26 Temmuz 2024 Cuma

Borsa Meydanı toplantısında bu ay zeytinyağında taklit ve tağşiş konuşuldu.

 

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



ZEYTİNYAĞINDA TAKLİT VE TAĞŞİŞ İTİBARI ZEDELİYOR

İstanbul Ticaret Borsasının Güvenilir Ürün Platformu paydaşlığında düzenlediği Borsa Meydanı toplantısında bu ay zeytinyağında taklit ve tağşiş konuşuldu. Toplantının açılış konuşmasında Türkiye’nin, dünyanın en önemli zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri olduğunu hatırlatan İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, zeytinyağında taklit ve tağşişin sektörün itibarını zedelediğini belirtti. Kasap, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişmesi ve güçlü bir küresel aktör olabilmesi için bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi. 

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde düzenlenen‘‘Zeytinyağında Taklit ve Tağşiş’’ başlıklı etkinliğe; Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (IOC) İcra Direktörü JaimeLilloLópez, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TARİŞ) Genel Müdürü Güngör Şarman, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Osman Berberoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Toplantıya bir video mesaj ile katılan Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (IOC) İcra Direktörü JaimeLilloLópez, “Biz tağşiş ve taklidi önlemek için araçlar sağlıyoruz ve üye ülkelerimizden uzmanlarla işbirliği içerisinde aktif olarak çalışıyoruz. Bu çalışmalarımıza Türkiye’den de uzmanlar katılıyor”dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber ise zeytinyağının en çok taklit edilen ürünlerden olduğunu belirterek, “Zeytinyağının çok talep görmesi ekonomik değerini yükseltiyor. Bu yüzden en çok taklit ve tağşiş yapılan ürünler arasında yer alıyor. İzlenebilirlik uygulamasıyla ürünün üreticisine kadar ulaşmayı hedeflemekteyiz.Yaptığımız denetimler ve izlemeyle bu sorunun önüne geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

Hem zeytinyağı üreticilerinin hem de satış noktalarının çeşitliliği dolayısıyla denetimin giderek zorlaştığına dikkat çeken Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan,“Taklit ve tağşişin önlenmesi için sektör olarak resmi otoriteye yardımcı olmak izliyoruz. Bu konuda Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin de dâhil olduğu bir denetim mekanizması kurulmalı” şeklinde konuştu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun da taklit ve tağşiş yapan ve bu ürünleri satan firmaların denetlenmesinin halk sağlığı için önemine işaret ederek, “Denetimlerin yanında tüketicinin zeytinyağı konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalığının artırılması da gerekiyor. Denetim mekanizması ne kadar etkili olursa, küresel pazarda da o kadar güçlenebiliriz.”

Türkiye’nin her geçen yıl daha önemli bir zeytin ülkesi olduğunu ifade eden Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TARİŞ)Genel Müdürü Güngör Şarman, “Sofralık Zeytinde735 bin ton ile dünya birincisiyiz. Bu gücümüzü korumak ve küresel pazardaki payımızı artırmak için taklit ve tağşişi engellemeliyiz”dedi.

Zeytinyağında taklit ve tağşiş sorununun tüm tarafların iletişimiyle çözülmesinin daha sağlıklı olacağını belirten Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil,“Zeytinyağı ile ilgili işlemler için Bitkisel Yağ Sanayicileri Konseyimizin de görüşü alınmalıdır” dedi.

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Osman Berberoğlu ise taklit ve tağşişin geçmişe oranla günümüzde daha büyük bir sorun haline geldiğini belirterek, ev dışı tüketimin yaygınlaşmasına ve e-ticarete dikkat çekti. Berberoğlu, “Bugün çok farklı bir dünyada yaşıyoruz. Bugün devlete de, sektöre de, tüketiciye de düşen çok daha fazla sorumluluk var. Çünkü bugün taklit ve tağşiş edilmiş zeytinyağı, geçmişe göre tüketicilere çok daha kolay ulaşıyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder