HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
İstanbul Atatürk Havalimanı Turistik Charter uçuşlarına mutlaka açılmalıdır.
Uçak bileti fiyatlarında İstanbul dünyanın en pahalı destinasyonlarından biri.
İstanbul’a daha çok turistik charter uçakları inmeli.
İstanbul turizmi ve Türkiye turizminin 2025 sezonunu kurtarmamız için charter uçuşları şart.
İstanbul Turizm Derneği İSTTA ve Travelshop Turkey Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kalender, ülkemizin turizm sektörünün mevcut gidişatı ve önümüzdeki süreçte uygulanabilecek bazı iyileştirme çalışmalarının ileri dönemler için faydalı olabileceği konular üzerine açıklamalarda bundu.
Murtaza Kalender açıklamalarına başlarken konunun özeti olarak; Turistlerin bir destinasyona gitmeye karar verirken, önce uçak bileti fiyatlarına sonra vize ücretlerine ve sonra otel konaklama imkanı ve fiyatlarına bakmakta olduğunu, bu üç kriteri birbiri ile entegre ederek ortaya çıkan tatil maliyetine göre kararını verip o destinasyonu tercih ettiğini ifade ederek. Bu açıklamasında en temel maliyet kalemi olan uçak biletlerinin, İstanbul’a inişli uçuşlar için diğer destinasyonlar ile karşılaştırıldığındaki yüksek fiyatlara sahip olmasını değerlendireceğini ve bu konu ile ilgili ortalama rakamlar ve sayısal veriler paylaşacağını belirtti.
İçerisinde bulunduğumuz turizm sezonunun, ülke genelinde değerlendirmeleri ile başlayan Kalender; Özellikle konaklama tesislerinin geçtiğimiz sezonlara göre karşılaştırıldığında düşük kalan doluluk oranlarının eğer gerekli müdahaleler yapılmazsa daha da gerileyebileceğini belirtti.
Kalender cümlelerine; “Bunun nedenini araştırdığımızda İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanına rekor sayıda uçak inmesine rağmen, uçak bileti fiyatlarının rakip destinasyonlara göre iki katına kadar yaklaşması. Türkiye’nin ana pazar olarak belirlemiş olduğu Amerika, İngiltere, Avrupa, Çin ve Asya Pasifik’ten rakip destinasyonlara daha uygun uçak biletlerinin bulunduğunu görmekteyiz. Avrupa’dan rakip destinasyonlara daha çok ve daha uygun fiyatlara charter uçuşları gerçekleşmekte.” şeklinde devam etti.
“Bunun için İstanbul Atatürk Havalimanı turistik charter uçuşlarına açılmalıdır.
Çünkü tarifeli uçuşların İstanbul’a çok pahalı olması hatta milli gururumuz Türk Hava Yolları’nın direk uçuşlarından dolayı fiyatlarının diğer destinasyonlara göre daha pahalı olması, Türkiye turizmi için dezavantaj oluşturmaktadır.
Bir fikir vermek gerekirse Turizm Bakanlığımız ve Türk Havayolları iş birliği ile ülkemize gelen ve 1 haftalık konaklama yapacak ziyaretçiler için haftalık charter uçuşlar düzenlenerek bu uçuş fiyatlarını rekabet edilebilir hale getirebiliriz.
Atatürk Havalimanı’na inecek özel turistik charterlarda geçerli olmak üzere, özel alan vergisi gibi maliyetler alınmazsa, bu kolaylık charter uçuşlarının ve gelecek turist sayılarını mutlaka arttıracaktır.”
Murtaza Kalender sözlerine;
“Eğer İstanbul’u turistle doldurabilirsek bu tüm Türkiye’nin dolacağı anlamına gelir. Unutmayalım ki İstanbul’a gelen turist en çok katma değere sahip, 56 ayrı sektöre katkı yapan bir profildedir.
Ayrıca İstanbul’a gelen turist en çok müze ve ören yeri ziyaretinde bulunan, otel dışında gezi ve eğlence için harcama yapan önemli bir profile sahiptir.
Dünya’nın en pahalı vize ücretini uyguluyoruz, Türkiye’ye gerçekleşen uçuşlarımız aşağıdaki örnek araştırmalarımıza göre diğer destinasyonlardan yüksek kalmakta. Bunlara müze ve ören yerleri giriş ücretleri, yeme-içme fiyat bantlarını da ekleyince bütün bu etkenler toplam tatil maliyetini yükseliyor ve turist gelişlerini direk etkiliyor.
Bizler ülke ve turizm paydaşları olarak önlemlerimizi şimdiden almazsak gelecek yıl için bizleri maalesef daha zor günler bekliyor olacaktır.” şeklinde devam etti.
Murtaza Kalender, bu fiyat farkı açıklamasını içerisinde bulunduğumuz Ağustos ayını örnek göstererek detaylandırdı.
” Yaptığımız araştırmaya göre örneğin İngiliz turistlerin Londra’dan İstanbul’a gelmesi için gidiş-dönüş uçak biletine ortalama en az 550 USD ödemesi gerektiği fakat rakip turistlik destinasyonlara gitmek için bu rakamın özellikle İspanya veya Yunanistan için ortalama 250 USD bandında olduğu gözlemlenmektedir.”
Hindistan
Mumbai – İstanbul 670 USD ortalama aktarmalı 6 saat
Mumbai – Athina 470 USD ortalama aktarmalı 15 saat
Mumbai -Barcelona 560 USD ortalama aktarmalı 30 saat
Mumbai- Kahire 510 USD ortalama aktarmalı 10 saat
Çin
Shangaı– İstanbul 836 USD ortalama aktarmalı 30 saat
Shangai – Baku 700 USD ortalama aktarmalı 19 saat
Shangai – Athina 760 USD ortalama aktarmalı 20 saat
Shangai – Kahire 720 USD ortalama aktarmalı 15 saat
Endonezya
Denpasar– İstanbul 1363 USD ortalama 15 saat
Denpasar – Baku 1150 USD ortalama aktarmalı 17 saat
Denpasar – Athina 1150 USD ortalama aktarmalı 20 saat
Cakarta -Barcelona 1120 USD ortalama aktarmalı 19 saat
İngiltere
Londra Istanbul 550 USD
Londra Barselona 200 USD
Londra Atina 300 USD
Londra Marakeş 340 USD
Fransa
Paris-İstanbul 590 USD
Paris- Barselona 185 USD
Paris- Atina 310 USD
Paris- Marakeş 375 USD
Almanya
Minih-Istanbul 630 USD
Munih- Barselona 275 USD
Munih Atina 260 USD
Münih Agadir Fas 350 USD
İtalya
Milano – Istanbul 500 USD
Milano- Barselona 150 USD
Milano- Atina 200 USD
Milano- Kahire 485 USD
Milano- Marakeş 485 USD
Amerika Birleşik Devletleri
New York Istanbul. 2280 USD
New York Barselona 1150 USD
New York Atina 600 USD
New York Kazablanka 1370 USD
Kanada
Montreal Istanbul 1740 USD
Montreal Barselona 980 USD
Montreal Atina 1060 USD
Montreal Kazablanka 1530 USD
İrlanda
Dublin İstanbul 1000 USD
Dublin Barselona 275 USD
Dublin Atina 420 USD
Dublin Kahire 760 USD
Dublin Marakeş 380 USD
(Bu araştırma 2 Ağustos tarihinde, 07-14 Ağustos gidiş ve dönüşlü biletlemeler ve Skyscanner sitesi en düşük ortalama fiyatlar, uçuş süreleri ile orantılı olarak baz alınmıştır.)
Kalender sözlerine son verirken; 2025 yılı için planlanan MICE, Düğün ve Kültür Turizmi organizasyonlarını kurtarmak için bu seneden acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder