5 Kasım 2015 Perşembe

TÜRSAB HEPİMİZİN" Platformu Başkanı Emin Çakmak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu...


HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



TÜRSAB HEPİMİZİN"  Platformu Başkanı Emin Çakmak basın mensuplarına  Varto’ya gittiniz mi   Ben mecburen gitmek zorundaydım çünkü orada bir temsilcim var. Deprem sonrası  Varto’da  yasayan insanlar Belçika’ya gittiler. Döndüklerinde yeni Varto’yu  yarattılar. Doğu da gezdiği yerleri anlatan Emin Çakmak Ceylan Prinçcioğlu’nun sorusuna da cevap verdi. Muş’un yolu gerçekten yokuş mu? Emin... Emin Çakmak Hakkari daha yokuş ve dik diyerek cevap verdi. Biz turizmin başkentlerini geziyoruz ama nerede bir temsilcimiz var ise biz oradayız gitmek zorundayız. Biz emin adımlarla çaka çaka geliyoruz. Sözcü gazetesinin temsilcisi  Emin Çakmak’a bir soru yöneltti. Mevcut Başkan Başaran Ulusoy her defasında  son diyor ama yine başkan seçiliyor. Bu dönem nasıl olacak diye sordu.  Emin Çakmak’ın cevabı ise geçen seçimlerde kıl payı başkanlığı kaçırdık. Gördük ki bir sene çalışmak yetmiyormuş.



 Biz seçimler sonrası hemen çalışmalara başladık. Seçim sonrası  Elit World Hotel’de  hemen toplandık tüm temsilcilerimizle seçim zamanını birlikte masaya yatırdık. Geçmiş bir kayıplarımızı telafi etmek için emin adımlarla çalışıyoruz. 6 kasım’a kadar delege kayıtları devam ediyor. 3086 Delege sayısına ulaştık. Türkiye Seyahat portalını kuracağız. Sektor paydaşları 1618 yasa sayılı  kanunda değişim yappp bakanlığa sunacağız. 25 bin nufusa bir acenta  kısıtlaması getireceğiz.TÜRSAB belgeleri taksi plakaları gibi devir edilebilecek taban ve tavan fiyatları olacak bunu TÜRSAB belirleyecek. Aplikasyon geliştirip 3 operatör ile anlaşarak  ülkemize giriş yapan  turisti kayıt altına alacağız. Son ulaşım yerine kadar takip edilecek. TÜRSAB olarak Türkiye’ ye gelen turiste tam güvence vereceğiz dedi



TÜRSAB Başkan Adayı Emin Çakmak konuşmasına yönetim kurulunun da hazır bulunduğu toplantıda konuşmasına devam etti. Dünyada ve ülkemizde her alanda olduğu gibi, turizmde de dönüşüm çok hızlı yaşanmaktadır.  Bu hızlı dönüşüm, sektörel sorunlarımızı da hızla artırmaktadır. Mevcut TÜRSAB yönetimi; ne öngörüleriyle, ne mevcut yönetim anlayışıyla, ne de teknolojik alt yapısıyla sorunlarımızı çözememekte, mevcut 1618 sayılı yasamız ise artık ihtiyaçlarımıza cevap vermemektedir.Bizler "TÜRSAB HEPİMİZİN" diyen arkadaşlarımızla beraber;  TÜRSAB’ımızı çağ dışı kalmış yönetimden kurtarmak, gerçek işlevine kavuşturmak için TÜRSAB’ın gerçek sahipleri olan değerli üyelerimize hizmet etmeye talip olduk. Bizler, sektörümüzde çalışan tüm emektar kardeşlerimizin haklarını korumak, sorunlarını çözmek ve sektörümüzün hak ettiği yere gelmesi için bu göreve talibiz. Sektörümüzde çalışan kardeşlerimizin, ekmek götürdükleri ailelerinin de bir an önce bu mutlu hedeflere kavuşmak için bizlere dua ettiklerini biliyor ve bu duaların gücüyle başaracağımıza tüm kalbimizle inanıyoruz. 3 yıldır Anadolu’da gezmedik, kapısını çalmadık acenta bırakmadık. Sorunları yerinde tespit ettik ve çözümlerini de sorunlar ile baş başa bırakılan meslektaşlarımızla birlikte ürettik. 22. Dönem Genel kurul öncesi 154 sorun ve çözümünü seçim beyannamesinde açıkladık. Bu sorunlar hepsi biran önce çözüme kavuşması gerekir ancak öncelikli ve çok canımızın yandığı konuları aşağıda özetledik. 3 yıl öncesinde yola çıkarken 2+2 kuralını kendimiz için kırmızı çizgi olarak belirlemiştik. Amacımız hizmet etmek başkan olmak değil.




TEMİNAT SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ
Ağır teminat sistemi yerine işlevsel sigorta sistemi hayata geçirilmelidir. Seyahat acentalarının, seyahat acentası ve tur operatörleri olarak ayrıştırılması ve genel bir sigorta sistemi kapsamında sigortalanarak hem acentaların hem de tüketicilerin teminat altına alınması gerekmektedir. TÜRSAB’ın öncülüğünde, rakip ülkelerin ve Avrupa Birliği’nin uygulamaları incelenerek bu çalışma karara bağlanmalıdır. Tüketici sigortası sistemi daha işlevsel hale getirilmelidir. Teminat sistemi, seyahat acentaları grupları kaldırıldığında tekrar gözden geçirilmelidir. Tüketicinin etkin sigorta ile korunması gerekmektedir.1618 sayılı kanunun ilgili maddesi iptal edildiğinden dolayı kanuna istinaden çıkartılan yönetmelik bu yönü ile hukuka uygun değildir. Bu nedenle kanunda düzenleme yapılmalı, teminat miktarı makul bir düzeyde belirlenmeli, hem tüketici hem de küçük ve orta büyüklükteki seyahat acentaları koruma altına alınmalıdır.

DÜNYA DEVİ İNTERNET SİTESİ KURACAĞIZ
Türkiye pazarının yüzde yetmişine hitap eden seyahat sitelerine rakip olacak dünya çapında bir seyahat sitesi kurulacak.İç ve dış turizm yapan acentaların ürünleri bu sitede yer alacak. Tüm üyelerin bu portal da ürünlerini nihai tüketici ile buluşturarak reklam giderlerinin düşürülmesi sağlanacaktır.  Vatandaşların tatil seçimini bu portal üzerinden yapması sağlanacaktır.

BELGE DEVRİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ
Faaliyetine devam etmek istemeyen seyahat acentaları sahiplerinin, acentacılık haklarını satış yoluyla devredebilmesi sağlanacaktır. Bölgelerindeki ölü sezonlarında acenta ve şubelerinin faaliyetlerine ara vermek isteyenler için uygun kural ve izinler oluşturulacaktır. Şube aidatları mevcudun %75’i oranında indirim yapılacaktır.



HAC VE UMRE İŞİ ACENTANIN OLACAK
Diyanet İşleri Başkanlığı ile görüşülerek hac ve umre organizasyonlarının tamamının TÜRSAB üyeleri tarafından yapılmasına çalışılacaktır. Hac kontenjanının aşamalı olarak diyanetten alınarak acentalar lehine çevrilmesi için çalışmalara başlanacak. 5 yıl içerisinde de 100% kontenjanın acentalar tarafından yapılmasına çalışılacaktır. Hac umre komitesinde yandaşlar değil, işi bilen ve sektöre hizmet üretecek acentalar görev yapacaktır. Havayolu şirketleriyle hac umre uçuşları için en uygun fiyat anlaşmaları yapılacak ve tekeller oluşturulması engellenecektir. Servis fiyatları makul düzeylere düşürülecektir. Mekke ve Medine'de Servis kalitesi arttırılıp yaşanan sorunlar giderilecek ve hesaplara açıklık getirilecektir. Hac ve Umre acentalarımızın sahipleri, ortakları ve operasyon müdürlerine 1 yıllık ticari vizeleri, TÜRSAB tarafından alınacaktır. (Hac ve umre organizasyonlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın seyahat acentalarının hem rakibi hem de denetleyicisi olması haksız rekabete neden olduğu için, Diyanet İşleri Başkanlığı sadece gözetleyici ve denetleyici konumunda faaliyetlerini sürdürmelidir.)

ACENTAMIZI İKİNCİ İŞ YAPMAKTAN KURTARACAĞIZ
Seyahat acentalarını gerçek işlerini yapar hale getirilerek ikinci işe ihtiyaçları olmaktan kurtaracağız. Acentaların iş güçlerini artırıcı ve yeni kaynaklar yaratıcı projeler geliştirdik. Artık acentaların kazançlarını artıracağız. Acentalar, ofisinin ve çalışanlarının giderini karşıladığı gibi mesleki saygınlıkları da artacaktır.

YENİ ACENTALARA KOTA GETİRECEĞİZ
Yeni acenta ve şube açılışlarında açılış kriterleri yeniden düzenlenecektir. Bölgesel kota sistemi geliştirilerek merkez acenta ve şube açma kriterleri yeniden belirlenecektir. Kotası müsait olan illerde acenta açılışlarına o bölgenin yerel halkından olan ve “meslekte tecrübe sahibi “ turizmcilere öncelik sağlanacaktır.  Kotası müsait olmayan illerde merkez acenta ya da şube açılışına izin verilmeyecektir. Bu uygulama sonrasında belge satışlarına son verilerek, belgelerin değer kazanmalarına imkân sağlanmış olacaktır

HESAP VEREN TÜRSAB OLACAĞIZ
TÜRSAB’ın iştiraklerinden elde ettiği tüm gelirleri; sektörün ve üyelerinin tanıtımı ile üyelerin alt yapılarının ve teknolojik üst yapılarının geliştirilmesi için harcanacaktır. Geçmiş dönemde elde edilen gelirlerin nerede kullanıldığı tespit edilecek, bu gelirlerin de sektör ihtiyaçları doğrultusunda harcanmaları sağlanacaktır.Üç aylık dönemlerde gelir ve giderler şeffaf olarak üyelerin incelemesine güncel olarak açık bulunacaktır.

BYK' LARI TEKRAR DÜZENLEYECEĞİZ
Mevcut BYK Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri bizim için çok değerlidir. Bölgede faaliyet gösteren tüm meslektaşlarımız bölgesel turizm kalkınma konseylerinde görev alacaklardır. BYK seçimleri yönetim güdümlü olarak değil özerk, saygın ve demokratik olarak yapılacaktır. Bölgesel Yürütme Kurulu seçimleri tüm meslektaşlarımıza açık olarak genel kurul seçiminden önce yapılacaktır. Bölgesel yürütme kurullarının özerk hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

HAVAYOLLARIYLA GÜÇLÜ MÜZAKERE
 Havayolu  – Acenta  ilişkilerinde, acentaların potansiyel satış gücü havayolu şirketlerine izah edilerek güçlü bir müzakere masası kurulacaktır. Havayolu – Acenta amaç ve çıkarlarının aynı olduğunu, acentaların haklarının ve kazanımlarının  havayollarına  kabul ettirilmesi ısrarla sürdürülecektir.

KAÇAK FAALİYETLERİ ENGELLEYECEĞİZ
Türkiye’nin giriş noktalarında denetimler artırılarak seyahat acentası aracılığıyla organize edilmediği anlaşılan faaliyetleri cezalandırıracağız.Belediyeler, Kamu Kuruluşları, Okullar ve benzeri kuruluşların düzenlediği kaçak gezilerin, seyahat acentaları tarafından düzenlenmesi için gerekli girişimlerde bulunacağız.Teknolojik altyapı ve kadro ile internet aracılığıyla 24 saat kaçak faaliyetlerin anında izlenerek durdurulması için gerekli müdahaleleri yapacağız.Müze ve Ören yeri girişlerinde seyahat acentası ve korsan turist rehberliği gibi kaçak faaliyetlerin önlenmesi için sürekli denetim yapacağız.

BELGE DEVRİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ
Faaliyetine devam etmek istemeyen seyahat acentaları sahiplerinin, acentacılık haklarını satış yoluyla devredebilmesi sağlanacaktır. Bölgelerindeki ölü sezonlarında acenta ve şubelerinin faaliyetlerine ara vermek isteyenler için uygun kural ve izinler oluşturulacaktır. Şube aidatları mevcudun %75’i oranında indirim yapılacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder