13 Mayıs 2015 Çarşamba

Tokat ‘900 Adımda 900 Yıllık’ tarih turu.....

HABER MERKEZİ-ARTİN ŞİRİNPINAR





Tokat ‘900 Adımda 900 Yıllık’ tarih turu


Tokat; Yeşilırmak  havzasının  bereketli  toprakları  üzerinde  kurulmuş  olmasının  verdiği  avantajla  6000 yıllık tarihi  boyunca  önemli  bir  ticaret  ve  kültür  merkezi  olmuş, 14 Devleti  ve  birçok  beyliği  içerisinde  barındırmış, önemli bir  Anadolu  şehridir.

Hatti, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Danişmendli, İlhanlı, Selçuklu  ve  Osmanlı  Dönemine  kadar  gelişen  süreç  içerisinde  tarihin  her  dönemine  ait  eserleri  Tokat’ın  her bölgesinde bulabilmek mümkündür. Bu yönüyle Tokat bir  açık hava  müzesi  konumundadır.

Tarih kokan şehir: Tokat

Erbaa ilçesinde; Antik Horoztepe  yerleşimi, Hitit  yerleşim  yeri, Zile’de; Maşathöyük Örenyeri, Sulusaray’da; Roma -  Bizans  Dönemlerinin  izlerini  taşıyan  Sebastapolis, Merkez ilçede, tarihi  Komana  Şehri, yine Roma  Döneminde  yol  güvenliği  için  kurulmuş  olan  Tokat  Kalesi, aynı zamanda Danişmend  Devletine  başkentlik  yapmış olan Niksar’da bulunan tarihi kale, Malazgirt sonrası yapılan en eski Türk Camisi Garipler Camii, Yağıbasan  Medresesi, Gökmedrese, Yeşilırmak-Hıdırlık Köprüsü, 9 adet zaviye, Osmanlı  Dönemine  ait  Alipaşa  Camii ve  Hamamı, Voyvoda Han ( Taşhan),  Deveciler  Hanı, Arastalı  Bedesten, 18. yüzyıla ait bütün  Anadolu’nun  en  görkemli  tavan  göbeğine  sahip  Latifoğlu  Konağı Müze  Evi ve  Anadolu’nun  en  güzel ahşap Mevlevihane’si, en  güzel  Saat  Kulesi; Bey Sokağı, Bey Hamam  Sokağı, Halit  Sokağı ve Sulusokak’ ta  bulunan  sivil  mimari  örneği  yapılarla;  Türklerin  Anadolu’ya gelişlerinden  itibaren  900 yılda  mimari adına  ortaya  koydukları  önemli  eserlerin   kesintisiz  olarak  görülebileceği  tek  şehirdir  Tokat…      


Alimler  konağı, şairler  yatağı…

Evliya  Çelebi'nin  “Alimler  ve  Şairler  Şehri” diye  övdüğü, Mevlana’nın  hayatının  bir  kısmını  Tokat ‘ta  geçirmekten  bahtiyar  olduğu, Şeyhülislam  İbn-i Kemal  gibi  alimlerin   Gazi  Osman  Paşa  gibi  komutanların, Zileli  Talibi  ve  Ceyhuni  gibi  şairlerin  yetiştiği, coğrafi konum  itibariyle  eşsiz  doğal  güzelliklere  sahip, tarihle  iç içe  yaşayan bir şehirdir Tokat.

Bakırcılık, Yazmacılık, Dokumacılık, Ahşap Oymacılığı, Kuyumculuk, Demircilik, Dericilik gibi bilinen el sanatlarının  yanı sıra, Tokat  ili Anadolu’da 20. yy.'a kadar devam eden dört önemli özgün seramik merkezinden biridir. (İznik, Kütahya, Çanakkale)

Çeşitli  el  sanatlarıyla  otantik  güzellikler  sunan,  kültüründeki  çeşitliliği  tarihi  akıştan  geçirerek  farklı  anlayışları bu  coğrafyada  özümsemiş  folklor  dokusuna  sahip insanların  yaşadığı  bir şehirdir Tokat.
Kadim şehrimiz Tokat


Anadolu’nun tarihi ve kültürel  özelliklerini  koruyan, kültür  ve  turizm bakımından  zengin  potansiyele sahip olan Tokat ilimiz, Reşadiye ilçemizdeki kaplıca ve Zinav Gölü, yeşilin tüm tonlarının sergilendiği Almus  ilçemiz ve  Baraj Gölü,Sulusaray  ilçemizdeki  şifa kaynağı kaplıcalarımız ve  ikinci  Efes   ( Sebastapolis) Antik  Kenti, Danişmend Devletine Başkent  olmuş  Niksar  ilçemiz,Sezar’ın  yaptığı savaş sonucu“ Veni-Vidi-Vici”(Geldim-Gördüm-Yendim) sözünü söylediği,üzüm bağları,sivil mimari  yapıları ile meşhur Zile ilçemiz, konakları  han  ve  hamamları, sivil  mimari yapıları, yemek  kültürü  ile  başta Tokat  Kebabı  olmak üzere, el  sanatları, yemyeşil  yaylaları, bağları,bahçeleri ve doğanın gizemli gücünün en büyük örneği olan ve gezenleri, hayrete  düşürerek  hayran  bırakan  muhteşem  Ballıca  Mağarası, Evliya Çelebinin alimler konağı, fazıllar yurdu, şairler yatağı diyerek tanımladığı; Mevlana'nın "Tokat'a gitmek gerek çünkü Tokat'ta iklim ve insanlar mutedildir" diyerek anlattığı, 17’nci yüzyılda Kara Gümrüklerinin burada olması sebebiyle bütün kervanların uğramak zorunda olduğu bir tekstil, ham bakır işleme, mamul bakır ve deri üretim merkezi ki, bütün bu alanlarda Rusya ve Avrupa içlerinde kalitesinden ötürü diğer üretim merkezlerinin rekabet edemedikleri, Türkiye'nin saklı bahçelerinden Tokat büyük bir kültür, tarih ve doğa şehridir. O dönem de İstanbul nüfusu 90 bin iken Tokat nüfusunun 16 bin olması bu rekabetin zorluğu anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Kültür, sanat, lezzet diyarı…

Dünyaca ünlü bağ yaprağı, damaklara unutulmaz iz bırakan elması, onlarca çeşidiyle armudu, ihracatımızın yüz akı olan kirazı, meyve suyu olarak dünya devlerine kafa tutan bir markaya dönüşen şeftalisi, vişnesi; ülkemizde kalitesiyle zirveye yerleşen domatesi, kuş burnusu, mahlebi, dünyanın en kaliteli cevizi, özellikle dünyada örneği olmayan narince üzümü ve diğer üzüm çeşidiyle Tokat bir sebze ve meyve cennetidir. Uluslararası üne sahip mutfağı ile Tokat Kebabı, keşkek, yaprak sarması, bat, pekmez,çemen, köme, gibi yüzlerce farklı çeşidiyle Tokat mutfağı oldukça zengin bir mutfaktır. Bakırcılık, yazmacılık, ahşap oymacılığı, kuyumculuk, demircilik, dericilik gibi el sanatlarıyla otantik güzellikler sunan şehrimiz farklı bir kültür dokusuna sahiptir. Şeyhükislam İbn-i Kemal gibi alimlerin, Gazi Osman Paşa gibi komutanların, Zileli Talibi ve Ceyhuni gibi şairlerin yetiştiği şehrimiz tarihle iç içe yaşamaktadır.
Çeşitli kültürlere sahip şehrimizde inanışlar da zengin ve çeşitlidir. Tokat’ta Mevlevilik Alevilik – Bektaşilik (Hubyar (Tekeli Dağı/Almus), Aziz Baba (Serpin/Turhal), Keçeci Baba(Keçeci Köyü/Erbaa), Kul Himmet (Varzıl/Almus)) Meslevilik, Kadirilik Nakşibendilik ve Rufayilik bu inançlardan bazılarıdır.
Ayrıca, Alevilikte yer alan serrini verip sırrını vermeme ilkesini katı bir şekilde savunan ve uygulayan sıraç kültürü de hala varlığını sürdürmektedir.

Ekonomi gazetecileri ve işadamları, Tokat’ın potansiyelini yerinde inceledi

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)’nin üyeleri ve işadamları 8 ve 10 Mayıs 2015 tarihleri arasında; Tokat’ın tarım, hayvancılık, turizm alanlarındaki potansiyelini yerinde incelemek üzere; Ak Parti Tokat Milletvekili Adayı Prof.Dr. Coşkun Çakır ve Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in fikir babası olduğu; Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve ilgili kurumlarının ev sahipliğinde düzenlenen bir organizasyona katıldı. Organizasyonda; Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Belediye
Başkanı Av.Eyüp Eroğlu,  Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin ve Tokat’ın kamu, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile; EGD Başkanı Celal Toprak, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut Ak, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in aralarında bulunduğu ekonomi gazetecileri ve işadamları bir araya geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder