29 Mart 2016 Salı

Bilirsen, anlarsın. Hedeflersen çalışır, inanırsan başarırsın...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



Ayşen Laçinel, “Hedeflersen çalışır, inanırsan başarırsın”

Farkındalık ve algı yönetimini değerlendiren AL Danışmanlık Genel Müdürü, Marka Yönetimi ve İnsan Kaynakları Danışmanı Ayşen Laçinel, “Kişinin önce kendi farkındalığını ve yarattığı algının farkındalığını görmesi, hemen ardından hedeflediği farkındalığını tespit etmesi ve yapılması gerekenleri sıralayıp, uygulaması gerekiyor. Bilirsen, anlarsın. Hedeflersen çalışır, inanırsan başarırsın” diyor.
Kişinin kendisini tanıması ve kendisini bilmesinin her şeyden önce geldiğini anlatan Ayşen Laçinel, şunları söyledi:
“Milattan önceki yüzyılda, Delfi’deki ünlü tapınakta Sokrates’in şu sözü yer alır ‘İnsan, kendini tanı…’ Bu söz, tüm yüzyıllarda geçerlidir aslında. Kariyer hedefi belirlerken, yaşam hedeflerini koyarken, hepsinden önce, kişinin kendisinin farkında olması, kendi varlığını ve kendisini diğer kişilerden ayıran özellikleri bilmesi gerekir. Yaşam yolculuğunda kişinin bunları bilmesi önceliklidir. Eğer, kendini bilmezsen, neyi, niye, nasıl hedefleyebilirsin. O halde, kişinin önce kendi güçlü yönlerini, yeteneklerini, heveslerini fark etmesi lazımdır; ardından yaşam hedefini ve kariyer hedefini öncelikli olarak bu özel yeteneklerine göre, kurgulayabileceği çerçeveyi belirlemesi gerekir. Nasıl ki, bir binayı inşa etmeden önce zemin etüdü yapılır. Kişinin de yaşam yolculuğuna çıkmadan önce, kendisini analiz edip, değerlendirmesi önemlidir” dedi.

Kim olduğunu bilirsen, seçimlerini doğru yaparsın

Mesleğin ve hedeflerin, kişinin güçlü yönleri üzerine kurgulanması gerektiğinin altını çizen Ayşen Laçinel, konuşmasına söyle devam etti:
“Kim olduğunu bilirsen, seçimlerini doğru yaparsın. Çok daha hızlı başarır, çok daha keyifli çalışır ve yaşarsın. Bununla birlikte, kendini fark etmek demek, sadece güçlü yönlerini değil, geliştirilmesi gereken yönlerini ve bırakılması gereken yönlerini de içerir. Bırakılması gereken ne varsa onlardan kurtulmak lazımdır; geliştirilmesi gereken ne varsa da bu konuda plan yapmalıdır ve gerek eğitim, gerek kültür, gerek entelektüel bilgi olarak bu gelişim tamamlanmalıdır. İyi bir insan olmakta ısrar edersen ve çalışırsan, hayattan keyif alırsın. Sonuçta; bilirsen, anlarsın. Hedeflersen çalışır, inanırsan başarırsın. Kendini fark etme, kendini tanıma çalışması, kişinin kendiyle buluşmasıdır aslında. Bu özalgı- öz imaj çalışmasıdır” diye konuştu.

Dost, acı bir konuyu, acıtmadan söyleyendir

Arkadaşlarının ve tanıdıklarının seni nasıl algıladığını öğrenmenin, kendinle ilgili farkındalığı artıracağını kaydeden Ayşen Laçinel, sunları kaydetti:
“Senin gözünden sen, kendini analizinden hemen sonra, yakın çevrendeki güvendiğin bir arkadaşına, komşuna, varsa eşine, yani seni tanıyan birisine, seni nasıl algıladığını sor. Hatta en başından küsmeyeceğini, savunmaya geçmeyeceğini, hiçbir şekilde kızmayacağını söyle ki, seni nasıl algıladıklarını anlatabilsin. Senin beğendiğin özelliklerini, senin güçlü yönlerini, anladığı ve algıladığı kadar anlatabilsinler. Sonra da, senin dostun olarak iyiliğin için, güçlü bulmadığı ve bırakman gereken ne varsa, sana söyleyebilsinler. Buna izin ver ve sadece dinle. O kişi; seni sana anlatırken, senin hoşuna gitmeyecek tanımlamalar yapabilir; sakın tepki verme, kızma ve savunmaya geçme. Sadece dinle, anla ve ona teşekkür et. Dost acı söyler, bununla birlikte, dost aslında acıyı acıtmadan söyleyendir. Burada en önemli olan, sen, nasıl davranıyorsun, nasıl konuşuyorsun, nasıl tepki veriyorsun da, karşındaki dostun böyle algılıyor, bunu öğrenmelisin. Kendini bir başkasını izler gibi izle ve incele. Seninle ilgili hoşuna gitmeyen bir algı var ise, bunu düzeltmenin stratejisini oluştur. Nitekim,  arkadaşlarının ve tanıdıklarının, seni nasıl algıladığını sorduğun çalışmaya, algılanan algı-imaj çalışması denir” dedi.
Kariyer fırsatı için tutarlı ol

Tutarlı olmanın ve güçlü yanların ortaya çıkarılmasının öneminin altını çizen Ayşen Laçinel, şunları anlattı:
“Bu iki çalışmayı da yaptıktan sonra, öz algınla kendini nasıl algıladığın ile çevrendekilerin seni nasıl algıladığını karşılaştır. Eğer, öz algınla, algılanan algın, çelişkiliyse diğer bir değişle tutarlı değil ise, sen de maalesef bir tutarlı algı yaratmıyorsun demektir. Tutarlı olmayan insanlara, ne kariyer fırsatı, ne ortaklık fırsatı, ne de birlikte olma fırsatı verilir. Böyle kişiler için, konuştuğu başka, davranışları başka denir. Tutarlı olmayı hedefle, güçlü yanlarını ortaya çıkar. Geliştirmen gereken ne varsa geliştir. Kurtulman gereken ne varsa kurtul. Giyimine, davranışlarına, konuşmalarına, tepkilerine dikkat et. Mevlana Celalettin Rumi’nin dediği gibi ‘ya göründüğün gibi ol, ya olduğun gibi görün’. Bu çalışmalar ile tutarlı, kendini bilen, güçlü yönleri üzerine hedeflerini koyan bir profil olarak sen, şimdi gelecek hedefini belirleyebilirsin” diye açıkladı.

Kendine, 3 yıl sonrası için bir mektup yaz

Bireylerin gelecek hedefleriyle ilgili, kendilerine mektup yazmalarının önemine işaret eden Ayşen Laçinel, sözlerine şöyle devam etti:
“Kendine, bugünden 3 yıl sonra; nerede olacağın ile ilgili bir mektup yaz. 3 yıl sonra nerede olmak istediğini düşün, belirle ve o fotoğrafı ortaya koy. Dünya boks şampiyonu Muhammed Ali’ye başarısının sırrını sorduklarında; ‘Ben şampiyon olmadan evvel, tıpkı bir şampiyon gibi yaşadım ve şampiyon olduğumu hayal ettim.’ demiştir. Bilardo şampiyonu Semih Saygıner de, ‘Ben yapılacakları sıralarım, önem ve aciliyet sırasına göre listelerim ve asla 9. sıradaki işi 2. sırada yapmam; 1. sırada öncelikli olan işi de 7. sıraya bırakmam.’ diye belirtmiştir. Siz de, gelecek 3 yılın sonrasında, tüm hedefleri gerçekleşmiş gibi kendinizi anlatan bir mektubu yazın. Nerede oturacaksınız, kariyer hedefleriniz, kaç çocuğunuz olacak vb gibi gelecekte hedeflediğiniz o anı yaşayınız ve o an kendinizin, hem maddi, hem manevi varlığını anlatan bir yazıyı hazırlayın. Sonra, onu okuyun. Sonra tekrar bugüne dönün. Bugünden, 3 yıl sonra orada olabilmek için, neler yapmanız gerektiğini, eğitim, kültür, güncel bilgilenme, giyim-kuşam, görgü kuralları, itibar yönetimi gibi süreçleri belirleyip, 3 yıllık planınızı hazırlayın ve başarı yolculuğunuza çıkın” diyerek sözlerini tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder