14 Kasım 2015 Cumartesi

Uluslararası Kadın Girişimciler Zirvesi İstanbul'a geliyor...



HABER-TALİN ŞİRİNPINAR


ZORU BAŞARAN KÜRESEL KADINLAR GELİYOR

Dünyanın zor işleri başaran kadın girişimcileri, Uluslararası Kadın Girişimciler Zirvesi (International Women’s Entrepreneurial Challenge-IWEC) için İstanbul'a geliyor. Zirve ile kadın girişimciler 30’a yakın ülke ile network oluşturma imkanı bulacak.

İstanbul Ticaret Odası evsahipliğinde 16 ve 17 Kasım'da düzenlenecek 9. IWEC Ödülleri Konferansı’na 28 ülkeden 100 kadın girişimci katılacak. Zirve’nin 2015 yılı teması “Kadın girişimlerinin küresel ölçekte buluşması: Büyümeyi kadınların ekonomiye katılımıyla  sürdürme" olarak belirlendi.

9. IWEC Zirvesi’nde iş dünyası temsilcileri, akademisyen ve STK'lar bu temayı girişimcilik özelinde farklı perspektiflerle tartışacak. 2007 yılında Barselona Ticaret Odası tarafından geliştirilen IWEC’e Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Kadın Örgütü, Manhattan Ticaret Odası ve ABD Dışişleri Bakanlığı destek veriyor.



Avustralya’dan Güney Amerika’ya kadar kadın girişimciliğini teşvik eden IWEC ağındaki kadın girişimciler, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmini temsil ediyor. Bugün kâr amacı gütmeyen bir tüzel yapıya sahip olan vakfa, emekli ABD büyükelçisi Ruth Davis başkanlık ediyor.

Başarılı kadın girişimcilerin de ödüllendirildiği Zirve’de ödül alacaklar, IWEC ağında bulunan ticaret ve sanayi odaları tarafından yapılan bir çalışma sonucu tespit ediliyor. Ağa dahil her Oda tarafından belirlenen üç aday, IWEC’in New York’taki merkezinde değerlendiriliyor ve o yılın ödül sahipleri tespit ediliyor.

2012 yılında organizasyona dahil olan Türkiye'den bugüne kadar üç kadın girişimci Emine Şahinkaya, Zuhal Mansfield, Ruhsar Pekcan çalışmalarıyla ödül aldı. Bu yıl da iki kadın girişimci Zehra Taşkesenliğlu ve Hatice Güner Kal IWEC Ödülü almaya hak kazandı.

Zirve ile başarılı iş kadınları arasında bilgi alışverişi sağlanması, iş bağlantıları kurulması ve kadınların uluslararası piyasalar hakkında bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Bu yıl İstanbul'da gerçekleştirilecek zirve, daha önce  Barselona, New York, Yeni Delhi, Cape Town, Lima ve Stokholm’de yapılmıştı. IMF verilerine göre küresel işgücünün yüzde 40'ını kadınlar oluşturuyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da kadınların sadece yüzde 21'i evlerinin dışında çalışıyor. Doğu Asya, Pasifik ve Sahra Altı Afrika'da bu oran yüzde 63'e ulaşıyor.

BAŞKAN ÇAĞLAR: KADIN GİRİŞİMCİ ADAYLARI İÇİN
KAMU VE ÖZEL SEKTÖR BİR ARADA ÇALIŞMALI

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, böylesi bir organizasyonda bu yıl kazananlarla birlikte beş Türk kadın girişimcinin ödül almış olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çağlar, "Türkiye nüfusunun yüzde 49’u kadın. Buna rağmen 1.1 milyon erkek girişimci varken, kadın girişimci sayımız 100 binin biraz üzerinde. Ülke geneline oransal olarak baktığımızda, ne yazık ki yüzde 7 gibi bir rakamda kalıyor" dedi.

İTO olarak en önemli hedeflerinin bu oranı yükseltmek olduğunu belirten Çağlar, "Hükümetimizin kadın istihdamı ve kadın girişimciliğinin artırılmasına yönelik çok önemli çalışmaları var. Kadın girişimci sayısının 2009-2014 yılları arasında yüzde 42 artış göstermesi, bu durumu kanıtlar nitelikte. Kadın girişimci adayları için kamu ve özel sektör bir arada çalışarak çok daha iyi oranlar yakalayabilir" diye konuştu.

İbrahim Çağlar, IWEC etkinliğinin Türkiye’deki kadın girişimciler başta olmak üzere Türk iş dünyasını 28 ülkeye tanıtmakta etkin rol oynadığına dikkat çekerek, kadınlar arasında başlayan bu sosyal diyaloğun ticaret hacmine de olumlu katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder