1 Mart 2015 Pazar

Farelere saygımız sonsuz ama “M.I.C.E” fare değildir..

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR




TÜRSAB ( Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ) MICE Acentaları 2023’de Uluslararası Kongre, Toplantı ve Etkinliklerde Türkiye’yi Dünyanın ilk 5 ülkesi arasına taşımayı hedefliyor.

M.I.C.E, Meeting, Incentive, Congress, Events -  Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB denetiminde, teşvik seyahatleri, toplantılar, kurumsal seyahatler, kongreler ve etkinlik organizasyonlarını ifade eden; ülke ekonomisine kazandırdığı dövizle cari açığımızı dengelemek başta olmak üzere, milli gelirimize verdiği katkı ve binlerce insanımıza sağladığı iş imkanı ile son yıllarda adından sıkça söz ettiren büyük bir endüstridir.

Dünya çapında bakıldığında hizmet sektörü içerisinde M.I.C.E. sektörünün itibarı teslim edilmiş; ülkemizde de son 10 yılda ciddi gelişmeler, yatırımlar ve profesyonel iş birlikleri gözlemlenmiştir. Dünya ülkeleri kongre sıralamasına bakıldığında 2013 verilerine göre Amerika Birleşik Devletleri yıl bazında 829 kongre ile birinci sırada yer alırken, Türkiye 221 kongre ile dünyada en çok kongre gerçekleştirilen 18’inci ülke oldu.

2023’te Mice Sektöründen 15 Milyar Dolar…

M.I.C.E. sektör büyüklüğü, ülke açısından önemi ve ekonomik çıktıları dikkate alındığında, bu alanın sadece turizmin bir alt kolu değil, başlı başına bir sektör olduğu da vurgulanması gereken önemli bir gerçektir. Dünya üzerinde olduğu gibi, ülkemizde de bu algıyı oluşturmak ve yönetmek için zaman kaybetmeden tüm paydaşların harekete geçmesi gereklidir.

Bu algıyı yönetirken, M.I.C.E. endüstrisinin turizm sektörüne kazandırdığı mali verilere dikkat çekmeliyiz. Türkiye, dünya sıralamasında önemli bir yer tutan bir turizm ülkesi olmasına ve son derece stratejik bir konumda bulunmasına rağmen, turizm denince akla ilk gelen deniz, güneş, kum tatilidir. Oysa turizm gelirleri ile dünya sıralamasında yer almamızı sağlayan en büyük etkenlerden biri de M.I.C.E. endüstrisidir. Rakamsal olarak tatil amaçlı olarak ülkemize gelen turist sayısı kongre ve toplantı için gelen turist sayısından kat kat fazla olmasına karşın kongre ve toplantı turizmi için gelen katılımcıların harcamaları, tatil amacıyla ülkemize gelen ve her şey dahil bir tesiste geçiren bir turiste oranla ortalama 3-4 kat daha fazladır.
 
Kıyı turizminde kişi başına harcama 600-700 dolar düzeyinde iken bu rakamın kongre turizminde 2 bin - 2 bin 500 dolar seviyesinde olması ülkeler için bu turizm alanının ne kadar cazip olduğunu ortaya koyuyor.

Kongre ve toplantı için gelen katılımcıların sosyo-ekonomik durumu ve kültür seviyeleri kongre turizmini bu anlamda farklılaştıran en önemli etkendir. Ayrıca bu kişilerin her birinin kendi ülkelerinde kanaat önderi oldukları da unutulmamalıdır.

Türkiye'nin 2023 hedefinin 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir elde etmek olduğunu ve dünya genelinde turizm gelirlerinin yüzde 30’a yakını M.I.C.E. endüstrisinden hedeflendiğini düşünürsek, 10 yıl sonra bu rakamın en az 15 milyar dolar olacağını öngörebiliriz.

MICE ile 50 den fazla sektöre kaynak, turizmde 5 değil 12 ay istihdam…

MICE sektörü, tamamen profesyonellik, tecrübe, titizlik ve takip gerektiren çok önemli bir sektördür. M.I.C.E endüstrisi; danışmanlık, konaklama, ulaşım hizmetleri, yiyecek-içecek, catering, aktivite, eğlence, sahne performansları, festival, çevirmenlik tercüme hizmetleri, dekor, tasarım-dizayn, görüntüleme sistemleri, prodüksiyon, ses-ışık-müzik sistemleri, dernek yönetimi, profesyonel sekreterya, insan kaynağı, pazarlama iletişimi desteği, içerik yönetimi, güvenlik, vip hizmetler, turizm destek hizmetleri, sosyal medya takibi, web tasarım gibi 50’yi aşan ayrı iş biriminin entegre olduğu ve yaklaşık 50 ayrı iş sektörünü ayakta tutan bir sektördür.

Tüm bunların yanı sıra, Ege ve Akdeniz bölgesindeki milyarlarca dolarlık otel ve mekan yatırımının kış aylarında da faaliyetlerine devam edebilmesi ve istihdamını 12 aya çıkarmasında en büyük destekçidir.

MICE için en büyük gücümüz Gençlerimiz.

M.I.C.E. endüstrisi; ülkemizin farklı bölgelerinde yetişmiş, eğitim görmüş, farklı alt kültürlerden gelen gençlerimizin, üniversite yıllarından başlayarak istihdam edilebildiği; hareketli, öğretici ve kişisel gelişim için en güzel olanakları cömertçe sunması yönüyle de çalışma ekonomisine kaynak ve genç iş gücüne sağladığı imkanlarla gençlerimiz ve sosyo ekonomik yapımız için büyük bir fırsattır.   M.I.C.E. endüstrisinin ihtiyaç duyduğu genç ve dinamik insan gücü potansiyeli ülkemizde fazlasıyla bulunmaktadır.

Unutulmaması gereken nokta, bu gençleri doğru hedeflere taşıyabilmek, eğitmek ve çalışma prensiplerinin temel maddelerini standardize edebilmektir. Bunu için konusunda uzmanlaşmış acentalarımızın sayıca ve Birlik içinde artması, çok önemlidir. Bu standardizasyon ile olmazsa olmaz kuralları yasalarla belirleyerek, dünya standartlarında çalışma koşullarını yaratıp, iş gücünün sürdürülebilirliğini hedeflemek, devlet politikası olmalıdır.

Toplantı ve Kongreyi dünyada en iyi organize eden ülkeyiz…

Emek-yoğun sektörümüzün alışkanlıkları ile dünyanın birçok yerinde olduğundan daha fazla özverili hizmet anlayışımız, yaratıcılığımız, ezber dışı pozisyon alabilme kabiliyetimiz, proaktif, pratik çözüm anlayışımızla, ayrıca birden çok yabancı dil bilen ekiplerimiz sebebiyle tercih edilebilirliğimiz oldukça yüksektir.

Temel prensiplerimizi standardize etmek için ortak bir dille hazırlanmış yasalar oluşturmak, iş disiplinimize, sağlıklı büyümemize ve her şeyden önemlisi ülke ekonomimize çok daha büyük katkılar yaratacaktır.

Yaptığımız işin öneminin bilinciyle üzerimize düşen görevi yerine getirirsek, dünya ölçeğinde hak ettiğimiz yeri alır, hep birlikte Türkiye‘mizin neler ürettiğini dünyaya gösterebiliriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder