HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
Dijital çağın kritik başlığı Siber Güvenlik Konferansı’ndan önemli uyarı
“Fabrikalardan enerjiye siber güvenlik,
çağın hem tehdidi; hem yeni rekabet alanı”
Türkiye’de kamu dışında ilk kez bir siber güvenlik konferansı 20 Ekim 2017 tarihinde Siber Güvenlik Araştırmaları Derneği ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Yeni Medya Bölümü işbirliğiyle gerçekleşti. İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’ndaki organizasyona yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda uzman isim katıldı. Birincisi gerçekleşen konferansta siber güvenlik konusu tüm yönleriyle masaya yatırıldı.
Organizasyonun düzenleyici isimleri olan İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Akçay ve Siber Güvenlik Araştırmaları Derneği’nden Yrd. Doç. Dr. Zeynep Ece Ünsal, dünyanın gündemini belirleyen bu konuda Türkiye’nin farkındalığını artırmaya amaçladıklarını belirttiler. Konferans, bir STK ile üniversitenin ortaklaşa düzenlediği ilk organizasyon özelliğini taşıyor. Akçay ve Ünsal yaptıkları açıklamada “Birincisini gerçekleştirdiğimiz bu buluşmanın, gelecek yıllarda da devam edeceğini ve bunun ülkenin konuya bakış açısına önemli katkılar sağlarken, dünyadaki gelişmelerin de ülkemize aktarılmasını sağlayacağını düşünüyoruz” dediler.
Microsoft’tan Dr. Özkaya: “Artık, F16 ile bilgisayar arasında fark kalmadı”
Konferansın açılışında konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli “Kim teknolojide zirveye çıktı ise daha mutlu, daha zengin ve daha başarılı olacaktır” diyerek gelecekte karşılaşacağımız teknolojik gelişmelerin önemini vurguladı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Okata ise, herkesin bilgisayar kullandığına dikkat çekerek, bunun her bireyi bir ağın parçası haline dönüştürdüğüne dikkat çekti.
Assoc. Prof. Dr. Mitko Bogdonoski ise, siber ortamın sağladığı olanakların bir tehdit unsurda olabileceğini açıklayarak, siber güvenlik sorunlarının teknik ve insan kaynaklı olabileceğini; teknik sorunların çözülebileceğini, insan kaynaklı sorunların ise, insanların kendilerini güncelleyerek çözebileceğini dile getirdi.
Microsoft bünyesinde hizmet veren Türkiye’nin yetiştirdiği uzman isimlerden Dr. Erdal Özkaya ise konuşmasında “Bilgisayarları artık bir silah olarak görüyorum. Bence bir F-16 ile bir bilgisayar arasında hiç bir fark yok. Bilgisayar korsanlığının bir hobi değil, geliri çok olan yasadışı bir iş alanı olduğunu anlamalıyız” dedi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Deniz Akçay ve Mehmet Nuri Dursun “Bilgi Harbi ve Türkiye” başlıklı sunumlarında ; Yakın bir gelecekte devletlerarası mücadelenin siber alanda yoğunlaşacağını ve buna göre de devletlerin artık siber kuvvetler tesis etmeye başladıklarını açıkladılar. Akçay sözlerinin devamında; bilgi ve bilişim sistemleri güvenliğinin ulusal ve uluslararası güvenliğin bir parçası haline geldiğini vurguladı.
Gün boyu süren konferansta yerli ve yabancı uzmanlar, gerek dünyadaki gelişmeleri ve tehditleri, gerekse de Türkiye özelinde yapılması gerekenleri ortaya koydular.
Yrd. Doç. Dr. Deniz Akçay
İstanbul Gelişim Üniversitesi
Yeni Medya Bölüm Başkanı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder