HABER MERKEZİ-TALİN ŞİRİNPINAR
ANBA ve EGD öncülüğünde İnşaat Platformu kuruldu
İnşaat Platformu kuruldu
30 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren ANBA Yayın Grubu ile 800'ü aşkın üyesiyle ekonomi basınının sesi olan Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ortak bir platform oluşturdu.
Sektöre katma değer sağlamak, mühendislik-müşavirlik-proje grupları, mimarlık-mütehhitlik ve inşaat sanayi derneklerinin yanı sıra, akademisyenleri ve sektöre katkı sağlayan kurum ve kuruluşları aynı çatı altında toplamayı amaçlayarak çalışmalarını sürdüren “İnşaat Platformu” dernekleşmeden, tüzel kişiliğe sahip olmadan “sivil toplum buluşması” olmayı hedefliyor. Tarafsız, bağımsız, siyasetten uzak, mevcut dernek, kurum ve kuruluşlarla ortak hareket ederek, sektörün sorunlarını dile getirmeyi hedefleyen “İnşaat Platformu”, ilk toplantısını 30 Temmuz'da gerçekleştirdi.
İnşaat Platformu'nu “Yeni nesil sivil toplum buluşması” olarak nitelendiren Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde ilerleyen toplantı, 200'ün üzerinde katılımcıyla interaktif bir katılım ile devam etti. Birçok dernek ve sektör katılımcısının değerlendirmeleri ile devam eden toplantı da İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın: “İTO olarak İnşaat Platformu'nu destekliyoruz ve tüm çalışmalarında yanında olacağız” dedi.
"İnşaat sektörüne, 1.3 trilyon dolar yatırım yapılacak"
İnşaat Platformu kurucularından ANBA Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Kılınç, sektöre dair verileri paylaşarak şunları söyledi:
"İnşaat, ülkemizin en güçlü lokomotif sektörü. 200 civarında alt sektörü peşinden sürüklüyor. 40 bin çeşit ürünün kullanımına imkan tanıyor. Alt segment tüm ürünleri eklediğinizde bu rakam 1 milyon kaleme kadar ulaşıyor. Doğrudan 2, dolaylı olarak 5 milyona yakın kişiye istihdam sağlıyor. İnşaata girdi sağlayan tüm unsurlarla birlikte GSYH’dan aldığı pay %30. Ülkemiz adına o kadar önemli ki... Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılına kadar kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere, ulaşım-enerji-altyapı ve üstyapı projelerine 1.3 trilyon dolar yatırım yapılması hedefleniyor. Bunun için biz, İnşaat Platformu'nu, sektörün sorunlarının tespit edilmesi ve giderilmesi konularını çok önemsiyor ve herkesin katkılarını bekliyoruz" dedi
"Yurtdışı müteahhitlerimiz, cirosal payını arttırınca başarıya ulaşmış olacak"
Küresel rakamlara da değinen Mahmut Kılınç: "Dünya inşaat harcamaları 9.3 trilyon dolar, dünya inşaat malzemeleri pazarı ise 6.8 trilyon dolardır. Türkiye inşaat harcamaları ise 162 milyar TL. Dünya inşaat malzemeleri pazarından aldığımız pay ise %1 bile değil. Türkiye 40 yılı aşkın süredir, 102 ülkede, 300 milyar doları aşan iş hacmiyle temsil edilmektedir. Yurtdışı müteahhitlik firmalarımız ENR Top 250 listesinde, 42 firmayla 2. sıradadır. Bu ikincilik önemli bir başarı olsa da, aslında eksik yönleri vardır. Çünkü Türkiye, 42 firma ile 2014 yılında yurtdışı iş hacmi olarak yaklaşık 25 milyar dolar iş hacmine ulaşmıştır. İspanya ise sadece 13 firma ile geçtiğimiz yıl 85 milyar dolarlık iş hacminin sahibi olmuştur. Yurtdışı Türk müteahhitlik sektörümüz, cirosal payı arttırınca tam anlamıyla başarıya ulaşmış olacaktır. Bunun için de, yıllık en az 50 milyar dolarlık iş hacmine ulaşabilmesi için devletin aktif rol alması gerekmektedir” dedi.
"305 bin müteahhit, gerçek anlamda 'inşaat müteahhidi' değildir"
Mahmut Kılınç sözlerini: "KİK verilerine göre ülkemizde 305 bin müteahhit vardır. Ancak, bu veri çok sağlıklı değildir. Bu rakamın sadece %20'si inşaat müteahhitidir. Kamuya iş yapan müteahhit 60 bin, özel sektöre iş yapan ise 100 bin civarındadır. Yani, sadece yaklaşık 160 bin civarında inşaat müteahhidi vardır. Bu noktada, inşaat müteahhidi ayrımının yapılması oldukça önemlidir" diyerek tamamladı.
“İstanbul Ticaret Odası olarak İnşaat Platfomu'na tüm desteği sağlayacağız”
İnşaat Platformu'nun ilk toplantısına katılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın görüşlerini ve değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve yönetim kurulunun da desteğiyle özellikle inşaat sektörünü 2023 vizyonu çerçevesinde stratejik bir sektör olarak değerlendirmeye karar verdik diyerek sözlerine başlayan Kalsın: “Bu çerçevede geçtiğimiz bu 2 yıllık süre zarfında bir çok faaliyet gerçekleştirdik. Bunlar içerisinde somut projelerde, makro düzeyde uzun vadeli projeksiyonlar var. Öncelikle somut projeden bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Fransa Cannes şehrinde dünya çapında ünlü uluslararası gayrimenkul fuarı, MIPIM gerçekleştiriliyor. Fransa'daki bu etkinliğine İstanbul'un dev bir maketini taşıdık. 95 metrelik, ileride büyütülmek üzere modüler bir sistemle hazırlanan bu dev maket, ülkemiz için ilk defa bu kadar geniş kapsamlı, bu kadar ince planlanmış bir çalışmaydı. Hem İstanbul'u tanıttık hem de gayrimenkul inşaat sektörü için orada bulunan üyelerimizi dış dünyanın tanıması gayreti içinde olduk. Bu tarz fuarlarda yine faaliyetlerimiz devam edecek” dedi.
İstanbul Ticaret Odası kapsamında yapılan inşaat sektörü çalışmalarına da değinen Murat Kalsın: “İnşaat ve gayrimenkul ihtisas komitesini kurduk. Bu komitenin çatısı altında mimarlık, mühendislik, inşaat, altyapı, konut inşaatı gibi birçok komitemiz var. Tüm bu komitelerin 60 binin üzerinde üyesi, toplamda ise 375 bin üyesi bulunuyor. Sektörü tüm boyutlarıyla masaya yatırdık, tam 52 tane kurumla irtibata geçtik; 17 tane akıl toplantısı yaptık. Çok ciddi tartışmalar oldu ve sektörün ciddi manada bir lobi sorunu olduğunu ve çok başlı bir yapısı olduğunu tespit ettik. Sektörün 600'ün üzerinde somut sorunu olduğunu tespit ettik ve tüm bu sorunları 28 tane proje dönüştürdük. Yakın bir zamanda bu projeleri kamuoyu ile paylaşacağız. Ondan sonra bizde netice almak üzere, sivil toplum kuruluşlarıyla siz değerli sektör temsilcileriyle ve tabi ki bundan sonra İnşaat Platformu'nu da bu çalışmalara dahil etmek istiyoruz. Ben gerçekten çok teşekkür ederim. Bu önemli bir oluşum ve bizler de çok önemsiyoruz. Ki özellikle çok kıymetli tecrübeli Celal Toprak ve Mahmut Kılınç hem iş dünyasından hem sektörden çok değerli dostlarımız. Sizler de bugün burada zahmet edip geldiniz, kendi zamanınızdan çaldınız, sektör için iş dünyamızın geleceği için vakit ayırdınız, çok teşekkür ediyorum. Biz İstanbul Ticaret Odası olarak başta meslektaşınız olarak şahsım ve yönetim kurulu olarak bu platforma elimizden gelen gayretle tüm desteği sağlamayacağımızın sözü verebilirim. Yapacağınız çalışmalarda bizleri de bilgilendirirseniz önümüzdeki süreçte hep beraber güzel çalışmalara imza atarız” açıklamasında bulundu.
“Mimarlık, müşavirlik, mühendislik hizmetlerimizi artık yurt dışında satabilmeliyiz”
İnşaat Platformu ilk toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Evrenol Mimarlık Kurucu Ortağı Yüksek Mimar Mehpare Evrenol “35 yılı aşkın meslek hayatım içerisinde, milyonlarca metrekare inşaatın grup olarak müellifi olduk. Ve şöyle bir nokta var, birçok projemizi tanıyorsunuzdur ama, o projenin müellifi olduğumu bilmiyorsunuzdur Çünkü çok yakın zamanlara kadar mimarın adı yoktu. Şimdilerde mimarlık, mühendislik, müşavirlik bir miktar daha öne çıkmaya başladı. Biz bunu ayağa kaldırmalıyız, bu yüzden de bizi buraya davet ettikleri için, böyle bir birlik içerisinde mimarların da söz sahibi olması gerektiğini düşündüğü için ANBA Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Kılınç'a çok teşekkür ederim” dedi.
Prof. Metin Hepgüler'e "Vefa Ödülü" verildi
İnşaat Platformu her toplantısında inşaat sektörüne 50 yıl hizmet veren duayenlere ödül vermeye karar verdi. İnşaat Platformu Vefa Ödülü'nün ilki dünyaca ünlü mimar Prof. Metin Hepgüler'e verildi. Tam 50 yıl önce Türkiye'nin ilk uluslararası mimarlık şirketini kuran Hepgüler, bugüne kadar ödüllendirildiği 181 proje yarışmasında; 81 birincilik, 29 kez uluslararası birincilik ve 14 kez milletlerarası madalyaya layık görüldü. Hepgüler, 21'inci asrın 200 meslek lideri içerisinde tek mimar ve tek Türk olarak tarihe geçti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder