2 Kasım 2019 Cumartesi
Kadın Girişimciliğinde Yeni Arayışlar panelinde Kadınlar, Başarı Hikayelerini ve Deneyimlerini Anlattılar...
HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
Kadınlar, Başarı Hikayelerini ve Deneyimlerini Anlattılar
Girişimcilikleri ile topluma ilham veren kadınlarımızın başarı hikayelerini ve deneyimlerini paylaştığı Ekonomide Kadın Eli sloganı ile Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi kapsamında düzenlenen ‘Kadın Girişimciliğinde Yeni Arayışlar’ panelinde kadınların kadının ekonomi içerisinde nasıl daha fazla yer alabileceği ve var olan girişimcilik projeleri üzerinde duruldu.
İş, siyaset, sivil toplum ve medya dünyasının önde gelen isimleri Sarıyer Belediyesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) destekleri ile Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi’nde buluştu.
Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi Etkinlik Komitesi Başkanı Nil Yıldızalp ve YAPDER ile EGD Başkanı Celal Toprak’ın hoş geldin konuşmaları ile başladı. İş hayatında kadın olmanın, özellikle girişimci kadın olmanın hiç kolay olmadığını söyleyen Etkinlik Komitesi Başkanı Nil Yıldızalp, “Çok üzücüdür ki, Anadolu’ya gittiğimizde bu engeller ve mücadele alanları maalesef daha da artıyor. O yüzden Türkiye’de kadın girişimci sayısını arttırmak için özel sektörden, sivil toplum örgütler kadar herkesin yapabileceği şeyler olduğunu düşünüyorum, özellikle iş dünyasında var olan tüm kadınların diğer kadınlara ışık tutması, deneyimlerini paylaşması çok önemli.” dedi.
Yıldızalp konuşmasını, “Ülkemiz için, vatanımız için artık harekete geçmeliyiz. Kadın girişimcilerin aynı zamanda daha fazla sosyal girişimci olmasını ben daha çok önemsiyorum. Gelin iş dünyasında erkekleşen bir kadından çok, kadın bakış açımızı daha çok kullanalım, kadın girişimciliğin yanında, sosyal girişimciliği de benimseyelim. Vicdanlı ve ahlaklı çocuklar yetiştirelim. Bugün burda çağdaş bir cumhuriyet kadını olarak sizin karşınızda başım dik özgürce konuşuyorsam, bu Ulu Önder Atatürk’ün sayesinde. Ne mutlu Türküm diyene ne mutlu Türk kadınıyım diyene.” diyerek noktaladı.
Cumhuriyet bir kadın devrimidir…
Cumhuriyet ve Kadın temalı bir konuşma yapan Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi’nin destekçisi Sarıyer Belediyesi Başkanı Şükrü Genç, “Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Cumhuriyet ve kadın birbirini tamamlayan bir bütündür. İki tarafın da birbirine çok büyük katkısı olmuştur. Kadınlarımız Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir rol oynamış. Büyük zafere katkı yapmışlardır. Halide Edip’ten Kara Fatma’ya yüzlercesi Cumhuriyet’in kahramanlarıdır. Bu da Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerini şekillendirmiştir. Yeni kurulan Cumhuriyet’in neferleri olan kadının rolünü ortaya koymuştur. Kadınlarımıza çoğu batılı ülkeden daha önce ve ve daha geniş haklar tanınmıştır. Kadının yaşamdaki rolünün mutlak bir şekilde konuşulması lazım. Liyakatın yaşamda önemli olduğunu, liyakatlı kadınların önemli olduğunu hatırlatmak isterim. Belediyemizde bugün kadın yöneticimizin de ağırlıkta olarak çalıştığını söylemek isterim.” diye konuştu.
Ekonomide Kadın Eli sloganı ile düzenlenen Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi kapsamında düzenlenen ve Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Kadın Girişimciliğinde Yeni Arayışlar’ panelinde konuşmacılar Beko Satış Direktörü Arel Atakol, Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Direktörü Duygu Aktaş, Moleküler Biyolog-Sentromer DNA Teknolojileri Kurucusu-KAGİDER Üyesi Pınar Akalın, TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu Üyesi-Teksan Jeneratör Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer ve Pasta-Ekmek Şefi Sevilay Gök özellikle kadının ekonomi içerisinde nasıl daha fazla yer alabileceği ve var olan girişimcilik projeleri üzerinde duruldu.
Türk kadınlarını coğrafyamız içinde desteklemeye devam edeceğiz…
‘Beko 100 Yeni Kadın Bayiisini Arıyor’ projesini anlatan Beko Satış Direktörü Arel Atakol, “Bu proje kadın erkek eşitliğinden ortaya çıktı. Bizim 2800 bayiimiz var, içlerinde kadınlarda var ama arzu ettiğimiz kadar değil. Bu nedenle kadınları ekonomiye ve bayii ekosistemimize kazandırmak için bu yola çıktık. 8 Mart 2019’da lansmanı ve Mardin’den Samsun’a kadar birçok şehirden 700’ün üzerinde başvuru yapıldı.” dedi.
Şu ana kadar 16 kadın bayii hayata geçirdiklerini ve projeye kadın-erkek sayısını yarı yarıya yapana kadar devam etmek istediklerini söyleyen Atakol, “İlgi ve alaka devam ettikçe Türk kadınlarını coğrafyamız içinde desteklemeye devam edeceğiz. Projede maddi desteğin yanında koçluk-mentorlük desteği de veriyoruz.” açıklamasını yaptı.
Kültürel kodları iş gücü katılımı ile değiştirebiliriz…
Kadının istihdama katılmasının ekonominin büyümesi anlamına geldiğini kaydeden TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu Üyesi-Teksan Jeneratör Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer “Sağlıklı bir gelecek yetiştirmek ve geleceğe yatırım yapmak için kadınların toplumda kültürel kodların değişmesi konusunda da önemli bir role sahip olduğunu düşünüyorum. Anne olduktan sonra hayatı daha fazla tanımaya başladım. Gelen Z kuşağını da anlamamız gerekiyor. Kalkınmamız için kuşakları tanımalıyız. Kültürel kodları iş gücü katılımı ile değiştirebiliriz.” diye konuştu.
Kadınlar dijitalleşmede çok zayıflar…
Özellikle bilim, sanat ve teknolojide kadın açığının çok fazla olduğuna dikkat çeken ve “Bugün mühendislik fakültelerinden mezun kadın sayısı yüzde 37 iken iş gücüne katılmış mühendis kadın sayısı yüzde 9. Mühendis kadınlar nerede? diyerek sorgulama yapan Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Direktörü Duygu Aktaş, hepsiburada.com’un kadınlar için hazırladığı projeden bahsetti. Aktaş, “Çalışma geçmişi nasıl olursa olsun işini e-ticaret’e taşımak isteyen kadınlara bir pazar yeri sunuyoruz. Ne yazık ki üretimde yüzde 24, perakende yüzde 20 var olan kadınlar dijitalleşmede çok zayıflar. 2017 Mayıs ayından itibaren 5000’e yakın kadını entegre ettik. Toplam satıcılarımızın yüzde 31’i kadın.” şeklinde konuştu.
İşin içine para girince hakimiyet erkeklere geçiyor…
Restoran işletmeciliği gibi erkek egemen bir sektörde var olmanın zorlukları karşısında kendi girişimcilik hikayesini yaratan Pasta-Ekmek Şefi Sevilay Gök, “Pastane-kafe-restoran olarak hizmet veren bir aile işletmemiz vardı. Ancak erkek egemen bir sektörde kadının yeri burada bulaşıkçıklık ve temizlikti. Okulumu bitirdikten sonra ve ben direkt üretime girdim ancak mutfak ustaları erkekti ve bundan memnun kalmadılar. Elinizin hamuru ile bizim işimize karışmayın, diyorlardı. Ev içinde mutfağın hakimi kadınlar iken işin içine para girince hakimiyet erkeklere geçiyor.” dedi.
Özellikle anne olunca temiz gıdaya yönelen kendi markasını yaratmak adına yola çıkan Gök, “İçinde erkek olmayan, kadın emeği ve kollektifi ile yürüyen, ekolojik tarımı destekleyen ekmek yapmaya başladık. Karakılçık buğdayından yaptığmız ekmek ile altın madalya aldık.” derken kadın esnaf olmanın zorluklarından bahsetti.
Kadının kadına desteği her şeyden önemli…
2009 yılında bir biyoteknoloji şirketini kurduğunu söyleyen Moleküler Biyolog-Sentromer DNA Teknolojileri Kurucusu-KAGİDER Üyesi Pınar Akalın, “Benim için kadının kadına desteği her şeyden önemli. Kadın kadına destek verdiğinde herşey değişiyor.” dedi. Üyesi olduğu KAGİDER çalışmalarından bahseden Akalın, “KAGİDER, 62 milyon dolar ciro ile 250 bin kişiye istihdam sağlayan 320 üyesi ile kadınları temsil eden bir STK. Türk ekonomisinin yüzde 8’ini oluşturuyor. Hedefimiz, toplumsal fırsat eşitliğinin sağlanması ve ekonomiye var gücümüzle çalışarak katılmak. Ayrıca iş dünyasından kadınların birbirini bulacağı bir iletişim ağını da hayata geçirdik. www.ticaretinkadinlari.com sayfası üzerinden kadınlar birbirini bulabilir ve bir iletişimde olabilirler.” şeklinde konuştu.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder