HABER-ARTİN ŞİRİNPINAR
SUSTAINABLE TOURISM SUMMIT & AWARDS”23
“Bir Yerel Kalkınma Modeli Olarak Sürdürülebilir Turizm” Zirve ve Ödül Töreni Gerçekleşti
“Bir yerel kalkınma modeli olarak sürdürülebilir turizm”in konuşulduğu “Sustainable Tourism Summit & Awards’23”, 12 Aralık tarihinde Novotel İstanbul Bosphorus’da, İBB Kültür Turizm Şube Müdürlüğü desteği, Anima Mice & Event, BUYEM (BoğaziçiÜniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi), PlumeMag ve TUSDER (Turizmde Sürdürülebilirlik Derneği) ve UNSDSN Türkiye paydaşlığında gerçekleşti.
SustainableTourismSummit&Awards Kurucu Ortakları Melek Çubuk ve Bihter Ayyıldız’ın ve zirvenin paydaşı Büyem Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Atabarut’un açılış konuşmaları ile başlayan zirve gün boyunca 13 panelde 27 konuşmacıyı ve 200’den fazla dinleyiciyi ağırladı.
‘’ Turizm neden daha fazla önem verilmesi gereken bir yerel kalkınma modelidir? Dünyada neler yapılıyor? Peki, biz bu çizginin neresindeyiz, ne yapıyoruz?’’ Sorularından yola çıkarak turizm sektörü ve sektöre paralel alanlarda faaliyet gösteren etki liderlerinden oluşan çok değerli konuşmacıları ağırladı.
Melek Çubuk / Sustainable Tourism Summit & Awards Kurucu Ortağı / ANİMA MiceEvent Kurucusu / TUSDER YK Başkanı
‘’ Turizm sadece turizmcileri ilgilendiren bir endüstrinin çok daha ötesinde, yereli ve dünyayı kapsayan bir ekonomik kalkınma aracı ve aynı zamanda önemli bir sorumluluktur.
Bir destinasyonun kültür, tarih, coğrafya ve sosyal mirasını tanıtan, paylaşıma ve deneyime açan, tüm bunları bir ekonomiye çeviren eğlenceli olduğu kadar da hassas bir endüstridir.
Hassas bir çizgiye sahiptir çünkü uygulanma modeli bölgelerin kalkınmasını sağlayabileceği gibi yok olmasına da sebep olabilir. Bu nedenle geleceğimiz için turizm dışında olan sektörlerin de sürdürülebilir turizm ile ilgili çalışmaları desteklemesi gerekmektedir. ’’
Bihter Ayyıldız Sustainable Tourism Summit & Awards Kurucu Ortağı / PlumeMag Kurucusu / TUSDER YK Başkan yardımcısı
‘’ Sürdürülebilir turizmi konuşmak için geç kaldık. Dünyanın en lüks otellerinin sahillerinin çoğunda denize girilemiyor. Dünyanın en önemli kayak merkezlerinde kayak yapılamıyor. Turizmin cenneti çok fazla yer yangın ve seller dolayısıyla büyük bir tahribata uğruyor. Bu şartlar altında turizm yatırımları yerine doğa ve insana yatırım yapılmalı. Büyümeye değil, değerleri korumaya yönelik çalışmalar odaklanmalıyız.’’
Sürdürülebilir Turizm Ödülleri Sahiplerini Buldu
Zirveye, sürdürülebilir turizm ile ilgili yapılan çalışmaları tanıtmak, teşvik etmek ve onurlandırmak için ödül kategorisi eklendi.
1. Sürdürülebilir Turizmde Liderlik Ödülü’nün sahibi ‘’Gelecek Turizmde’’ projesi ile Anadolu Efes kazandı. Anadolu Efes’in ödülünü Sustainable Tourism Summit & Awards Kurucu Ortağı / ANİMA MiceEvent Kurucusu / TUSDER YK Başkanı Melek Çubuk takdim etti.
2. Sürdürülebilir Turizmde İnovasyon Ödülü’nü ‘’Kazan Dairelerinin Buharını ileri dönüştürme’’ projesi ile Emir Hotels kazandı. Emir Hotels’in ödülünü Gülruh Gülten takdim etti.
3. Sürdürülebilir Turizmde Miras ve Kültür Ödülü’nü, ‘’Efeler Yolu Kültür Rotası’’ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi kazandı. Ödülün Site Türkiye Başkanı Cantekin Temizer takdim etti.
4. Turizmde Çevresel Sürdürülebilirlik Ödülü’nü ‘’Alaçatı Çöp Toplama Projesi’’ ile Alavya Otel aldı. Ödülü SustainableTourismSummit&Awards Kurucu Ortağı &PlumeMag Kurucusu
Bihter Ayyıldız takdim etti.
5. Sürdürülebilir Turizmde Sosyal Etki Ödülü’nü ‘’Tarsus Slowfood Yeryüzü Projesi’’ kazandı. Ödülü İTO Restoran, Yiyecek ve İçecek Komite Başkanı Ebru Koralı takdim etti.
6. Sürdürülebilir Turizmde Ekonomik Etki Ödülü’nün 2 kazananı oldu. ‘’Şahyar Bölgesi Damla Sulama Projesi’’ ile Mey I Diageove ‘’Yerel İstihdam ve Tedarik Zinciri’’ projesi ile Innemare Otel kazandı. Mey Diageo’nun ödülünü Naile Göçen, Innemare’nin ödülünü ise Nur Ündey takdim etti.
SUSTAINABLE TOURISM SUMMIT & AWARDS”23 Ödül başvuruları sektörün değerli isimlerinden oluşan çok özel bir jüri tarafından belirlendi!
Bahar Akıncı – Gazete Oksijen
Bihter Ayyıldız – Plumemag Kurucusu- Tusder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Cantekin Temizer – SITE Turkiye Başkanı
Ebru Koralı – İTO Restoran, Yiyecek ve İçecek Komite Başkanı
Hüseyin Kurt – I-MICE Yönetim Kurulu Başkanı
Kaya Demirer- Turyid Yönetim Kurulu Başkanı
Melek Çubuk – AnimaMice Kurucusu -Tusder Yönetim Kurulu Başkanı
Naile Göçen – TTYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Tamer Atabarut – Büyem Direktörü ve UNSDSN YK Üyesi
Konuşma Başlıkları ve Konuşmacılar
10:20-11:10 Sürdürülebilir turizm ve turizm bileşenleri
Sürdürülebilir turizm Türkiye’nin turizm bileşenlerine ne ifade ediyor, neler yapılıyor?
Moderatör : Dr. TamerAtabarut / Büyem Direktörü ve UNSDSN YK Üyesi
Konuşmacılar :
Kaya Demirer / Türyid YK Başkanı
Naile Göçen / TTYD YK Başkan Yardımcısı
Aylin Özsavaş / ISATAG YK Başkanı
11.30 – 11.45 Sürdürülebilir turizmin 12 hedefi
Sürdürülebilir Turizmin kapsadığı 12 maddenin kısa anlatımı
Melek Çubuk / SustainableTourismSummit&Awards Kurucu Ortağı &AnimaMice&Event Kurucusu / TUSDER YK Başkanı
12:00 – 12:45 Sürdürülebilir turizm neden çok önemli bir yerel kalkınma modelidir?
Zarar vermeden gelişen turizm anlatımı
Moderatör :Nur Ündey / 2N Turizm Danışmanlık Kurucusu & TUSDER YK Üyesi
Konuşmacılar
Alberto QuintanillaCabañero- Biosphere Ceo
İlhan Koçulu – Koçulu Peynircilik 4. Kuşak Temsilcisi
12:45 – 13:20 Kültürelmirası odak almak
Kültürelmirası turizme dahil etmek ve odak almak
Moderatör : Bahar Özay / UN SDSN Türkiye Koordinatörü
Konuşmacılar :
Kenan Yavuz / Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Kurucusu
Ali Onaran / Pronto Tur YK Başkanı
14.10 – 14:30 Köşeye Sıkışıyoruz / Küresel Isınmanın Seyahat Sektörüne Etkileri
Moderatör :BihterAyyıldız / SustainableTourismSummit&Awards Kurucu Ortağı &PlumeMag Kurucusu
Konuşmacı : ESMİYOR Kurucu Ortağı / Utku Güven
14.30 – 15.00 Ekolojik yaklaşım
Turizm sürdürülebilir olursa ekolojik tehdit oluşturmayacaktır
Moderatör :BihterAyyıldız / SustainableTourismSummit&Awards Kurucu Ortağı &PlumeMag Kurucusu
Konuşmacı: Gizem Demirci / Emir Hotels Yönetim Kurulu Üyesi
Konuşmacı: Özgün Akbayır / Grandma’s Wonderland Kurucu ve İşletmecisi
15.00 – 15:30 Sürdürülebilir turizm ve yerel gastronomi
Yerel gastronominin turizmde hikayeleri ile kullanılması ve geleneksel yemeklerin ev mutfaklarından çıkması- Gastronomi festivallerinin kalitesinin artması
Moderatör :EbruKoralı – İTO Restoran, Yiyecek ve İçecek Komite Başkanı
Konuşmacılar:
Murat Deniz Temel – Alafrestoran/ Alaf 2tek Kurucu Şef &Yörük Studio Kurucusu
Oğuzhan Çokan / Çoban &Geççi (topluluk temelli sosyal işletme) Temsilcisi
15.30 – 15:50 İpekyolu Baharat Kütüphanesi
Umut Karakuş -MuuttoAnatolianTapas Bar Şef ve Kurucusu
15.50 – 16.10 Bölgesel ekosistemin turizme dahil edilmesi
Ayşe Ertürk / Gaziantep B.B. Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü
16.10 – 16:40 İstihdam ve eşitçilik
Moderatör :TamerAtabarut/ Büyem Direktörü ve UNSDSN YK Üyesi
Konuşmacılar :
Theodor Grassos / EVBBGenel Sekreteri &PactforSkills Eş Koordinatörü
Tuğba Cerrah / THY İşe Alım Müdürü
Selman Şenkay / THY İK İş Ortakları ve Yurtdışı Müdürü
16:50 – 17.20 Turizmde Uyum
Şehirlerin gelen turiste göre şekil değiştirerek kendi halkına yabancılaşması
Moderatör : Melek Çubuk- SustainableTourismSummit&Awards Kurucu Ortağı &AnimaMice&Event Kurucusu / TUSDER YK Başkanı
Konuşmacılar :
Cantekin Temizer / SITE Turkiye Başkanı
Hüseyin Ö. Özaltun / İRO YK Başkanı
17:20 – 17:30 Peki ya Gezilebilecek bir Dünya Kalmazsa!
Ekin Al / Onarım Atölyesi | Regenerati ve Impact Space Kurucusu
17.30-17:50 Kent ve İmge "Mardin'de Sanat Etkinliklerinin Turizme Etkisi”
Moderatör :Bihter Ayyıldız – Tusder Başkan Yardımcısı &PlumeMag Kurucusu
Konuşmacı : M. Wenda Koyuncu - Küratör ve Sanat Yazarı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder