31 Mart 2016 Perşembe

Türk Turizm Mucizesinin Mimarları Bir Araya Geliyor...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR



Türk Turizm Mucizesinin Mimarları Bir Araya Geliyor
Anadolu Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerce hazırlanan Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Projesi’nin Kapanış Kokteyli 2 Nisan 2016, Cumartesi günü, Hilton İstanbul Bosphorus otelinde yapılıyor. Toplantıya Türk turizminin Cumhuriyet dönemindeki gelişimine katkı yapmış veya tanık olmuş, kamu ve özel sektörden 200’den fazla turizmci katılıyor.
Turizm ve otelcilik sektörünün Cumhuriyet dönemindeki gelişimine tanık olmuş kişilerin yaşanmışlıklarını kayıt altına almak amacıyla gerçekleştirilen Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması tamamlandı. Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projelerinin desteği ile hazırlanan çalışma, 2012-2015 yılları arasında üç yılda hazırlandı. Proje kapsamında Cumhuriyet döneminde turizm ve otelcilik sektörünün gelişimine birinci elden tanık olmuş 522 kişi ile 696 saatlik görüntü ve ayrıca ses kayıtlı sözlü tarih görüşmesi yapıldı. Turizm bakanlarından, bakanlık müsteşarlarına, otel müdürlerinden turizm yatırımcılarına, aşçılardan turist rehberlerine, belediye başkanlarından muhtarlara kadar, ülkemizin önde gelen bütün turizm bölgelerine giderek sözlü tarih görüşmesi gerçekleştirildi. Proje’nin sonuçlarını içeren 7700 sayfa ve dokuz ciltten oluşan kitaplar hazırlandı. Proje kapsamında ilk aşamada dört belgeselin hazırlanması için çalışmalar devam ediyor.
Tarih Vakfı ve Ekin Grubu’nun kurumsal danışmanlığında gerçekleştirilen araştırma,  Prof. Dr. Nazmi Kozak yönetiminde 25 araştırmanın bir araya gelmesiyle hazırladı. Proje koordinatörü Prof. Dr. Nazmi KOZAK, araştırma kapsamında Alanya, Side, Antalya, Fethiye Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Kapadokya, Akçakoca, Erdek ve Uludağ gibi ülkemizin ilk ve önde gelen turizm merkezlerine bizzat gidilerek yüzlerce görüşme yaptıklarını açıkladı. Öte yandan Turizm Bankası, Turizm Bakanlığı, profesyonel turist rehberliği, otel işletmeciliği, seyahat acenteciliği, turizm ve otelcilik eğitim-öğretim kurumları, barmenlik, restorancılık ve aşçılık gibi mesleklerin ülkemizdeki gelişim öykülerini de derlemeye çalıştıklarını söyledi.
Prof. Dr. KOZAK, Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Projesi’nin kapanış kokteylinin 02 Nisan 2016, Cumartesi günü, Hilton İstanbul Bosphorus otelinde yapılacağını belirterek, toplantıya 200’den fazla turizmcinin katılacağını bildirdiğini açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder