HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
Bulut Bilişime harcanan para, 4 yılda 2 kat artacak. Bulut bilişime yatırım yapan global şirketler ise gelirlerini, önümüzdeki yıllarda katlayarak elde etmeyi sürdürecek…
2015’de Bulut Bilişime harcanan 70 milyar dolar,
2019’da 141 milyar dolara çıkacak
International Data Corporation (IDC) tarafından yapılan analize göre, bulut bilişim için sistem altyapı yazılımı, uygulama geliştirme ve yazılımı, uygulama ve donanım altyapısına ciddi kaynak ayrılıyor. Nitekim 2015 yılında bulut bilişimi geliştirmek için harcanan 70 milyar dolar kaynağın, 2019 yılında 141 milyar dolara çıkacağı belirtiliyor. Global şirketler, bulut bilişime yaptıkları yatırımın karşılığını alıyor. Amazon web servislerinin 2015 dördüncü çeyrek geliri %69 artarak 7,88 milyar dolara ulaşırken; aynı dönemde Microsoft Azure gelirlerini 5,1 milyar dolar açıkladı.
Bulut Bilişim ve Microsoft Azure Platformu hakkında bilgi veren REM People Yazılım Takım Lideri Alim Akyol şunları söyledi:
“Microsoft firması; bulut bilişime Amazon ve Google’dan sonra giriş yapmasına rağmen, hızlı bir yükseliş gösterdi. Microsoft Azure Web; mobil, veri tabanı sunucuları, dosya depoları gibi standart yapıların yanı sıra büyük veri (Big Data), veri analizi, yapay zekâ (Machine Learning) gibi servisleri de hizmete sunmaktadır. Azure servislerinin diğer Microsoft uygulamaları ile tam uyumlu olması, geliştiriciler için büyük bir avantaj sağlıyor. Visual Studio entegrasyonu sayesinde, cloud için web ve mobil servisler geliştirmek kolay olmaktadır. Uygulama geliştirme, test ve yayınlama süreçleri hızlı ve kolay bir şekilde yapılabiliyor. Azure’un dünya çapında yayılmış 32 sunucu çiftliği sayesinde, herhangi bir afet anında, verilerin korunması ve bu verilere sorunsuz bir şekilde ulaşılması gerçekleşmektedir. Bir veya birden fazla fiziksel lokasyondaki sunucular, yedekleme amaçlı kullanılmaktadır” diye belirtti.
Microsoft Azure, sosyal medyaya entegre olmayı sağlıyor
Microsoft Azure’nin özellikleri hakkında konuşmasını sürdüren Âlim Akyol, şunları kaydetti:
“Microsoft Azure, geliştirilen uygulamaların Microsoft dışında, Facebook, Twitter, Google gibi popüler sosyal medya uygulamalarına entegre olabilmesine de olanak sağlamaktadır. Bu sayede; hem web, hem de mobil servis kullanıcıları istedikleri hesapları ile kayıt olma ve giriş yapma seçeneğine sahip olunmaktadır. Microsoft Azure; servislerin gerçek zamanlı olarak görsel olarak izlenmesini, aşırı yüklenme durumunda alarm tetiklenmesini ve yetkililerin uyarılmasını, gerçek zamanlı ve geçmişe yönelik veri akışı ve kaynak kullanımının gözlenmesini sağlayan ek araçlar ile donatılmıştır. Detaylı analitik veriler alınmasını sağlayarak, alınabilecek aksiyonlar için öneriler de sunulmaktadır” diye konuştu.
Bulut bilişim: Güvenlik, hız, kolaylık sağlıyor
Firmaların ve kişilerin bulut bilişime yöneldiğini ifade eden Âlim Akyol, şunları anlattı:
“Uygulamaların ve veri tabanlarının, yerel ağdan internete (bulut) taşınmasına, bulut bilişim denildiğini hepimiz biliyoruz. İnternetin yaygınlaşması, hızlanması ve ucuzlaması sonrasında, bulut bilişim önem kazanmaktadır. Ağ, donanım, yazılım lisansları satın alınması ve bunların sürekli yönetilmesi, hem maliyetli, hem de zaman alıcıydı. Oysa Bulut bilişim; güvenlik, hız, kolaylık, yük dengelemesi, yedekleme, afetle mücadele, entegrasyon gibi birçok özelliği sunmaktadır ve düşük maliyetleri sayesinde işletmeler dışında, bireylerin de web ve mobil uygulamalarını internet ortamına taşımalarına olanak sağlamaktadır. Gelişen teknolojileri bünyelerine katan bulut sistemler, uygulamaların kolayca yeniliklere adapte olmasına imkân vermektedir. Bulut sistemler, mobil cihazların hızlı yaygınlaşmasına paralel olarak, mobil servislerin ve mobil teknolojilerin de hemen hemen aynı hızda yaygınlaşmasına olanak sağlamaktadır. Firma ya da kişilerin de, uygulama ve verilerin güvenliği, performansı, güncellemesi, loglanması, yedeklenmesi gibi ek işleri düşünmelerine, zaman ve para harcamalarına gerek kalmamaktadır. Bulut sistemler, tüm bu ek ağır yükleri kaldırmış, bunların yönetim ve denetimini üstlenmiştir. Firma ya da kişilere ise; sadece uygulama geliştirmek ve yayınlamak kalmıştır. Bazı firmalar, hibrid bulut kullanmayı tercih etmektedir. Hibrid yapılarda, sistemin parçaları dağıtılmıştır. Örneğin, web uygulamalar bulutta yayınlanırken, veri tabanı yerel ağda tutulmaktadır. Ya da veri tabanı bulutta, uygulamalar yerel ağda tutulmaktadır. Bazı uygulamalar, sadece firma içinden erişime açık olduğundan, bu yöntem daha çok tercih edilmektedir. Özetle, bulut bilişime olan ilgi ve talebin artması, bu alana yapılan yatırımların artmasına ve son kullanıcı maliyetlerinin azalmasına sebep olmaya devam edecektir. Lokal olarak kurulacak bir sisteminin maliyeti, bulut sistemlere göre kat ve kat fazladır. Şuan servis sağlayıcıları; ücretsiz veya cüzi aylık ödemeler şeklinde, tüm bu hizmetleri sunmaktadırlar. Bugün birçok firma, yerel sunucu barındırmaktansa, bulut sistemleri kullanmayı tercih etmektedir. Artan kullanıcı sayısına paralel olarak, sistemlerin yükseltilmesi kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder