9 Eylül 2015 Çarşamba

. Ülkemizde her yıl 3- 9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftası düzenleniyor...

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR






Bakliyatlar,
karbonhidrat, protein, vitamin, mineral yönünden zengin

Ülkemizde her yıl 3- 9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftası düzenleniyor. Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun yaptığı değerlendirmede, pirinç ve bakliyatın karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengin ve sağlıklı beslenmek için gerekli gıda maddeleri olduğunu belirtti.
Vücudun ihtiyacı olan besinleri dengeli olarak almanın önemini anlatan Işılay Reis Yorgun, şunları söyledi:
“Ekolojik dengelerin altüst olduğu günümüzde beslenmede denge oluşturulması önemlidir. Bunun içinde, vücudun ihtiyacı olan kalori ve minerali besin gruplarından, dengeli bir şekilde almamız gerekiyor. Bu nedenle, yiyeceklerimizin arasında kepek, yulaf ve lifli gıdalara yer vermeliyiz. Sağlıklı bir yaşam için katkı maddesi içermeyen besinleri olabildiğince sık kullanmalıyız. Vücudumuzu korumanın ilk adımı; çağımızın hastalıklarına karşı etkili maddeleri bünyesinde bulunduran besinleri tercih etmekten geçiyor. Besinlerde, anti kanserojen maddelerin neler olduğunu bilmek ve mönüleri buna göre düzenlemek, sağlığımız açısından çok önemlidir. Geleneksel kullanımları dışında, doğal besin kaynağı olan pirinç ve bakliyatları sofralarımızda daha sık kullanarak, nefis yemekler yapılabilir” diye konuştu.

Sağlıklı beslenmeye olan ilgi artıyor

Işılay Reis Yorgun, konuşmasına söyle devam etti:
“Pirinç ve bakliyat; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengin, sağlıklı beslenmek için gerekli gıda maddeleridir. Sağlıklı beslenmeye olan ilginin gün geçtikçe artmasıyla lifli ve kepekli doğal ürünlerin tüketimi yaygınlaşmaya başladı. Lifli yapıları ve içerdikleri hayvansal olmayan proteinler nedeniyle, sağlıklı beslenme diyetlerinde de tercih ediliyor. Etten daha fazla protein içeren bu besleyici ürünler, demir, fosfor ve kalsiyum gibi besin bileşenlerince zengin olmalarının yanı sıra kolesterol da içermezler.  Şişmanlatmadan, vücudun ihtiyacına uygun kaloriyi sağlamaktadır. Doymuş yağ ve kolesterolce zengin olan ete karşı, bir alternatif protein sağlayıcı olarak bakliyat tüketilmesi uygundur. Çünkü her lezzetli sağlık tanesinde doğal yağ, karbonhidrat, selüloz (lif), madensel tuz, su, B ve E vitaminleri bulunmaktadır. Lifli besinler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürmekte, tokluk hissi vererek kilo vermeyi hızlandırmaktadır” şeklinde konuştu.

. Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun yaptığı değerlendirmede, pirinç ve bakliyatın karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengin ve sağlıklı beslenmek için gerekli gıda maddeleri olduğunu belirtti.
Vücudun ihtiyacı olan besinleri dengeli olarak almanın önemini anlatan Işılay Reis Yorgun, şunları söyledi:
“Ekolojik dengelerin altüst olduğu günümüzde beslenmede denge oluşturulması önemlidir. Bunun içinde, vücudun ihtiyacı olan kalori ve minerali besin gruplarından, dengeli bir şekilde almamız gerekiyor. Bu nedenle, yiyeceklerimizin arasında kepek, yulaf ve lifli gıdalara yer vermeliyiz. Sağlıklı bir yaşam için katkı maddesi içermeyen besinleri olabildiğince sık kullanmalıyız. Vücudumuzu korumanın ilk adımı; çağımızın hastalıklarına karşı etkili maddeleri bünyesinde bulunduran besinleri tercih etmekten geçiyor. Besinlerde, anti kanserojen maddelerin neler olduğunu bilmek ve mönüleri buna göre düzenlemek, sağlığımız açısından çok önemlidir. Geleneksel kullanımları dışında, doğal besin kaynağı olan pirinç ve bakliyatları sofralarımızda daha sık kullanarak, nefis yemekler yapılabilir” diye konuştu.

Sağlıklı beslenmeye olan ilgi artıyor

Işılay Reis Yorgun, konuşmasına söyle devam etti:
“Pirinç ve bakliyat; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengin, sağlıklı beslenmek için gerekli gıda maddeleridir. Sağlıklı beslenmeye olan ilginin gün geçtikçe artmasıyla lifli ve kepekli doğal ürünlerin tüketimi yaygınlaşmaya başladı. Lifli yapıları ve içerdikleri hayvansal olmayan proteinler nedeniyle, sağlıklı beslenme diyetlerinde de tercih ediliyor. Etten daha fazla protein içeren bu besleyici ürünler, demir, fosfor ve kalsiyum gibi besin bileşenlerince zengin olmalarının yanı sıra kolesterol da içermezler.  Şişmanlatmadan, vücudun ihtiyacına uygun kaloriyi sağlamaktadır. Doymuş yağ ve kolesterolce zengin olan ete karşı, bir alternatif protein sağlayıcı olarak bakliyat tüketilmesi uygundur. Çünkü her lezzetli sağlık tanesinde doğal yağ, karbonhidrat, selüloz (lif), madensel tuz, su, B ve E vitaminleri bulunmaktadır. Lifli besinler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürmekte, tokluk hissi vererek kilo vermeyi hızlandırmaktadır” şeklinde konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder