak ulaşılan Milliyet Arkeoloji dergisine, Getir, Shopier, Trendyol, Turkcell Dergilik ve dijital platformlardan da erişilebiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder