Çok sayıda sivil toplam örgütü önderinin
bir araya gelerek kurduğu Güvenilir Ürün Platformu’nun bilgi kirliliğini
önlemek için başlattığı “Ne Yiyelim Ne İçelim, Güveniliri nasıl seçelim”
toplantılarının ilki Elite World İstanbul’da gerçekleştirildi.
Şehitlerin anısına saygı duruşu ile başlayan toplantıda
önemli mesajlar verildi. Son günlerde gündemden düşmeyen gıda güvenliği, Güvenilir
Ürün Platformu’nun “Ne Yiyelim Ne İçelim Güveniliri Nasıl Seçelim”etkinliği ile
gerçekleştirilirken,moderatörlüğünü Güvenilir
Ürün Platformu ve Ekonomi Gazeteciler Derneği Başkanı Celal Toprak yaptı.
Sektörün önde gelen isimlerinden, Aroma Yönetim Kurulu
Başkan Vekili Mahmut Atom Duruk, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis,
Muratbey Peynirleri Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol ve Bereket Döner
CEO’su M. Nezif Emek görüşlerini aktardı.
Dönerin geçmişteki tarihini vurgulayan Bereket Döner CEO’su M. Nefiz Emek, dönerciliğin Türkiye’deki
yerinden bahsetti. Ülkedeki döner sayısına değinen Emek, dönerin dünya çağında
1970’lerde ün yaptığını ve şu dönemde bizim Türk Dönerini önemsizleştirildiğine
değindi. Dönerin satış fiyatının birbirini tutmadığını belirten Nefiz Emek, “Ucuz
dönere siz yaprak döner diyorsanız güvenilir üründen ziyade güvenilir ticaret
ortaya çıkıyor” dedi. Bizim sektörde STK’laşmalar başladı. STK’nın kurulum
amacı yanlış bilinen bilgileri doğru şekilde tüketiciye anlatmaktır. Türkiye'de restaurant Avrupa restorantından 4 kat daha ucuz. Dönerde çamaşır suyu yok bunlar
maalesef trend haberin yansımalarıdır. Markette döner satışını istek üzerine
yapıyoruz.” Dedi.
Güvenilir gıda konusunun değerlendirildiği toplantıda
konuşan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Reis iklim değişikliğinin gıdadaki olumsuz etkilerine değindi. Beslenmenin
önemini vurgulayan Mehmet Reis “Küresel ısınmanın ülkemizdeki olumsuz etkisi
yediğimiz gıdaya kadar etkiliyor. Dolayısı ile bu durum da çocuklarımızın
geleceğini etkilemektedir” şeklinde konuştu.
Atom Duruk: “Karbon
ayak izini çok önceden konuşmalıydık” diyen Aroma Yönetim Kurulu Başkan vekili Mahmut Atom Duruk “Gıdayı kitap
yazanlara bırakırsanız olmaz. Korona virüsü için ne yapılması lazım. İklim
analizleri ile bu ulaştırmanın yapılıp tohumdan başlayarak gübrenin kontrol
edilmesi lazım. İklimin yumuşatılması lazım. Şalvar giyip benim ürünüm organik
denmesini çok doğru bulmuyorum. Binlerce gıda mühendisi, akademisyen ve işin
uzmanı var ve seslerini istedikleri gibi duyuramıyorlar. Onların önünü açmamız
gerekmektedir” dedi.
Bir ürünün güvenilir olup paslandığını anlamak için ham
maddesinden itibaren takip edilmesi önemini belirten Muratbey Peynirleri Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, kaliteli ve
güvenilir olmanın bir bedeli olduğunun altını çizdi.
Tüketicinin ihtiyaçlarının temel sorun hale geldiğini ifade
eden Herbalife İdari ilişkiler Direktörü
Samet Serttaş, bitkisel proteinlere yönelik beslenmenin tartışmalar söz
konusu olduğunun altını çizdi.Güvenilir gıdaya nasıl erişebilirizkonuştuğumuz
bu günlerde, bilimsel bilgilerin ticarete dönüştüğünü söyledi.
Etkinlik sertifika takdimi ile sona erdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder