2 Mart 2016 Çarşamba

“Mum Sönmedi” Oscar yolcusu ...

HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR




“Mum Sönmedi” Oscar yolcusu

Başarılı ve bol ödüllü araştırmacı yazar İlknur Bektaş’tan çok konuşulacak bir senaryo… “Mum Sönmedi”…
Filmde Alevilere atılan 'Mum söndü' iftirası işleniyor. Birçok ulusal ve uluslararası film festivallerinde yarışacak filmin şimdiden çok ses ve ödül getireceği konuşuluyor. Mum Sönmedi, Oscar’a gitmeye hazırlanıyor.

Senarist Yazar İlknur Bektaş, bu konuda canı yanan bir arkadaşının intihar etmesini hiç unutamamış ve bu filmi ona vefa borcunu ödemek için yazdığını gözleri dolarak anlatıyor.  



İlknur Bektaş, şunları söylüyor:
“ Mum Sönmedi, bu bir filmin ve ülkemizde Alevilere atılan bir iftiranın anahtar cümlesi ve bu konuda bizim nesil çok acılar çekti. Şimdiki gençler biraz daha özgür ve duyarlı. Fakat bu iftiraya hala inanıldığını üzüntü ile görüyorum. İnsanlar birbirini ne kadar severse sevsin, iki insanın evlenmesi asla ve kata mümkün değildi. Gözle görülmeyen kurallar ve duvarlar örülmüştü, aramızda. Bu yüzden nice hayatlar söndü. Ben arkadaşımın acısından yola çıkarak, toplumsal bir mesaj vermek istedim. Senaryom ile hüzünlü bir anımı, insanlığımızı sorgulayacak bir sosyal sorumluluk projesine dönüştürdüm. Nitekim sadece bizim ülkemizde mum söndü iftirası var, başka ülkelerde yaşayan Alevilerin toplum tarafından linç edildiği böyle bir şeyi yok. Zaten mum söndü diye bir olay da yok ve bu sadece bir iftira. Bu yüzden gerçekte de filmin manifestosu olan cümlem “Mum Sönmedi” idi. İnsanların hayatlarını bir muma benzeteceksek, kimsenin umut ve hayat mumları toplumsal linçlerle, iftiralarla sönmesin istedim” diye konuştu.

Akatlar Kültür Merkezinde 24 Şubat akşamı gerçekleşen galaya pek çok ünlü oyuncu,  davetliler ve basın katıldı. Yoğun kalabalıktan dolayı iki gösterim yapıldı. Buna rağmen merdivenlerde ve yerlerde oturarak filmi izleyenler vardı. İyi bir hikâye ve iyi bir senaryosu olan Film, izleyiciler, oyuncular ve eleştirmenlerden tam not aldı.
 
Filmin Galasında usta oyuncu Halil Ergün filmden etkilendiğini, filmin çok önemli bir konuya ince bir sızı ile müdahale ettiğini ve beğendiğini söyledi. Gala, filmde oynayan tüm oyuncular, yapımcı yönetmen ve senaristinin konuşmaları ile noktalandı.

Yönetmenliğini Serdar Yıldırım'ın yaptığı, Senaryosunu İlknur Bektaş'ın yazdığı Mum Sönmedi kısa filmin başrollerinde Halil Ergün, Alper Kut, Nilgün Kasapbaşoğlu, Nalan Örgüt yer aldı.


MUM SÖNMEDİ

Oyuncular: Halil Ergün, Alper Kut, Nilgün Kasapbaşoğlu, Nalan Örgüt, Pınar Ünsal, Erol Gedik, Özge Dolay, Meltem Uçal, Yeşim Aksu
Yapımcı: Salih Aksu
Senarist: İlknur Bektaş
Görüntü Yönetmeni: Tarık Erkan
Yönetmen: Serdar Yıldırım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder